Przepis na Big Mac tacos z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300°C

Tacos to danie, które w tradycyjnej odsłonie zachwyca bogactwem smaków i aromatów. W ostatnim czasie coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się jednak nieco inna jego wersja. Big Mac taco z grilla, bo o nim mowa stanowi połączenie najlepszych cech kultowej meksykańskiej potrawy oraz popularnych burgerów. Soczyste mięso, ciągnący się ser, świeże warzywa i aromatyczny sos spotykają się z chrupiącym, grillowanym ciastem, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Wzbogać swoje grillowe menu o Big Mac tocos i zaskocz siebie i gości nietuzinkowym smakowym połączeniem.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Big Mac tocos:

  • 6 taco lub małych tortilli
  • 300 g mielonego, wołowego mięsa
  • kilka słodkich ogórków (np. duńskie)
  • 6 plastrów sera
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 liści sałaty
  • sól pieprz

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować składniki do Big Mac tacos?

Przyrządzanie Big Mac tacos należy rozpocząć od przygotowania składników. Prace znacznie ułatwi Ci deska do krojenia i serwowania Broil King. Opłucz sałatę i posiekaj ją na desce lub porwij na drobniejsze kawałki. Ogórki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W misce umieść majonez, musztardę oraz ketchup i dokładnie wymieszaj.

Burgery i tacos na grillu

Po przygotowaniu dodatków do Big Mac tacos przejdź do zrobienia burgerów. Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 6 równych kulek. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij 2 kratki rusztu. W ich miejscu umieść planchę żeliwną (możesz wykorzystać również gładką stronę płyty żeliwnej).
Rozgrzej grilla do temperatury 300°C. Połóż mięsne kulki na planchy, przykryj plackami tacos. Za pomocą łopatki przygnieć placki tak, by dokładnie połączyły się z mięsem.

Formowanie Big Mac tacos

Po około 2-3 minutach przewróć mięso i przykryj plastrem sera żółtego. Grilluj do momentu rozpuszczenia się sera. Zdejmij tacosy z grilla i złóż je na pół (w trzymaniu pomocne będą szczypce). Na wierzch dodaj plastry ogórka, sałatę, sos i cebulę. Smacznego!
 

Potrzebne składniki

Big Mac tocos:

  • 6 taco lub małych tortilli
  • 300 g mielonego, wołowego mięsa
  • kilka słodkich ogórków (np. duńskie)
  • 6 plastrów sera
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 liści sałaty
  • sól pieprz

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
recipe mask
Przewiń do góry