Przepis na grillowany boczek pod pierzynką z cebuli i czosnku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

7 godz. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Średni

Boczek to typowe polskie danie, jako Kanadyjczyk właśnie w Polsce dowiedziałem się , na jak wiele sposobów można go przygotować. Proponuję moją wesję z grilla. Tak zrobiony można spożywać na ciepło jak również na zimno z musztardą, chrzanem i chlebem. 

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki do marynaty

  • Łyżka papryki słodkiej
  • Czosnek granulowany - łyżka
  • Majeranek - łyżka
  • Kminek mielony - łyżka
  • Pół łyżki pieprzu

Składniki

  • Boczek surowy ze skórą 1 kg
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • Główka czosnku
  • 50 g soli, 30 g cukru, litr wody- na solankę
recipe mask

Sposób przygotowania

Solanka

Boczek mocz w solance przez 6 godzin. Po tym czasie osusz go ręcznikiem papierowym i przygotuj marynatę do boczku, dzięki temu boczek z grilla będzie smakował jeszcze lepiej.

Marynowanie boczku

Wszystkie składniki marynaty do boczku połącz ze sobą. Następnie dokładnie natrzyj nimi boczek z każdej strony. W międzyczasie na najniższej temperaturze ugrilluj cebulę, szalotkę i czosnek - przez ok. 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.

Grillowanie boczku

Grillowanie boczku

Boczek grilluj z każdej strony w wysokiej temperaturze (220 stopni) przez 5 minut.

Następnie kładziemy boczek skóą w dół, palniki skręcamy do minimum. Boczek przykrywamy ,,pierzynką'' z grillowanej cebuli, czosnku i szalotki. Grillujemy około 50 minut.

Podawanie grillowanego boczku

Boczek grillowany pod pierzynką z cebulą i czosnkiem serwujemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecamy z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką lub w plastrach do szkolnych lub biurowych kanapek.

Potrzebne składniki

Składniki do marynaty

  • Łyżka papryki słodkiej
  • Czosnek granulowany - łyżka
  • Majeranek - łyżka
  • Kminek mielony - łyżka
  • Pół łyżki pieprzu

Składniki

  • Boczek surowy ze skórą 1 kg
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • Główka czosnku
  • 50 g soli, 30 g cukru, litr wody- na solankę
recipe mask
Przewiń do góry