Przepis na picanhę z rożna z chrupiącą polentą i grillowanym brokułem

food tray

Typ posiłku:

Wołowina
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

12 godz. / 1 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Rozen

Rożen

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

54-57°C

Picanha to jeden z najsmaczniejszych kawałków wołowiny, trójkątny element z charakterystyczną, grubszą warstwą tłuszczu, która podczas grillowania nadaje mięsu wyjątkową soczystość. W dzisiejszym przepisie podajemy ją z chrupiącą polentą oraz grillowanym brokułem, który nadaje daniu lekkości i świeżości. Połączenie intensywnie aromatycznego mięsa, delikatnej słodyczy polenty i lekko przypieczonych warzyw sprawia, że danie jest sycące, ale zrównoważone. Świetna propozycja na leniwy grillowy obiad - prosta do przygotowania, a robi wrażenie na talerzu i w smaku.

Piotr "Trener grilla" Andruszko

Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com

Potrzebne składniki

  • około 1,5 - 2 kg picanha

Grillowana polenta:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 50 g sera cheddar lub parmezan
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • brokuł bimi lub zwykły
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Polenta - jak ją zrobić?

Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania polenty. Potrzebuje ona bowiem czasu, by stężeć. Dlatego warto przygotować ją wcześniej, najlepiej wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce. Polentę bez trudu zrobisz na bocznej kuchence grilla. W tym celu na wolnym ogniu wymieszaj mąkę z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Na początku mieszanka będzie wodnista, jednak z czasem zacznie się zagęszczać. Gotuj i mieszaj do czasu uzyskania konsystencji gęstszej niż śmietana. Gdy polenta jest już prawie gotowa, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Całość wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a gdy nieco ostygnie umieść w lodówce.

Picanha - przygotowanie i grillowanie

Picanha to ceniony kawałek wołowiny z górnej części zadu, z którego wychodzą doskonałe steki, ale świetnie sprawdza się też przygotowana w całości na rożnie. Sposób krojenia zależy od wybranej metody przyrządzania. Jeśli planujesz grillować ją jako steki, pokrój mięso w poprzek włókien na grube plastry. W ten sposób zachowasz jego delikatność. Natomiast do przygotowania na rożnie, tak jak w dzisiejszym przepisie picanhę kroi się wzdłuż włókien, co pozwala zachować jej strukturę podczas powolnego obracania i pieczenia.

Natnij wszystkie plastry po stronie tłuszczu i obficie posól oraz popieprz każdy kawałek. Tak przygotowane mięso nabij na rożen, składając plastry w literę "C".

Przed włączeniem grilla, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij część rusztu i w jego miejsce włóż płytę żeliwną. Umieść pręt z mięsem na grillu i zamknij pokrywę. Ustaw palnik rożna* na maksymalną moc. Grilluj przez około 45-60 minut. Pamiętaj, że czas może różnić się w zależności od grubości kawałków oraz stopnia wypieczenia, jaki chcesz uzyskać. Najlepiej kontrolować mięso za pomocą sondy termometru, ewentualnie termometru bezprzewodowego. Docelowa temperatura wewnętrzna dla idealnego medium rare to 54–57 °C. W trakcie grillowania warto na dłuższą chwilę ustawić mięso tłuszczem w stronę palnika rożna, dzięki temu ładnie się przyrumieni.

*Jeśli Twój grill nie posiada dedykowanego palnika rożna, piecz mięso metodą pośrednią, włączając jedynie dwa skrajne palniki.

Frytki z polenty na płycie żeliwnej

Gdy mięso jest już prawie gotowe pokrój polentę na frytki, wykonując równoległe cięcia wzdłuż dłuższego boku, a następnie prostopadle tworząc słupki o podobnej szerokości. Każdą frytkę posmaruj olejem lub oliwą i umieść na dobrze rozgrzanej płycie żeliwnej.

Piecz frytki przez kilka minut, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu, w środku pozostaną jednak miękkie. Co jakiś czas obracaj je delikatnie za pomocą szczypiec, aby zarumieniły się równomiernie z każdej ze stron.

Grillowane brokuły

Brokuły oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą oraz octem balsamicznym, a następnie dokładnie wymieszaj. Ułóż je za pomocą szczypiec na stożkowej stronie rusztu, nad łagodnym ciepłem (około 130°C). Grilluj przez chwilę, aż lekko się przyrumienią, zachowując jednocześnie swoją naturalną chrupkość.

Sposób podania

Gdy picanha, frytki i brokuł są już gotowe, zacznij ścinać cienkie plasterki mięsa bezpośrednio z rożna. Ścięte kawałki od razu ułóż na talerz, jeszcze gorące i pełne aromatu. Podawaj z porcją chrupiących frytek z polenty i grillowanym brokułem.

Potrzebne składniki

  • około 1,5 - 2 kg picanha

Grillowana polenta:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 50 g sera cheddar lub parmezan
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • brokuł bimi lub zwykły
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
recipe mask