Nadziewane burgery wołowe - przepis

Ostatnio podzieliliśmy się z Wami przepisem na pyszne hamburgerowe bułki pieczone na grillu gazowym. Dziś dodajemy do nich dwie propozycje na burgery. Klasyczne burgery wołowe w których mięso jest najważniejsze oraz wersję faszerowaną karmelizowaną czerwoną cebulą, serem blue i orzechami. Jeżeli lubicie burgery i klasyczna wersja to dla Was norma - spróbujcie naszej drugiej propozycji, połączenie smaków jest genialne!

Zanim przejdziemy do przepisów, kilka ważnych informacji które pomogą zrobić burgery idealne.

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Wołowina na burgery powinno zawierać 20-25% tłuszczu polecamy antrykot, łopatkę, szponder i rostbef. Jeżeli masz chude mięso dokup do niego kawałek tłuszczu wołowego lub dodaj trochę oliwy. Tłuszcz nadaje mięsu smak. 

Czym przyprawić burgera na grilla?

Wystarczy sól i pieprz. Są dwie szkoły: można doprawić mięso w trakcie krótkiego wyrabiania lub oprószyć już uformowane kotlety. Obie wersje są dobre, choć ja osobiście wolę doprawić mięso bo później zapominam to zrobić na grillu ;)

Czy mięso na burgery z grilla powinno nabrać temperatury pokojowej?

Mięso na burgery powinno być zimne, nie czekamy aż nabierze temperatury pokojowej. A jeżeli przygotowujesz burgery wcześniej odstaw je do lodówki. Zimne burgery nie rozlecą się na ruszcie.

Co zrobić żeby grillowany burger nie kurczył się?

Prawda jest taka, że burgery w trakcie grillowania zawsze się kurczą, taka fizyka :) Można ten efekt trochę zniwelować robiąc w burgerze delikatne wgłębienie przed położeniem na ruszt. Formując burgery weź to pod uwagę i pamiętaj aby jego średnica była większa niż bułki w której będą podane.

I pamiętaj, że nie ma nic gorszego jak doskonała wołowina w kiepskiej bułce - dlatego pieczywo do burgerów upiecz sam a tu mamy dla Ciebie przepis.

 

Zobacz przepis na domowe bułki burgerowe

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 8 minut

 

SKŁADNIKI NA BURGERY Z GRILLA:

500 g zmielonego mięsa wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef

sól

świeżo mielony pieprz

 

dodatkowo do burgerów faszerowanych:

karmelizowana cebula - przepis poniżej

ser blue

orzechy włoskie

 

dodatkowo do podania:

bułki hamburgerowe - link

sałata, korniszon, pomidor,

sos majonezowy, sos barbecue

lub inne dodatki wg uznania

 

Jak przygotować karmelizowaną cebulę? Będziesz potrzebować 1 czerwoną cebulę, 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę brązowego cukru. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub półplasterki. Włoż na rozgrzana patelnię na kuchence bocznej na grillu gazowym, posól i smaż do miękkości. Dodaj ocet, cukier i smaż jeszcze kilka minut aż cukier się skarmelizuje.

Z podanej wyżej ilości mięsa przygotujesz 3 burgery w naszym przypadku są to dwa klasyczne i jeden faszerowany. Zmielone mięso dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (możesz je również doprawić przed grillowaniem). Wyrabiaj krótko dłonią tylko do momentu gdy poczujesz, że mięso zaczyna się kleić i uformuj burgery. Możesz użyć praski do burgerów, dzięki temu w prosty sposób nadasz im ładny kształt. Praska szczególnie przydaje się przy formowaniu burgerów faszerowanych wtedy ⅔ mięsa włóż na spód uformuj wgłębienie. Włóż łyżkę karmelizowanej cebuli, dwa plasterki sera oraz 2 pokruszone orzechy. Przykryj pozostałym mięsem i dociśnij praską nadając kształt.

Rozgrzej grill ustawiając palniki w pozycji mocnej, gdy grill osiągnie temperaturę 300 stopni. Zmniejsz palniki na pozycje średnią i posmaruj ruszt olejem. Za pomocą szerokiej łopatki przełóż burgery na ruszt grilla gazowego. Pamiętaj, nie przyciskaj burgerów do rusztu bo wypłyną z nich soki, dzięki którym burger jest soczysty. Średnio wypieczone burgery potrzebują po 4 minuty z każdej strony, możesz skontrolować temperaturę za pomocą termometru błyskawicznego. Burgery są gotowe gdy temperatura wewnętrzna przekroczy 70 stopni.

Bułki hamburgerowe przekrój i połóż na grillu na minutę przed końcem grillowania burgerów. Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.

Smacznego !

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

https://www.broilking.pl/akcesoria-do-grilla/narzedzia/lopatka-imperial  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.