Przepis na grillowany boczek pod pierzynką z cebuli i czosnku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

7 godz. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Średni

Boczek to typowe polskie danie, jako Kanadyjczyk właśnie w Polsce dowiedziałem się, na jak wiele sposobów można go przygotować. Proponuję moją wersję z grilla. Tak zrobiony boczek można spożywać na ciepło, jak również na zimno z musztardą, chrzanem i chlebem. 

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki do marynaty:

  • Papryki słodka - łyżka
  • Czosnek granulowany - łyżka
  • Majeranek - łyżka
  • Kminek mielony - łyżka
  • Pieprz - pół łyżki

Składniki:

  • Boczek surowy ze skórą 1 kg
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • Główka czosnku
  • 50 g soli,
  • 30 g cukru,
  • Litr wody - na solankę
recipe mask

Sposób przygotowania

Solanka

Boczek mocz w solance przez 6 godzin. Po tym czasie osusz go ręcznikiem papierowym i przygotuj marynatę do boczku, dzięki której będzie smakował jeszcze lepiej.

Marynowanie boczku

Wszystkie składniki marynaty do boczku połącz ze sobą. Następnie dokładnie natrzyj nimi boczek z każdej strony. W międzyczasie na najniższej temperaturze ugrilluj cebulę, szalotkę i czosnek - przez ok. 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.

Grillowanie boczku

Boczek grilluj z każdej strony w wysokiej temperaturze (220 stopni) przez 5 minut. Następnie połóż go skórą w dół, palniki skręć do minimum. Boczek przykryj ,,pierzynką'' z grillowanej cebuli, czosnku i szalotki. Grilluj około 50 minut.

Podawanie grillowanego boczku

Boczek grillowany pod pierzynką z cebulą i czosnkiem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką lub w plastrach do szkolnych lub biurowych kanapek.

Potrzebne składniki

Składniki do marynaty:

  • Papryki słodka - łyżka
  • Czosnek granulowany - łyżka
  • Majeranek - łyżka
  • Kminek mielony - łyżka
  • Pieprz - pół łyżki

Składniki:

  • Boczek surowy ze skórą 1 kg
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • Główka czosnku
  • 50 g soli,
  • 30 g cukru,
  • Litr wody - na solankę
recipe mask
Przewiń do góry