GRILLOWANE KLOPSIKI Z BEKONEM - PRZEPIS

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30min / 45minIlość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyPełne smaku klopsiki z grilla z serem i bekonem to przysmak dla dzieci oraz dorosłych, którzy nadal mają w sobie coś z dziecka. Bekon z grilla to absolutny hit! Grillowany boczek zasmakuje każdemu!

Inny
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
- 250 gramów serka Philadelphia
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 12 małych kulek sera mozzarella
- 10-12 dużych pieczarek
- Wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków
MIESZANKA ZIÓŁ
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki
MIESZANKA PRZYPRAW
- Sól i pieprz do smaku, 1 łyżka cebuli w proszku, 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle

Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH KLOPSIKÓW Z BOCZKIEM
1. Przyrządzenie pieczarek
Oczyść pieczarki i usuń łodygi, następnie umieść pieczarki na brytfannie do pieczenia i posyp mieszanką przypraw. Wymieszaj ser Philadelphia i połowę ziół w misce. Umieść cienką warstwę sera wewnątrz pieczarek. Później pieczarki będą zawijane w boczek.
2. Przyrządzenie klopsików
Przypraw wołowinę pozostałymi ziołami i przyprawami, wymieszaj. Spłaszcz niewielką porcję mielonej wołowiny w dłoni. Umieść kulkę sera mozzarella w środku, zawiń wołowinę, uformuj w klopsik, powinna być mniejsza niż piłeczka golfowa. Włóż klopsik do pieczarki, mocno dociśnij. Owiń każdy klopsik 2 plastrami bekonu, a następnie plastry boczku zepnij wykałaczką lub szpikulcem do szaszłyków i boczek zawijany jest gotowy. Jak widać przepis na boczek z grilla jest prosty.
Najlepszy efekt uzyskamy poprzez grillowanie pośrednie. W tym celu umieść brytfannę napełnioną do połowy wodą pod rusztami z jednej strony grilla, rozgrzej grilla do ok. 180°C używając palników po przeciwnej stronie do naczynia. Jeśli chciałbyś uzyskać aromat dymu, umieść skrzynkę do wędzenia z wiórkami poniżej rusztu, po stronie zapalonego palnika. Rozłóż klopsiki na ruszcie lub na brytfannie w odstępach ok 2,5 cm, umożliwiając równe pieczenie. Po 40 minutach dodaj swój ulubiony sos BBQ, a następnie pozwól mu podeschnąć w temperaturze 80-100°C przez 5 minut. Pamiętaj, że doskonałym rozwiązaniem są szpikulce do szaszłyków, które zaoszczędzą Ci wiele pracy dzięki umieszczeniu kilku klopsików na jednym szpikulcu. Bekon z grilla gotowy. Życzymy smacznego.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
- 250 gramów serka Philadelphia
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 12 małych kulek sera mozzarella
- 10-12 dużych pieczarek
- Wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków
MIESZANKA ZIÓŁ
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki
MIESZANKA PRZYPRAW
- Sól i pieprz do smaku, 1 łyżka cebuli w proszku, 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle
