3 przepisy na amerykańskie hot-dogi z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Jeśli zastanawiam się nad tym z czym kojarzy mi się USA, odpowiedź może być tylko jedna - wrotki, długie samochody i hot-dogi. Nic w tym dziwnego! Hot-dogi to amerykański klasyk, który doczekał się własnej charakterystycznej kompozycji w większości dużych miast Stanów Zjednoczonych. Ich podstawa to prostota - im mniej składników, tym lepiej - prosto, szybko i smacznie! Przygotowałam dla Ciebie moją własną interpretację najpopularniejszych amerykańskich hot-dogów. Koniecznie wypróbuj mój przepis, zapewniam, że będzie pysznie!

W składnikach do przepisów używam sformułowania “kiełbaski” jako ogólny opis nienarzucający jakiego rodzaju wędlina ma być wykorzystana. Amerykańskie hot-dogi w ogromnej większości są przygotowywane z wołowych kiełbasek. Moje, te które widzicie na zdjęciach to kiełbaski wiedeńskie, zamiennie możesz wykorzystać parówkę lub inne ulubione wędliny zawsze pamiętając o dobrej jakości produktów. 


HOT-DOGI W STYLU NEW YORK 

PRZYGOTOWANIE HOT-DOGÓW W STYLU NEW YORK NA GRILLU GAZOWYM

Na kuchence bocznej podsmaż na oleju pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli. Kiedy cebula zacznie się rumienić dodaj cynamon, sos chilli oraz cukier. Podsmażaj przez 15 sekund wciąż mieszając, a następnie wlej wodę. Dodaj ocet, koncentrat i doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje. 

W czasie, kiedy sos gęstnieje możesz już podgrzewać kiełbaski oraz bułki. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górna półkę i grilluj ok 5-7 minut. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec krokodylek Baron, pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek. Bułki przekrój i połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku. 

JAK ZŁOŻYĆ HOT-DOGA W STYLU NEW YORK?

Podpieczoną bułkę posmaruj musztardą do środka włóż kiełbaskę. Dodaj ciepły sos cebulowy, kiszona kapustę i dodatkowo z góry polej musztardą. 

 


HOT-DOG W STYLU SAN FRANCISCO

  • Czas przygotowania: 10-15 minut

  • Czas grillowania: 10 minut

  • Porcja dla: 3-6 osób

SKŁADNIKI

  • 6 bułek

  • 6 kiełbasek

  • 3-5 plastry wędzonego boczku

  • pomidor

  • ogórek konserwowy lub kiszony

  • sałata

  • majonez

  • cebula prażona

PRZYGOTOWANIE HOT-DOGÓW W STYLU SAN FRANCISCO NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od przygotowania składników: kiełbaski owiń wędzonym boczkiem, a pomidora i ogórka pokrój w plastry. Rozgrzej grill i ustaw moc palników w pozycji MEDIUM-LOW. Kiełbaski w boczku grilluj na gładkiej stronie płyty żeliwnej. Grilluj kiełbaski do momentu zarumienienia się boczku, a pod koniec podgrzej na grillu bułki. Do przewracania produktów użyj długich szczypiec krokodylków Baron. 

JAK ZŁOŻYĆ HOT-DOGA W STYLU SAN FRANCISCO?

Podgrzaną bułkę posmaruj majonezem i włóż do środka kiełbasę w boczku. Dodaj kawałek sałaty, następnie ogórka i pomidora. Posyp wierzch hot-doga prażoną cebulką.

 


HOT-DOG W STYLU CHICAGO

  • Czas przygotowania: 10-15 minut

  • Czas grillowania: 10 minut

  • Porcja dla: 3-6 osób

SKŁADNIKI

  • 6 bułek

  • 6 kiełbasek

  • 1 łyżka masła

  • łyżeczka maku

  • pomidor

  • ogórek konserwowy

  • cebula

  • marynowana papryczka pepperoni

  • sól selerowa

  • w oryginale jest jeszcze zielony sos Relish

PRZYGOTOWANIE HOT-DOGÓW W STYLU CHICAGO NA GRILLU GAZOWYM

Pomidora i ogórka pokrój wzdłuż na plastry lub ósemki, a cebulę w drobna kostkę. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górna półkę i grilluj ok 5-7 minut.  Przekrojone bułki posmaruj roztopionym masłem i oprósz makiem. Połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec krokodylek Baron, pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek.

JAK ZŁOŻYĆ HOT-DOGA W STYLU CHICAGO?

Do podgrzanej bułki włóż kiełbaskę, polej ją musztardą i opcjonalnie zielonym sosem Relish. Po jednej stronie połóż plastry pomidorów, a po drugiej ogórka, na środku połóż posiekaną cebulę. Całość oprósz solą selerową.

P.S: Sól selerowa jest coraz popularniejsza w Polsce i można ją kupić w wybranych sklepach, nasza wersja to suszony seler roztarty z solą morską.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • sos cebulowy
  • kiszona kapusta
  • musztarda

SKŁADNIKI NA SOS CEBULOWY

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka koncentratu
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • sos cebulowy
  • kiszona kapusta
  • musztarda

SKŁADNIKI NA SOS CEBULOWY

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka koncentratu
recipe mask
Przewiń do góry