Przepis na faszerowaną dynię z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

2 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Faszerowana dynia z grilla to niezwykłe danie, które łączy w sobie smak dyni, mięsa mielonego, sera feta i warzyw. Dynia jest najpierw wydrążona w środku, a następnie nadziewana farszem. Dynię grilluje się ok. 1.5h, aż do momentu jej miękkości. Przepis na faszerowaną dynię z grilla jest prosty, a przy tym sycący i aromatyczny. Warto wypróbować go na swoim grillu!

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 dynia hakkaido (ok. 1kg) 
  • 500g mielonego mięsa  
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 100g sera feta 
  • 1 garść pietruszki 
  • 1 czerwona papryka 
  • Sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżeczka curry  
  • 1 łyżeczka kurkumy  
  • 1 łyżeczka kuminu 
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

Dynię należy przeciąć na górze i wyczyścić dokładnie środek za pomocą łyżki. Odciętą górę zostawiamy, ponieważ przyda się podczas grillowania. Następnie cebulę, czosnek i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę. Do miski daj mięso mielone, pokrojone warzywa i posiekaną pietruszkę, skrusz fetę i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką masą wypełnij wydrążony środek dyni. Jeżeli zostanie Ci mięsa możesz uformować z niego kulki i usmażyć na grillu - wyjdą równie pysznie, a przy tym nie zmarnujesz produktów.  

Grillowanie dyni

Rozgrzej grilla do 200 stopni Celsjusza. Ruszty ułóż stroną stożkową i spryskaj olejem za pomocą rozpylacza oleju. Kiedy grill się rozgrzeje połóż dynię na ruszti grilluj ją pod zamknięta pokrywą ok. 80 minut.  Za pomocą widelca sprawdzaj miękkość dyni. Raz na jakiś czas możesz zdjąć jej ,,czapkę’’ i sprawdzić mięso. Całość powinna być gotowa po ok. 1.5h grillowania.  

Podawanie faszerowanej dyni z grilla

Podawaj pokrojona dynię z farszem.  Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 dynia hakkaido (ok. 1kg) 
  • 500g mielonego mięsa  
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 100g sera feta 
  • 1 garść pietruszki 
  • 1 czerwona papryka 
  • Sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżeczka curry  
  • 1 łyżeczka kurkumy  
  • 1 łyżeczka kuminu 
recipe mask
Przewiń do góry