Przepis na polędwicę wołową z młodymi ziemniaczkami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1 godz. 30 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sezonowanie wołowiny to proces, który polega na dojrzewaniu mięsa, co podnosi jego jakość. Sezonować można każdy rodzaj mięsa, wszystko jednak zależy od czasu, który trzeba poświęcić na dojrzewanie. Kurczakowi wystarczy kilka dni, natomiast wołowina będzie potrzebować od 10 do aż 20 dni. Dojrzewanie pomaga w naturalny sposób ,,rozluźnić'' włókna mięśniowe przez co wołowina staje się bardziej krucha i delikatna. Mięso można sezonować na mokro i na sucho. Dojrzewanie na sucho polega na tym, aby mięso przechowywać bez opakowania w ściśle określonej, stałej temperaturze i wilgotności przez okres kilku tygodni. Sezonowanie na mokro potrzebuje pakowania mniejszych kawałków wołowych bez kości lub gotowych już steków, najlepiej w folię próżniową - przechowuje się mięso w lodówce.

W przepisie została wykorzystana polędwica wołowa sezonowana. Przed grillowaniem warto pamiętać, aby dać mięsu ,,odpocząć'', około godziny w temperaturze pokojowej i również po grillowaniu około 5-7 minut.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej w całości
  • Pół kostki masła
  • 800 g młodych ziemniaków
  • Świeży rozmaryn
  • Szałwia
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Polędwicę wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze pokojowej temperatury. W tym czasie przygotuj masło do ziemniaczków. Pomieszaj je z posiekanymi ziołami i za pomocą folii spożywczej zrób ,,roladę'' (zawiń w rulon), daj do lodówki.

Grillowanie

Rozgrzej grilla do 300 stopni. Na górnym ruszcie połóż młode ziemniaczki. Grilluj je około 20 minut w zależności od wielkości. Później będzie potrzebna do nich odrobina soli i masło z ziołami. Niczego więcej nie potrzebują, ponieważ grillowane młode ziemniaki same bronią się smakiem. Po 10 minutach na ruszt połóż polędwicę i grilluj ją po 7-8 minut z każdej strony. Po ugrillowaniu odłóż ją na deskę i daj jej odpocząć ok. 5 minut.

Podanie

Serwuj polędwicę pokrojoną na grube plastry z ziemniaczkami z masłem.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej w całości
  • Pół kostki masła
  • 800 g młodych ziemniaków
  • Świeży rozmaryn
  • Szałwia
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
recipe mask
Przewiń do góry