Przepis na żeberka wołowe pieczone na rożnie

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 4 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Trudny
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

60
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

W naszych świątecznych przepisach gościły już przystawki i sałatki, pora zatem na danie główne. W ostatnim czasie znacznie wzrosła świadomość kulinarna pasjonatów grillowanych potraw, coraz częściej sięgamy po wysokiej jakości produkty jak wołowina. Dlatego pokażę dzisiaj jak przygotować efektowne żeberka wołowe z użyciem zestawu rożna obrotowego. Grillowanie na rożnie ma wiele atutów - mięso piecze się we własnych sokach, dlatego jest soczyste i aromatyczne, a dzięki obracaniu się - idealnie wypieczone z każdej strony.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA WOŁOWE

  • duża porcja żeberek wołowych w jednym kawałku
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek stołowych musztardy Dijon
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku.
  • 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH ŻEBEREK WOŁOWYCH NA ROŻNIE OBROTOWYM

Najważniejsze jest wybranie odpowiednich żeberek Muszą być one mięsiste, co pozwoli na solidne osadzenie na pręcie rożna. Drugą ważną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest kształt, który po nabiciu musi pozwolić na swobodne obroty rożna. Dlatego jeżeli znalazłeś piękne żeberka, ale nie mają tak zwartej formy jak nasze, lecz są podłużne, podziel je na mniejsze części. Żeberka z naszych fotografii to jeden wielki kawałek antrykotu z kośćmi żebrowymi, który w ciętej wersji zwany jest Tomahowkiem. Użyj zestawu dwóch desek do krojenia. Na plastikowej przygotujesz mięso, a na drewnianej podasz gotowe danie. Drewniana deska posiada głębokie rynienki zatrzymujące wyciekające soki z potrawy.

Natnij mięso, tworząc małe kieszonki, w które należy włożyć czosnek pokrojony w paski. Wymieszaj marynatę: musztardę, tymianek, pieprz i dokładnie natrzyj żeberka. Odstaw mięso, aby delikatnie przeszło aromatami, (nie dłużej niż 30 minut) - w końcu to porządny kawałek wołowiny! W tym czasie przygotuj grill. Wyjmij ruszty i przygotuj zestaw rożna obrotowego, następnie rozgrzej grill przy pomocy palnika rożna, aby osiągnął temperaturę około 180°C.

PIECZENIE ŻEBEREK WOŁOWYCH NA ROŻNIE

Pręt rożna delikatnie przeprowadź środkiem najgrubszej partii mięsa, zablokuj widelce i ustaw przeciwwagę. Podpowiedź: Najłatwiej ustawisz przeciwwagę, kładąc pręt z nabitym mięsem np. na krawędziach szerokiego garnka. Pozwól swobodnie obrócić się najcięższą stroną w dół, a przeciwwagę zamontuj w przeciwnym kierunku. Wszystko przygotowane, umieść pręt rożna w silniku. Na aromatyzerach połóż brytfannę ze stali szlachetnej, wlej do niej czerwone wino, piwo imbirowe lub wodę, dzięki czemu potrawa będzie soczysta i aromatyczna. Żeberka piecz przez 3,5 godziny. Jeżeli trudno Ci utrzymać temperaturę możesz posiłkować się, ustawiając skrajne palniki na MINIMUM mocy. Żeberka będą gotowe, gdy osiągną temperaturę wewnętrzną 60°C, którą zmierzysz za pomocą termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury. Przed podaniem pozwól im odpocząć przez 20 minut.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA WOŁOWE

  • duża porcja żeberek wołowych w jednym kawałku
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek stołowych musztardy Dijon
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku.
  • 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry