Przepis na zawijasy z boczku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Boczek ugrillowany na płycie żeliwnej można jeść na okrągło, jego chrupkość a zarazem soczystość nie pozwalają się tak szybko oderwać. Przygotuj go odrobinę inaczej niż zwykle. Dodaj odrobinę zielonej fasolki, kilka kawałeczków sera pleśniowego i otul je boczkiem. Połączenie chrupkości, soczystości i słonego smaku sprawi, że ta przekąska będzie często gościła na Twoim stole. 

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAWIJASY Z BOCZKU 

  • 500 g zielonej fasolki 
  • 500 g surowego boczku 
  • Przyprawa Broil King “KC Spice Rub” 
  • 100 g sera pleśniowego 
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ ZAWIJASY Z BOCZKU NA GRILLU GAZOWYM? 

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C. W tym czasie przygotuj składniki. Oczyść fasolkę, pokrój boczek w plastry i pokrusz ser pleśniowy lub połam go na kawałki. Na każdy plaster boczku przeznacz 4-5 sztuk fasolki. Owiń je boczkiem, nie musisz spinać przekąski wykałaczką, ponieważ zachowa ona swój kształt. Na rusztach umieść stalową brytfannę perforowaną i na niej układaj przekąski, następnie na każdą z nich nałóż kilka kawałeczków sera pleśniowego. Grilluj przez około 30 minut, boczek powinien wtedy stać się chrupiący i mieć złoto-brązowy kolor. Podawaj zaraz po przygotowaniu.  

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAWIJASY Z BOCZKU 

  • 500 g zielonej fasolki 
  • 500 g surowego boczku 
  • Przyprawa Broil King “KC Spice Rub” 
  • 100 g sera pleśniowego 
recipe mask
Przewiń do góry