Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni
Burgerów nigdy dość - bo kto nie lubi bułki w kompozycji pysznego i idealnie doprawionego mięsa, z ciągnącym się serem oraz warzywami prosto z ogrodu? Lubią je mali, jak i ci duzi. Dlatego też dziś mam dla was przepis na burgery z mięsem wołowym, serem cheddar i sałatą lodową skąpane w sosie majonezowym. Będzie pysznie! 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar:

  • 900g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2  łyżeczki czosnku granulowanego

Składniki na sos majonezowy:

  • 70g sosu ogórkowego
  • 250g majonezu
  • 4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
  • 1/2  łyżeczki winnego octu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki soli

Do podania:

  • 3-6 bułek hamburgerowych
  • 240g sera cheddar (w plastrach)
  • 1 sałata lodowa
recipe mask

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania burgerów z mięsa wołowego z serem cheddar na grillu gazowym

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki do sosu majonezowego i odłóż go na 30 minut do lodówki. Do mięsa mielonego dodaj przyprawy oraz sos Worcestershire, dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki. Porwij sałatę lodową na mniejsze kawałki.

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyciągnij ruszt ze swojego grilla i umieść w jego miejsce płytę żeliwną. Odpal grill i ustaw palniki w pozycji MEDIUM. Pozostaw na jakieś 10 minut, po tym czasie przekręć palniki do pozycji LOW. Spryskaj olejem płytę żeliwną, możesz do tego celu użyć rozpylacza do oleju.

Jak olej lekko wchłonie w płytę, na jej powierzchni ułóż kotleciki i grilluj przez około 3 minuty. Obróć kotlet na drugą stronę, użyj do tego łopatki Imperial. Po upływie 1-2 minut, na mięsie ułóż 2 plasterki sera cheddar - pozwól się im rozpuścić.

Na ruszcie obok podpiecz lekko bułki do hamburgerów. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po ugrillowaniu. Bułkę posmaruj 2-3 łyżkami sosu, następnie ułóż na nim kawałki sałaty, a na niej mięso z serem. 

Potrzebne składniki

Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar:

  • 900g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2  łyżeczki czosnku granulowanego

Składniki na sos majonezowy:

  • 70g sosu ogórkowego
  • 250g majonezu
  • 4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
  • 1/2  łyżeczki winnego octu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki soli

Do podania:

  • 3-6 bułek hamburgerowych
  • 240g sera cheddar (w plastrach)
  • 1 sałata lodowa
recipe mask
Przewiń do góry