Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

50 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

Tak

Potrawy z mięsa mielonego na grilla cieszą się dużą popularnością w kuchniach greckiej, tureckiej i bułgarskiej, gdzie różnią się głównie rodzajem mięsa i używanymi przyprawami. W polskiej kuchni także docenia się smak mielonych kotletów. Z powodzeniem przyrządzić można je również na grillu.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO:

  • 600 g mięso mielone na grilla z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie szaszłyków z mięsa mielonego

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na kuchence bocznej na grillu gazowym przesmaż ją na maśle i dodaj do mięsa z łopatki. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrób dokładnie masę i podziel na osiem części. Wilgotnymi dłońmi formuj podłużne kotlety mielone na grilla. Nabij je na szpikulce do szaszłyków. Możesz również wykorzystać patyczki bambusowe, ale pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Grillowanie szaszłyków

Kotlety mielone z grilla  grillujemy 12-15 minut z pokrętłami ustawionymi w połowie. Najlepiej zrobić to tak, aby uzyskać krateczkę. W tym celu odkładaj patyczki pod kątem 45 stopni względem rusztu, raz w jedną stronę, następnie w drugą. 

Podawanie szaszłyków z mięsa mielonego

Mięso mielone z grilla możesz podać z ogórkiem i kawałkiem cytryny. Doskonale pasuje do tego kuskus, a jak lubisz ostrzejsze smaki mięso mielone na grillu dopraw plasterkami chili i podaj z paprykowym ajvarem.

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO:

  • 600 g mięso mielone na grilla z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry