Przepis na maczankę krakowską

Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24h 15min / 3h 20minIlość osób:
6Poziom trudności:
ŚredniCytując słowa wieszcza (Mikołaja Reja) "Polacy nie gęsi, swój język mają...". Ba! Nie tylko język ale też własną wersję popularnego "Pulled pork"! Szarpana wieprzowina była znana w Polsce już w XIX wieku, a szczególną legendą cieszy się jej krakowska odmiana, która wg tradycji była serwowana krakowskim studentom i dorożkarzom. Plotka głosi, iż emigranci polscy zabrali przepis ze sobą do USA, gdzie maczanka krakowska stała się inspiracją dla tamtejszych burgerów :) Delikatna długo pieczona karkówka, mocno doprawiona kminkiem i duszona w cebuli - niesamowicie aromatyczna podawana z bułką i kiszonym ogórkiem. Mmm... Do dzieła!
Okey, okey ale skąd nazwa "Maczanka" ? Po pierwsze mięso dusi się w sosie cebulowo winnym, moczy się i przenika jego wilgocią dlatego jest mega soczyste, po drugie skomponowaną kanapkę najlepiej maczać w tym esencjonalnym sosie.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MACZANKĘ KRAKOWSKĄ
- 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 750 ml bulionu
- 300 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
MARYNATA
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku
DO PODANIA
- 6 bułek, najlepiej kajzerki
- ogórki kiszone lub konserwowe
- musztarda
- opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE MACZANKI KRAKOWSKIEJ NA GRILLU GAZOWYM
Dzień przed grillowaniem przygotuj składniki na marynatę i zamarynuj karkówkę. Powinna się marynować od 12 do 24 godzin.
Przygotuj bulion warzywny lub rosół, czerwone wino oraz przyprawy potrzebne podczas pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 250°C. Na rozgrzanym ruszcie opiecz karkówkę z każdej strony, aby mogła zatrzymać wilgoć wewnątrz, co zapewni jej soczystość. Solidna porcja mięsa wymaga solidnego sprzętu, najwygodniej ją obracać szczypcami Imperial™.
Przełóż karkówkę do brytfanny żeliwnej do żeberek (wyjmij z niej ruszt), dodaj cebulę i przyprawy (na początek 1 łyżeczkę kminku). Wlej 500 ml bulionu oraz 300 ml czerwonego wina. Przykryj brytfannę i ustaw ją na grillu. Palniki pod brytfanną należy wyłączyć, a skrajne ustawić w pozycji MEDIUM / LOW. Zamknij pokrywę grilla i kontroluj temperaturę wewnątrz, aby nie przekraczała 180°C! Grilluj przez 3 godziny w trakcie których 2 razy obróć mięso i dosyp kolejną porcję kminku.
Po 3 godzinach mięso będzie bardzo miękkie. Pamiętaj, że brytfanna jest bardzo gorąca dlatego najlepiej wyciągnij ją przy pomocy rękawic skórzanych. Upieczoną karkówkę wyjmij ostrożnie z brytfanny, najłatwiej będzie posłużyć się długą łopatką Baron™. Do cebuli dodaj pozostałą część bulionu, podgrzewaj sos jeszcze przez chwilę mieszając i dopraw do smaku solą.
Gotową karkówkę należy poszarpać widelcami do szarpania, następnie podawaj w przekrojonej kajzerce, do której najpierw nałóż soczystą porcję sosu cebulowo-winnego. Dodaj musztardy do smaku, pokrojonego w plastry ogórka oraz ulubione dodatki i dodaj kolejną porcję sosu. Możesz nałożyć też trochę sosu na talerz lub do salaterki aby dodatkowo moczyć w niej tą soczystą kanapeczkę.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MACZANKĘ KRAKOWSKĄ
- 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 750 ml bulionu
- 300 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
MARYNATA
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku
DO PODANIA
- 6 bułek, najlepiej kajzerki
- ogórki kiszone lub konserwowe
- musztarda
- opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania
