Przepis na wolno wędzoną łopatkę na grillu pellet w stylu koreańskim

flame

Metoda przyrządzenia:

Wędzenie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 7 godz.

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Średni

Grillowanie to nie tylko dobry sposób na spędzanie wolnego czasu, ale też odkrywanie nowych smaków, dzięki intrygującym połaczeniom. Wolno grillowana łopatka wieprzowa z kością, z dodatkami inspirowanymi koreańską kuchnią, z pewnością należy do potraw, które poszerzą Twoje grillowe horyzonty. Wolno grillowana łopatka bardzo łatwo rozpada się na mniejsze kawałki, które wymieszane z pikantnym sosem oraz oliwą i warzywami nabierają całkiem nowego wymiaru smakowego. Nie czekaj, wybierz się z Nami w kulinarną podróż!

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ ŁOPATKĘ

  • Solidny kawałek łopatki wieprzowej z kością (około 3 kg) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki soli 
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego 
  • 2 ½ szklanki wody 
  • 2 szklanki kimchi 
  • 2 główki sałaty (może być masłowa, rzymska lub lodowa) 

SKŁADNIKI NA PIKLOWANĄ CEBULĘ

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka octu 
  • ½ szklanki cukru 
  • ½ szklanki sosu sojowego

SKŁADNIKI NA OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-IMBIROWĄ

  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku (ryżowego, z pestek winogron itd....) 
  • pęczek drobno pokrojonego szczypiorku
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 
  • ½ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA PIKANTNY KOREAŃSKI SOS

  • ¼ szklanki pasty miso 
  • 2 łyżki grochujang, sambal oelek lub sriracha 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki białego sezamu łuskanego
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WOLNO WĘDZONEJ ŁOPATKI WĘDZONEJ W STYLU KOREAŃSKIM NA GRILLU PELLET

Mięso opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól oraz cukier, będzie to nasz suchy rub, który należy dokładnie wetrzeć w mięso. Zawiń mięso w papier do pieczenia i włóż do lodówki, na minimum 10 godzin.  

 

Przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. Wsyp pellet do zbiornika, my użyliśmy mieszanki Smoke Master. Jest to połączenie klonu, orzecha amerykańskiego oraz wiśni, które nadadzą delikatnego dymnego smaku mięsu. Ustaw temperaturę 150oC na komputerze grilla, poczekaj aż rozgrzeje się do tej temperatury. W tym czasie przygotuj piklowaną cebulę. Najlepiej, jeśli do tego celu wykorzystasz słoik z zakrętką. Pokrój drobno cebulę i wymieszaj ją z cukrem, wodą, octem oraz sosem sojowym. Zamknij wieko i lekko wstrząśnij, tak aby cukier rozpuścił się całkowicie. Odłóż do lodówki, wyciągnij ją dopiero podczas serwowania potrawy. 

Umieść mięso w rozgrzanym grillu. Ma się grillować przez około 5 godzin, średnio co godzinę obracaj je na ruszcie. Po tym czasie zawiń mięso w papier do pieczenia i grilluj przez kolejną godzinę lub dwie. Mięso będzie gotowe, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 90-96oC. Wyjmij je wtedy z grilla, umieść na desce do serwowania lub brytfannie do ostudzenia. Później, za pomocą metalowych widelców do szarpania rozdziel je na mniejsze kawałki, mięso ma lekko odchodzić od kości. 

Podczas grillowania mięsa możesz przygotować oliwę szczypiorkowo - imbirową. Rozgrzej olej w małym rondelku, zajmie to do 3 minut. Zdejmij rondelek z palnika i dodaj pokrojony szczypiorek oraz starty imbir. Posól do smaku, wymieszaj i odłóż do wystudzenia. Czas na sos inspirowany kuchnią koreańską. Do miseczki dodawaj po kolei wszystkie składniki i wymieszaj, sos ma osiągnąć w miarę jednolitą konsystencję. 

 

Godzinę przed podaniem przygotuj ryż jaśminowy. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Potrawę podawaj według kolejności, najpierw liść sałaty, mięso, piklowana cebula, ryż, oliwa szczypiorkowa-imbirowa, sos oraz kimchi. 

 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ ŁOPATKĘ

  • Solidny kawałek łopatki wieprzowej z kością (około 3 kg) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki soli 
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego 
  • 2 ½ szklanki wody 
  • 2 szklanki kimchi 
  • 2 główki sałaty (może być masłowa, rzymska lub lodowa) 

SKŁADNIKI NA PIKLOWANĄ CEBULĘ

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka octu 
  • ½ szklanki cukru 
  • ½ szklanki sosu sojowego

SKŁADNIKI NA OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-IMBIROWĄ

  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku (ryżowego, z pestek winogron itd....) 
  • pęczek drobno pokrojonego szczypiorku
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 
  • ½ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA PIKANTNY KOREAŃSKI SOS

  • ¼ szklanki pasty miso 
  • 2 łyżki grochujang, sambal oelek lub sriracha 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki białego sezamu łuskanego
recipe mask
Przewiń do góry