Karkówka z rożna na grillu - przepis

Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
24h 20minPoziom trudności:
ŁatwyGrillowana karkówka na rożnie ma wyjątkowy smak. W trakcie obracania się mięsa wytopiony tłuszcz spływa po nim dzięki czemu uzyskujemy aromatyczną i soczystą karkówkę z grilla. Karkówka z rożna w marynacie to idealna propozycja gdy nie masz czasu stać przy grillu. Zamarynowane wcześniej mięso ustawiasz na rożnie i możesz zająć się rozmową z gośćmi, obiad zrobi się sam. Broil King resztę zrobi za Ciebie :)
Karkówka z rożna na grillu - ile czasu
Czas przygotowania: 20 minut + 24 godziny marynowanie karkówki na grilla
Czas pieczenia: 140-160 minut

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Karkówka z rożna na grillu - składniki
- 1 kg karkówki w jednym kawałku
- SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
DODATKOWO
- 2-3 liście laurowe
- ½ cebuli
- 1 ½ szklanki wody
- liście świeżego majeranku - opcjonalnie

Sposób przygotowania
Marynata do karkówki na rożnie
Wymieszaj składniki naszej prostej marynaty do karkówki z grilla i natrzyj nią osuszone mięso. Włóż ją do woreczka lub naczynia i obłóż pokrojoną w grube plastry cebulą, połóż też kilka liści laurowych. Zamknij szczelnie i odłóż do lodówki przynajmniej na 24 godziny. Nie skracaj znacznie czasu to naprawdę ważne aby duży kawałek mięsa porządnie się zamarynował.
Przygotowanie karkówki na rożnie
Na drugi dzień wyciągnij wcześniej mięso z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej przed włożeniem na ruszt. Nabij je na środek pręta, zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę, cebulę, liście laurowe przełóż do brytfanny. Całość zalej wodą, możesz również dodać gałązki świeżego majeranku.
Jak grillować karkówkę
Wyjmij żeliwny ruszt najlepiej używając wielofunkcyjnego uchwytu oraz górną półkę. Na środku aromatyzerów postaw brytfannę. Odpal dolne, boczne palniki i nagrzewaj grilla 10 minut z pokrętłami ustawionymi na medium. Wyłącz dolne palniki, zamontuj rożen na grillu.
Instrukcja krok po kroku pieczenia na rożnie
Uruchom silnik obracający rożnem, odpal tylny palnik rożna i nastaw go na maksymalną moc. Grillowanie 1 kg karkówki zajmie Ci około 1,5 godziny. Ponieważ na czas grillowania ma wpływ kilka czynników zewnętrznych najlepiej sprawdź czy mięso jest gotowe używając termometru błyskawicznego. Wieprzowina powinna uzyskać temperaturę wewnętrzną 80 stopni.
Karkówkę z rożna najłatwiej zdjąć używając silikonowej rękawicy, poprzez zsunięcie pieczeni na deskę do serwowania. Ponieważ karkówka przygotowana na rożnie jest bardzo soczysta, wybierz deskę która posiada rynienkę dookoła. Zgromadzą się w niej wyciekające przysmaki.
Sos który zebrał się pod mięsem możesz podać do mięsa. Pamiętaj tylko wyciągnij liście laurowe przed zblendowaniem.

Potrzebne składniki
Karkówka z rożna na grillu - składniki
- 1 kg karkówki w jednym kawałku
- SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
DODATKOWO
- 2-3 liście laurowe
- ½ cebuli
- 1 ½ szklanki wody
- liście świeżego majeranku - opcjonalnie
