Przepis na maczankę krakowską

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 15 min. / 3 godz. 20 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni

Cytując słowa wieszcza (Mikołaja Reja) "Polacy nie gęsi, swój język mają...". Ba! Nie tylko język ale też własną wersję popularnego "Pulled pork"! Szarpana wieprzowina była znana w Polsce już w XIX wieku, a szczególną legendą cieszy się jej krakowska odmiana, która wg tradycji była serwowana krakowskim studentom i dorożkarzom. Plotka głosi, iż emigranci polscy zabrali przepis ze sobą do USA, gdzie maczanka krakowska stała się inspiracją dla tamtejszych burgerów :) Delikatna długo pieczona karkówka, mocno doprawiona kminkiem i duszona w cebuli - niesamowicie aromatyczna podawana z bułką i kiszonym ogórkiem. Mmm... Do dzieła!

Okey, okey ale skąd nazwa "Maczanka" ? Po pierwsze mięso dusi się w sosie cebulowo winnym, moczy się i przenika jego wilgocią dlatego jest mega soczyste, po drugie skomponowaną kanapkę najlepiej maczać w tym esencjonalnym sosie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MACZANKĘ KRAKOWSKĄ

  • 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg cebuli
  • 750 ml bulionu
  • 300 ml czerwonego wina
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

MARYNATA

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 ząbek czosnku

DO PODANIA

  • 6 bułek, najlepiej kajzerki
  • ogórki kiszone lub konserwowe
  • musztarda
  • opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE MACZANKI KRAKOWSKIEJ NA GRILLU GAZOWYM

Dzień przed grillowaniem przygotuj składniki na marynatę i zamarynuj karkówkę. Powinna się marynować od 12 do 24 godzin. 

Przygotuj bulion warzywny lub rosół, czerwone wino oraz przyprawy potrzebne podczas pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 250°C. Na rozgrzanym ruszcie opiecz karkówkę z każdej strony, aby mogła zatrzymać wilgoć wewnątrz, co zapewni jej soczystość. Solidna porcja mięsa wymaga solidnego sprzętu, najwygodniej ją obracać szczypcami Imperial™.

Przełóż karkówkę do brytfanny żeliwnej do żeberek (wyjmij z niej ruszt), dodaj cebulę i przyprawy (na początek 1 łyżeczkę kminku). Wlej 500 ml bulionu oraz 300 ml czerwonego wina. Przykryj brytfannę i ustaw ją na grillu. Palniki pod brytfanną należy wyłączyć, a skrajne ustawić w pozycji MEDIUM / LOW. Zamknij pokrywę grilla i kontroluj temperaturę wewnątrz, aby nie przekraczała 180°C! Grilluj przez 3 godziny w trakcie których 2 razy obróć mięso i dosyp kolejną porcję kminku.

Po 3 godzinach mięso będzie bardzo miękkie. Pamiętaj, że brytfanna jest bardzo gorąca dlatego najlepiej wyciągnij ją przy pomocy rękawic skórzanych. Upieczoną karkówkę wyjmij ostrożnie z brytfanny, najłatwiej będzie posłużyć się długą łopatką Baron™. Do cebuli dodaj pozostałą część bulionu, podgrzewaj sos jeszcze przez chwilę mieszając i dopraw do smaku solą.

Gotową karkówkę należy poszarpać widelcami do szarpania, następnie podawaj w przekrojonej kajzerce, do której najpierw nałóż soczystą porcję sosu cebulowo-winnego. Dodaj musztardy do smaku, pokrojonego w plastry ogórka oraz ulubione dodatki i dodaj kolejną porcję sosu. Możesz nałożyć też trochę sosu na talerz lub do salaterki aby dodatkowo moczyć w niej tą soczystą kanapeczkę.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MACZANKĘ KRAKOWSKĄ

  • 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg cebuli
  • 750 ml bulionu
  • 300 ml czerwonego wina
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

MARYNATA

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 ząbek czosnku

DO PODANIA

  • 6 bułek, najlepiej kajzerki
  • ogórki kiszone lub konserwowe
  • musztarda
  • opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania
recipe mask
Przewiń do góry