GRILLOWANE KLOPSIKI Z BEKONEM - PRZEPIS

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Pełne smaku klopsiki z grilla z serem i bekonem to przysmak dla dzieci oraz dorosłych, którzy nadal mają w sobie coś z dziecka. Bekon z grilla to absolutny hit! Grillowany boczek zasmakuje każdemu!

Inny

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
  • 250 gramów serka Philadelphia
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 12 małych kulek sera mozzarella
  • 10-12 dużych pieczarek
  • Wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków

MIESZANKA ZIÓŁ

  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki

MIESZANKA PRZYPRAW

  • Sól i pieprz do smaku, 1 łyżka cebuli w proszku, 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH KLOPSIKÓW Z BOCZKIEM

1. Przyrządzenie pieczarek

Oczyść pieczarki i usuń łodygi, następnie umieść pieczarki na brytfannie do pieczenia i posyp mieszanką przypraw. Wymieszaj ser Philadelphia i połowę ziół w misce. Umieść cienką warstwę sera wewnątrz pieczarek. Później pieczarki będą zawijane w boczek.

2. Przyrządzenie klopsików

Przypraw wołowinę pozostałymi ziołami i przyprawami, wymieszaj. Spłaszcz niewielką porcję mielonej wołowiny w dłoni. Umieść kulkę sera mozzarella w środku, zawiń wołowinę, uformuj w klopsik, powinna być mniejsza niż piłeczka golfowa. Włóż klopsik do pieczarki, mocno dociśnij. Owiń każdy klopsik 2 plastrami bekonu, a następnie plastry boczku zepnij wykałaczką lub szpikulcem do szaszłyków i boczek zawijany jest gotowy. Jak widać przepis na boczek z grilla jest prosty.


Najlepszy efekt uzyskamy poprzez grillowanie pośrednie. W tym celu umieść brytfannę napełnioną do połowy wodą pod rusztami z jednej strony grilla, rozgrzej grilla do ok. 180°C używając palników po przeciwnej stronie do naczynia. Jeśli chciałbyś uzyskać aromat dymu, umieść skrzynkę do wędzenia z wiórkami poniżej rusztu, po stronie zapalonego palnika. Rozłóż klopsiki na ruszcie lub na brytfannie w odstępach ok 2,5 cm, umożliwiając równe pieczenie. Po 40 minutach dodaj swój ulubiony sos BBQ, a następnie pozwól mu podeschnąć w temperaturze 80-100°C przez 5 minut. Pamiętaj, że doskonałym rozwiązaniem są szpikulce do szaszłyków, które zaoszczędzą Ci wiele pracy dzięki umieszczeniu kilku klopsików na jednym szpikulcu. Bekon z grilla gotowy. Życzymy smacznego.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
  • 250 gramów serka Philadelphia
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 12 małych kulek sera mozzarella
  • 10-12 dużych pieczarek
  • Wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków

MIESZANKA ZIÓŁ

  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki

MIESZANKA PRZYPRAW

  • Sól i pieprz do smaku, 1 łyżka cebuli w proszku, 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle
recipe mask
Przewiń do góry