Przepis na grillowane żeberka w domowym teriyaki

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

12 godz. 40 min. /

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Średni

 Grillowane żeberka wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, jednak najważniejszy dla nich jest czas. By przygotować naprawdę wyjątkowe żeberka z grilla nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy cierpliwość i dobrej jakości produkt. Soczyste, miękkie żeberka z mięsem odchodzącym od kości potrzebują przede wszystkim czasu. Prosty przepis na żeberka z grilla to świetna propozycja na obiad czy kolację. Sos teriyaki jest łatwy do przygotowania i nadaje mięsie łagodny, słodki smak. Aby ułatwić sobie pracę, można go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1,5 kg mięsnych żeberek
  • 200 ml sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 5 dużych plastrów świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie żeberek

Czosnek i imbir posiekaj. W rondelku umieść wszystkie składniki (sos sojowy, woda, czosnek, imbir, cukier, miód) oprócz mąki i oleju sezamowego i zagotuj. Zmniejsz moc pod garnkiem i gotuj jeszcze ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj, wystudź. Żeberka umieść w głębszym naczyniu i zalej zimną marynatą. Wstaw na noc do lodówki. 

Przepis na sos teriyaki

Mięso wyjmij co najmniej 20 minut przed grillowaniem i pozostaw temperaturze pokojowej. Zlej marynatę do rondelka, zagotuj, trzymaj na małej mocy palnika przez 2-3 minuty. Następnie odcedź czosnek i imbir. W małej miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i wlej do gorącego sosu. Zdejmij z palnika, mieszaj bardzo energicznie, aż sos zgęstnieje, jeśli pojawią się grudki to przetrzyj sos przez sitko o drobnych oczkach.

Grillowanie żeberek

Ruszty grilla umieść stroną rynienkową do góry i spryskaj olejem rzepakowym. Grill nagrzej do temperatury 150 °C, rozpalając tylko skrajne palniki, środkowe powinny być wyłączone. Żeberka wyłóż na środkowe ruszty i grilluj z każdej strony przez 70 – 75 minut przy zamkniętym grillu. 20 minut przed końcem grillowania posmaruj obficie żeberka zagęszczonym wcześniej sosem teriyaki.    

Podawanie żeberek teriyaki

Żeberka serwuj zaraz po ugrillowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1,5 kg mięsnych żeberek
  • 200 ml sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 5 dużych plastrów świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
recipe mask
Przewiń do góry