Przepis na sałatkę z grillowanym ananasem, boczkiem i parmezanem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

40 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Czasami połączenie mało oczywistych składników daje rewelacyjne efekty. Przecież w wielu światowych książkach kucharskich kompozycja boczku i ananasa uchodzi za wielki przysmak. Jak dodamy jeszcze do tego wyrazisty parmezan i krem balsamiczny, to stworzymy oryginalną, pełną smaku sałatkę, która z powodzeniem może grać pierwsze skrzypce w naszym grillowym menu.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę:

  • 1 cały ananas
  • 200g boczku
  • 100g sera parmezan
  • garść mixu młodych liści np. roszponka, rukola, botwina
  • 2 jabłka
  • krem balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Przygotuj ananasa: usuń skórę, miąższ pokrój w 1,5 cm plastry, które następnie przekrój na pół. Jabłka pokrój w ósemki, wydrąż gniazda nasienne. Owoce umieść w miseczce, skrop oliwą, dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki. Boczek pokrój w cieniutkie plasterki.

Grillowanie

Do grillowania potrzebujemy jeden ruszt ułożony stroną rynienkową i dwa ruszty stroną stożkową. Ruszt posmaruj olejem i rozgrzej grill do ok. 230 stopni Celsjusza. Boczek wyłóż na ruszt rynienkowy a ananas i jabłka na stożkowy. Grilluj owoce z każdej strony około 10 minut. Boczek w zależności od ilości tłuszczu może potrzebować więcej lub mniej czasu, finalnie ma być chrupiący.

Podawanie

Na duży płaski talerz wyłóż zielone młode liście, na to grillowane owoce i boczek. Na całość zetrzyj parmezan i wykończ sałatkę kremem balsamicznym.  

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę:

  • 1 cały ananas
  • 200g boczku
  • 100g sera parmezan
  • garść mixu młodych liści np. roszponka, rukola, botwina
  • 2 jabłka
  • krem balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry