Przepis na szarpaną golonkę BBQ

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

5 godz. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Średni

Golonka to mięso, za którym przepada męska część biesiadników podczas grillowania. Przyogotowana metodą low&slow pozwoli nam na przygotowanie pysznej kanapki z szarpanym mięsem BBQ Wierzę, że ten przepis na szarpaną golonkę BBQ znajdzie wiele miłośników. W USA pulled-prok to bardzo popularny sposób podawania mięsa. Dodaje się go do kanapek (tzw. z szapraną wieprzowiną, wołowiną) można jeść solo czy sosem i dodatkami. Nasz przepis na szarpaną golonkę BBQ jest spolczszczony, ponieważ do golonek wykorzystujemy jako dodatek coleslaw, lecz z kiszoną kapustą, marchewką i majonezem, dodatek marynowanej papryczki chilli dopełnia smaku pysznej, sytej kanapki.

Michał Kwaśnik

Autor kanału Youtube Kuchnia Kwasiora

Potrzebne składniki

Składniki

  • 6 golonek
  • Ulubiony sos BBQ
  • Oliwa
  • Ocet jabłkowy
  • Sok porzeczkowy
  • Masło
  • Kapusta kiszona
  • Marchew
  • Majonez
  • Musztarda
  • Bagietki
  • Ostre papryczki marynowane
  • Papryka ostra, łagodna
  • Pieprz
  • Czosnek
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie

Oliwę łączymy z majonezem i przyprawami sypkimi. Po uzyskaniu gęstej masy dokładnie nacieramy nią golonki. Dobrze jest zostawić je np. na całą noc w takiej marynacie. Po zamarynowaniu kładziemy je na grilla.

Grillowanie

Golonki grillujemy przez 4-5 godzin, metodą low&slow pod zamknięta pokrywą grilla. Grill powinien mieć 130-140 stopni C. Nie więcej, ponieważ konsystencja mięsa nie będzie miała pożądanego efektu. W między czasie przygotowujemy sos, którym będziemy glazurować golonki podczas grillowania. Sos na bazie soku porzeczkowego, octu jabłkowego i sosu BBQ. Kiedy wymieszamy wszystko razem jego konsystencja powinna być ,,nie za rzadka, nie za gęsta'' :) Coś na wzór kefiru. Po 1,5h grillowania można włożyć do grilla skrzynkę wędzarniczą z wiórkami wiśniowymi. Mięso nabierze jeszcze większego aromatu, a dodatkowo się podwędzi. Po 3 godzinach warto zacząć glazurować sosem golonki. Czynność powtarzaj co 15 min, przez 2h.

Coleslaw

Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kiszoną siekamy, dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, dodajemy majonez i dobrze mieszamy. Na kuchence bocznej grilla możesz przygotować, który polejesz po przygotowanym mięsie. Do garnka dodaj sos BBQ i masło, gotuj doprowadzając do wrzenia.

Podawanie

Na ugrillowane bagietki dodaj: kapustę kiszoną z dodatkami, ostre papryczki i dużą ilość rozdrobnionego mięsa. Polej sosem i gotowe.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 6 golonek
  • Ulubiony sos BBQ
  • Oliwa
  • Ocet jabłkowy
  • Sok porzeczkowy
  • Masło
  • Kapusta kiszona
  • Marchew
  • Majonez
  • Musztarda
  • Bagietki
  • Ostre papryczki marynowane
  • Papryka ostra, łagodna
  • Pieprz
  • Czosnek
recipe mask
Przewiń do góry