Przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 10 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kuchnia meksykańska jest znana z potraw, w których podstawą jest pszenny placek - tortilla. Charakteryzuje się również czymś innym - jest różnorodna, kolorowa i z dużą ilością sosów tzw.sals, które wykonuje się z ziół i świeżych warzyw. Jest prosto, pysznie i zdrowo. W ten opis wpasowuje się również przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym. Przypieczona tortilla, z karmelizowanymi warzywami i kawałkami ugrillowanego steku - idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje. Stek marynuje się w skórce pomarańczy oraz limonki, ostrych płatkach chilli i świeżych ziółach, które nadają mu intrygującego smaku i aromatu.

PRZEPIS NA FAJITAS Z GRILLOWANYM STEKIEM WOŁOWYM

PRZEPIS NA TO JAK ZROBIĆ SALSĘ ORAZ GUACAMOLE ZNAJDZIESZ TUTAJ

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FAJITAS Z GRILLOWANYM STEKIEM WOŁOWYM NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od przygotowania składników. Obierz pomarańcze i limonkę ze skórki, będzie Ci potrzebna do zamarynowania mięsa. Przygotuj miskę lub woreczek strunowy. My polecamy woreczek strunowy, dzięki niemu masz pewność, że mięso zostało równomiernie zamarynowane. Pomarańcze oraz limonkę obierz ze skórki będzie ci potrzebna do marynaty, następnie wyciśnij sok z 1 pomarańczy i limonki. Drobno posiekaj pietruszkę oraz szcypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Zanurz mięso w marynacie i odłóż na minimum 1 godzinę, a maksimum 4 godziny. 

 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, pozbądź się z niego marynaty i je osusz za pomocą ręcznika papierowego. Resztki marynaty możesz wykorzystać później jako sos, jednak musisz ją najpierw zagotować. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i ugrilluj stek według własnych preferencji. Do grillowania użyj termometru z dwiema sondami, który pozwoli Ci na perfekcyjnie ugrillowanie mięsa. Czas na warzywa! Przekręć pokrętła do pozycji LOW, do brytfanny ze stali szlachetnej dodaj olej a następnie pokrojoną w piórka żółtą i czerwoną cebulę. Po tym jak cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj składniki i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny ulec karmelizacji. Na ruszcie podpiecz lekko tortillę.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Ciepłą tortillę posmaruj salsą, dodaj ugrillowane warzywa oraz kilka kawałków steku. Całość możesz posypać starty serem, kawałkami limonek i pokrojonymi jalapenos. 

 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Inny

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 1 stek wołowy 
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka płatków chilli
  • sól, pieprz

DO PODANIA:

  • placki tortilli
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • limonki
  • papryczki Jalapenos
  • ser
  • salsa
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 1 stek wołowy 
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka płatków chilli
  • sól, pieprz

DO PODANIA:

  • placki tortilli
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • limonki
  • papryczki Jalapenos
  • ser
  • salsa
recipe mask
Przewiń do góry