- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na picanhę z rożna z chrupiącą polentą i grillowanym brokułem
Przepis na picanhę z rożna z chrupiącą polentą i grillowanym brokułem

Typ posiłku:
WołowinaCzas przygotowania / Czas gotowania:
12 godz. / 1 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKRożen
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
54-57°CPicanha to jeden z najsmaczniejszych kawałków wołowiny, trójkątny element z charakterystyczną, grubszą warstwą tłuszczu, która podczas grillowania nadaje mięsu wyjątkową soczystość. W dzisiejszym przepisie podajemy ją z chrupiącą polentą oraz grillowanym brokułem, który nadaje daniu lekkości i świeżości. Połączenie intensywnie aromatycznego mięsa, delikatnej słodyczy polenty i lekko przypieczonych warzyw sprawia, że danie jest sycące, ale zrównoważone. Świetna propozycja na leniwy grillowy obiad - prosta do przygotowania, a robi wrażenie na talerzu i w smaku.

Piotr "Trener grilla" Andruszko
Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com
Potrzebne składniki
- około 1,5 - 2 kg picanha
Grillowana polenta:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- 50 g masła
- 50 g sera cheddar lub parmezan
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- brokuł bimi lub zwykły
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Polenta - jak ją zrobić?
Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania polenty. Potrzebuje ona bowiem czasu, by stężeć. Dlatego warto przygotować ją wcześniej, najlepiej wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce. Polentę bez trudu zrobisz na bocznej kuchence grilla. W tym celu na wolnym ogniu wymieszaj mąkę z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Na początku mieszanka będzie wodnista, jednak z czasem zacznie się zagęszczać. Gotuj i mieszaj do czasu uzyskania konsystencji gęstszej niż śmietana. Gdy polenta jest już prawie gotowa, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Całość wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a gdy nieco ostygnie umieść w lodówce.
Picanha - przygotowanie i grillowanie
Picanha to ceniony kawałek wołowiny z górnej części zadu, z którego wychodzą doskonałe steki, ale świetnie sprawdza się też przygotowana w całości na rożnie. Sposób krojenia zależy od wybranej metody przyrządzania. Jeśli planujesz grillować ją jako steki, pokrój mięso w poprzek włókien na grube plastry. W ten sposób zachowasz jego delikatność. Natomiast do przygotowania na rożnie, tak jak w dzisiejszym przepisie picanhę kroi się wzdłuż włókien, co pozwala zachować jej strukturę podczas powolnego obracania i pieczenia.
Natnij wszystkie plastry po stronie tłuszczu i obficie posól oraz popieprz każdy kawałek. Tak przygotowane mięso nabij na rożen, składając plastry w literę "C".
Przed włączeniem grilla, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij część rusztu i w jego miejsce włóż płytę żeliwną. Umieść pręt z mięsem na grillu i zamknij pokrywę. Ustaw palnik rożna* na maksymalną moc. Grilluj przez około 45-60 minut. Pamiętaj, że czas może różnić się w zależności od grubości kawałków oraz stopnia wypieczenia, jaki chcesz uzyskać. Najlepiej kontrolować mięso za pomocą sondy termometru, ewentualnie termometru bezprzewodowego. Docelowa temperatura wewnętrzna dla idealnego medium rare to 54–57 °C. W trakcie grillowania warto na dłuższą chwilę ustawić mięso tłuszczem w stronę palnika rożna, dzięki temu ładnie się przyrumieni.
*Jeśli Twój grill nie posiada dedykowanego palnika rożna, piecz mięso metodą pośrednią, włączając jedynie dwa skrajne palniki.
Frytki z polenty na płycie żeliwnej
Gdy mięso jest już prawie gotowe pokrój polentę na frytki, wykonując równoległe cięcia wzdłuż dłuższego boku, a następnie prostopadle tworząc słupki o podobnej szerokości. Każdą frytkę posmaruj olejem lub oliwą i umieść na dobrze rozgrzanej płycie żeliwnej.
Piecz frytki przez kilka minut, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu, w środku pozostaną jednak miękkie. Co jakiś czas obracaj je delikatnie za pomocą szczypiec, aby zarumieniły się równomiernie z każdej ze stron.
Grillowane brokuły
Brokuły oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą oraz octem balsamicznym, a następnie dokładnie wymieszaj. Ułóż je za pomocą szczypiec na stożkowej stronie rusztu, nad łagodnym ciepłem (około 130°C). Grilluj przez chwilę, aż lekko się przyrumienią, zachowując jednocześnie swoją naturalną chrupkość.
Sposób podania
Gdy picanha, frytki i brokuł są już gotowe, zacznij ścinać cienkie plasterki mięsa bezpośrednio z rożna. Ścięte kawałki od razu ułóż na talerz, jeszcze gorące i pełne aromatu. Podawaj z porcją chrupiących frytek z polenty i grillowanym brokułem.

Potrzebne składniki
- około 1,5 - 2 kg picanha
Grillowana polenta:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- 50 g masła
- 50 g sera cheddar lub parmezan
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- brokuł bimi lub zwykły
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
