Przepis na smash burgera z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300°C

Burgery cieszą się dużą popularnością wśród ludzi na całym świecie. Nie ma w tym jednak nic dziwnego. Ich przygotowanie jest proste, a dodatki czy sos można dobrać tak, by finalny smak burgerów całkowicie pokrywał się z gustem przyrządzającej je osoby. Eksperymentowanie z dodatkami to jednak nie wszystko! Dzisiejszy przepis na smash burgera z grilla pokazuje, że na różne sposoby przygotować można również mięso. Jego dość cienka forma zachwyca nie tylko soczystością, ale również wyjątkowo chrupiącą skórką dostarczając niezapomnianych wrażeń smakowych, które zadowolą nawet wybredne osoby.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Smash burger:

  • 2 bułki
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki cukru
  • olej roślinny (wedle uznania)
  • pieprz i sól do smaku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

Składniki do burgerów - jak je przygotować?

Prace nad potrawą rozpocznij od przygotowania prostego sosu. W tym celu dokładnie wymieszaj majonez z czosnkiem granulowanym oraz pieprzem.

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu, a w ich miejscu umieść planchę żeliwną. Rozgrzej grill do temperatury około 300°C.

Wypełnij olejem brytfannę ze stali szlachetnej i postaw ją na planchy. Na rozgrzany olej wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj olej, sól, pieprz i cukier i karmelizuj kilka minut, co jakiś czas mieszając.


Kolejnym krokiem, którego nie można pominąć jest delikatne opieczenie każdej połowy bułek.

Jak zrobić smash burgery?

Smash burgery to nic innego jak tradycyjne mięso poddane "smashowaniu", a więc po prostu miażdżeniu. Do smażenia burgerów w ten sposób niezbędna jest wysoka temperatura, którą bez problemu osiągają grille Broil King. Szybkie smażenie powoduje, że mięso momentalnie się zamyka, dzięki czemu nie tylko zyskuje chrupiącą, mocno wysmażoną skórkę, ale również zachowuje soczysty środek.
Dopraw mięso solą oraz pieprzem do smaku, podziel na 4 równe części i uformuj z nich kule. Umieść je na planchy żeliwnej, a następnie spłaszcz za pomocą łopatki. Smaż 2-3 minuty z jednej strony, przewróć, przykryj plastrami żółtego sera, a gdy się roztopi ułóż dwa burgery na sobie.

Składanie burgera

Na dolnej części bułki ułóż dwa złączone kawałki mięsa z serem, porcję karmelizowanej cebulki (w jej nakładaniu pomocne będą szczypce) oraz sos. Przykryj całość górną połową bułki. Smacznego!


Potrzebne składniki

Smash burger:

  • 2 bułki
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki cukru
  • olej roślinny (wedle uznania)
  • pieprz i sól do smaku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry