Przepis na brzuch wieprzowy w ciemnym piwie z chrupiącą skórką

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

150

Brzuch wieprzowy to część mięsa, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie grilla. Nie ma w tym nic dziwnego. Popularny boczek przyrządzony na różne sposoby idealnie nadaje się bowiem jako dodatek do grillowanych warzyw, chrupiącego pieczywa czy pieczonych ziemniaków. Jeśli i na Twoim grillu nie może go zabraknąć, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Mięso wykonane w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne w środku. Skórka spryskana ciemnym piwem karmelizującym się pod wpływem temperatury osiąga zaś idealną chrupkość i złoty wyrazisty kolor. Kawałki mięsa podane z sosem zachwycą każdego miłośnika grillowania.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Mięso i marynata

  • 1 kg dobrej jakości brzucha wieprzowego
  • 2/3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 duże łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2/3 łyżki brązowego cukru
  • 1łyżka oliwy
  • ciemne piwo
  • szklanka gorącej wody

Sos do mięsa

  • 3 łyżki klasycznego sosu barbecue
  • 1 łyżka masła
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa

Przygotowanie brzucha wieprzowego to prosty, zajmujący niewiele czasu proces. Pierwszy krok to porcjowanie mięsa. Pamiętaj, by pokroić je na dość drobne kawałki (około 5x5 centymetrów). Dzięki temu uzyskasz maksymalną ilość chrupiącej skórki. Gotowe kawałki wymieszaj dokładnie z przyprawami oraz oliwą. Po wykonaniu tej czynności możesz przejść do grillowania. Grill wraz z żeliwną brytfanną nagrzej do 150 stopni.

Grillowanie mięsa

Gotowe kawałki mięsa ułóż na ruszcie wewnątrz brytfanny. Dno brytfanny wypełnij gorącą wodą i zamknij całe naczynie. W ten sposób piecz mięso około 2 godzin, aż do miękkości. Po tym czasie odkryj pokrywę, za pomocą rozpylacza spryskaj każdy kawałek piwem i piecz już bez przykrycia. Pamiętaj, by co kilka minut powtórzyć spryskiwanie. Dzięki temu uzyskasz przyrumienioną, skarmelizowaną i mocno chrupiącą skórkę.

Sos do mięsa

Sos to coś, czego nie możesz pominąć. Jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilkę. Smak sprawi zaś, że kawałki brzucha wieprzowego będą bardziej wyraziste i aromatyczne. Co zrobić, by go przyrządzić? Wystarczy zagotować masło z klasycznym sosem barbecue.

Teraz należy już tylko połączyć oba elementy dania. Upieczone mięso przełoż szczypcami do czystej brytwanny i zalej gotowym sosem. Każdy kawałek obtocz dokładnie w sosie. Smaż całość przez kilka minut, uważając, by nie dopuścić do przypalenia.

Sposób podania

Gotowy brzuch wieprzowy podawać można na różne sposoby. Chrupiące kawałki w sosie idealnie nadają się zarówno jako samodzielne danie, jak i aromatyczny dodatek. Smak mięsa dobrze komponuje się z piwem. Z powodzeniem możesz więc przyrządzić go jako przekąskę na imprezę. W połączeniu ze świeżym pieczywem czy ziemniaczanym puree świetnie sprawdzi się zaś jako pyszny i pożywny obiad.

Potrzebne składniki

Mięso i marynata

  • 1 kg dobrej jakości brzucha wieprzowego
  • 2/3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 duże łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2/3 łyżki brązowego cukru
  • 1łyżka oliwy
  • ciemne piwo
  • szklanka gorącej wody

Sos do mięsa

  • 3 łyżki klasycznego sosu barbecue
  • 1 łyżka masła
recipe mask
Przewiń do góry