Pellet - Przepis na wieprzowe cukierki

Dzisiejszy przepis wykorzystuje jedną z moich ulubionych porcji mięsa - boczek. Wielu osobom kojarzy się negatywnie ze względu na dużą ilość tłuszczów, pozostali ubóstwiają ten charakterystyczny w smaku kawałek mięsiwa. Bez wątpienia boczek ma wiele do zaoferowania, a warstwy tłuszczu są doskonałym nośnikiem smaku oraz nadają słony posmak. Najczęściej grillujemy go w marketowo zamarynowanych plastrach lub jako mocno wypieczony bekon dodając do burgerów, jednak ten fantastyczny kawałek mięsa możemy przygotować na zgoła odmienny sposób... wieprzowe cukierki to łakocie dla dorosłych, obudź w sobie dziecięcą radość.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI

  • 1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy
  • 1/2 opakowania przyprawy BBQ

GLAZURA

  • 1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
  • 2 szklanki sosu BBQ
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/4 szklanki miodu
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE WIEPRZOWYCH CUKIERKÓW NA GRILLU PELLET

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie ustaw termperaturę wędzenia na 120ºC.

Ostrożnie usuń skórę z boczku, pozostawiając warstwę tłuszczu. Pokrój boczek w dużą kostkę (2,5 cm), następnie dopraw przyprawą BBQ. Umieść kostki w brytfannie ze stali szlachetnej, tłuszczem do góry i wstaw do rozgrzanego grilla. Wędź przez 2,5 godziny nie mieszając. Wytapiający się tłuszcz będzie obmywał kęski mięsne nadając im soczystości. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 135ºC. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj składniki na glazurę, następnie podgrzej i zredukuj na kuchence powstały sos. Po 3 godzinach od rozpoczęcia podwędzania wymieszaj boczek z sosem. Piecz całość przez kolejne 2 godziny, mieszając co jakiś czas.

Wyjmij boczek z grilla i przełóż pozostały sos do rondelka i znowu zredukuj, jeżeli jest to konieczne - konsystencja sosu powinna być gęsta i lepka. Pozostało już tylko wykończyć nasze cukierki, podkręć temperaturę na 204ºC. Nasmaruj boczek zredukowanym sosem przy użyciu silikonowego pędzelka i ponownie umieść w grillu na 20 minut aby wszystko razem się zapiekło.

Wyjmij i podaj. Uwaga te cukierki uzależniają !

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI

  • 1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy
  • 1/2 opakowania przyprawy BBQ

GLAZURA

  • 1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
  • 2 szklanki sosu BBQ
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/4 szklanki miodu
recipe mask
Przewiń do góry