- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Pellet - Przepis na wieprzowe cukierki
Pellet - Przepis na wieprzowe cukierki
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
PrzystawkiPoziom trudności:
ŚredniDzisiejszy przepis wykorzystuje jedną z moich ulubionych porcji mięsa - boczek. Wielu osobom kojarzy się negatywnie ze względu na dużą ilość tłuszczów, pozostali ubóstwiają ten charakterystyczny w smaku kawałek mięsiwa. Bez wątpienia boczek ma wiele do zaoferowania, a warstwy tłuszczu są doskonałym nośnikiem smaku oraz nadają słony posmak. Najczęściej grillujemy go w marketowo zamarynowanych plastrach lub jako mocno wypieczony bekon dodając do burgerów, jednak ten fantastyczny kawałek mięsa możemy przygotować na zgoła odmienny sposób... wieprzowe cukierki to łakocie dla dorosłych, obudź w sobie dziecięcą radość.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI
- 1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy
- 1/2 opakowania przyprawy BBQ
GLAZURA
- 1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
- 2 szklanki sosu BBQ
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki miodu
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE WIEPRZOWYCH CUKIERKÓW NA GRILLU PELLET
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie ustaw termperaturę wędzenia na 120ºC.
Ostrożnie usuń skórę z boczku, pozostawiając warstwę tłuszczu. Pokrój boczek w dużą kostkę (2,5 cm), następnie dopraw przyprawą BBQ. Umieść kostki w brytfannie ze stali szlachetnej, tłuszczem do góry i wstaw do rozgrzanego grilla. Wędź przez 2,5 godziny nie mieszając. Wytapiający się tłuszcz będzie obmywał kęski mięsne nadając im soczystości. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 135ºC. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj składniki na glazurę, następnie podgrzej i zredukuj na kuchence powstały sos. Po 3 godzinach od rozpoczęcia podwędzania wymieszaj boczek z sosem. Piecz całość przez kolejne 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
Wyjmij boczek z grilla i przełóż pozostały sos do rondelka i znowu zredukuj, jeżeli jest to konieczne - konsystencja sosu powinna być gęsta i lepka. Pozostało już tylko wykończyć nasze cukierki, podkręć temperaturę na 204ºC. Nasmaruj boczek zredukowanym sosem przy użyciu silikonowego pędzelka i ponownie umieść w grillu na 20 minut aby wszystko razem się zapiekło.
Wyjmij i podaj. Uwaga te cukierki uzależniają !
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI
- 1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy
- 1/2 opakowania przyprawy BBQ
GLAZURA
- 1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
- 2 szklanki sosu BBQ
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki miodu