Przepis na stek w azjatyckim stylu

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15min / 8min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Stek to klasyka grillowej kuchni, zazwyczaj potrzebujesz jedynie odrobiny oleju, soli oraz pieprzu do jego przyrządzenia. Co powiesz na to, aby przygotować go nieco inaczej? W marynacie z mocnego piwa, pikantnego sosu hoisin i słonego oleju sezamowego, a to wszystko przykryte słodko-pikantnym sosem. Brzmi smacznie? No ba! 

SPOSÓB GRILLOWANIA STEKÓW - KROK PO KROKU 

W rękawie do pieczenia lub w torebce strunowej umieść wszystkie składniki marynaty i delikatnie wymieszaj. Włóż mięso, tak aby marynata pokrywała ją największą powierzchnię mięsa. Odstaw do lodówki na minimalnie 1 do 4 godzin. W międzyczasie przygotuj sos, W rondelku umieść wszystkie składniki i gotuj na średnim ogniu, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

 

Odpal grill, ustaw palniki w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 288oC. Po rozgrzaniu przekręć palniki do pozycji MEDIUM. Nadszedł czas na ułożenie mięsa na ruszcie pamiętaj, aby mięso miało temperaturę pokojową. Jeżeli zaczniesz grillować zimne mięso Twój stek stanie się twardy i gumowaty.  

JAK GRILLOWAĆ STEKI NA GRILLU GAZOWYM? 

Przed grillowaniem spryskaj ruszty olejem, wykorzystaj w tym celu rozpylacz do oleju. Podczas grillowania wykorzystaj metodę Ten and Two, dzięki której stek uzyska piękną kratkę.  

Grillowanie steka – krok po kroku 

  1. Umieść stek w pozycji godziny 10 

  2. Odwróć stek w tej samej pozycji o godzinie 10 

  3. Obróć stek na godzinę 2 (znaki przypiekania pokryją się z rusztem do grillowania) 

  4. Odwróć stek w tej samej pozycji na godzinie 2 

Metoda Ten and Two

Podczas grillowania zachęcamy do użycia termometru z dwoma sondami, który pozwoli Ci uzyskać idealny dla Ciebie stopień wypieczenia.

Stopień wysmażenia steku

Temperatura wewnętrzna steku

Cechy charakterystyczne

Extra-rare or Blue (bleu)

26°C - 28°C

mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe

Rare

49°C - 51°C

miękkie w dotyku

Medium Rare

55°C - 57°C

stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć

Medium

60°C - 63°C

 

Medium Well

65°C - 69°C

zwiększona twardość

Well Done

71°C

twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

Tabela stopni wysmażenia steka

Po osiągnięciu tej temperatury przełóż stek na górną półkę i pozwól mu ‘odpocząć’. Następnie przełóż go na deskę do krojenia i serwowania Baron, pokrój, polej sosem i posyp cebulką. Dodatkowo do steku, możesz ugrillować pieczarki i cebulę, nasącz je pozostałą marynatą.  

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Ben

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA STEKI W STYLU AZJATYCKIM

  • Dwa steki o grubości: 2,5 cm

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

  • 2 szklanki (500 ml) piwa mocnego
  • 2 ząbki czosnku starte na prasce 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu 

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1/4 puszki piwa mocnego 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • odrobina sosu rybnego 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
  • drobno pokrojone cebula – zachowaj ją na koniec jako ostatnią posypkę
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA STEKI W STYLU AZJATYCKIM

  • Dwa steki o grubości: 2,5 cm

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

  • 2 szklanki (500 ml) piwa mocnego
  • 2 ząbki czosnku starte na prasce 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu 

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1/4 puszki piwa mocnego 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • odrobina sosu rybnego 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
  • drobno pokrojone cebula – zachowaj ją na koniec jako ostatnią posypkę
recipe mask