Cukinia i bakłażan z grilla - przepis

Grillowana cukinia to doskonały dodatek do mięs z grilla. Ale jeżeli przygotujecie ją w towarzystwie bakłażana z grilla szybko przekonacie się, że w takim duecie doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowe danie. Cukinia z grilla gazowego nie wymaga dużo pracy, najlepsze są malutkie, młode cukinie, które wystarczy przekroić wzdłuż na połowę. Te większe też się świetnie sprawdzą, ale jeżeli możecie to wybierajcie najmniejsze z dostępnych. Jeżeli cukinia często gości na Waszym grillu, koniecznie spróbujcie również bakłażana z grilla gazowego. Bakłażan wymaga odrobinę więcej pracy, ale nie jest to nic skomplikowanego a smak wynagradza wszystko. Bakłażan, w odróżnieniu od cukini, zawiera w sobie goryczkę, której w prosty sposób możemy się pozbyć. Poniżej przeczytacie jak przygotować cukinię i bakłażana z grilla gazowego.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 8 minut

 

SKŁADNIKI:

3 małe/średnie cukinie

1 bakłażan

1 szklanka oliwy lub oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczki francuskiej musztardy

 

DODATKOWE SKŁADNIKI:

ser feta

pomidorki koktajlowe

sól, pieprz lub płatki chilli

bagietka

 

Jak przygotować cukinię z grilla gazowego?

Cukinię pokrój w grubsze plastry lub w przypadku malutkich sztuk przekrój je tylko wzdłuż na połowę. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj oliwą z czosnkiem i odstaw na 10-15 minut.

 

Jak przygotować bakłażana z grilla gazowego?

Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą i odstaw na 15 minut żeby się spocił, w ten sposób pozbędziesz się goryczki. Są odmiany, które takiej goryczki nie posiadają, jednak lepiej odczekać tą chwilę żeby mieć pewność. Po tym czasie spłucz szybko bakłażana wodą, osusz ręcznikiem papierowym i podobnie jak cukinię, użyj silikonowego pędzla do posmarowania oliwą z czosnkiem i odstaw na kilka minut.

Po przygotowaniu warzyw, zacznij od wymieszania oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na tym etapie nie dodawaj innych przypraw to wystarczy aby zamarynować warzywa do grillowania.

Do pozostałej oliwy dodaj, miód, ocet i musztardę wymieszaj i odstaw. Ta mieszanka sprawdzi się idealnie jako dressing do podania.

Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250 stopni przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem. Na górną półkę wrzuć pokrojoną bagietkę, możesz ją również posmarować czosnkowa oliwą. Cukinię i bakłażana grilluj po 4 minut z każdej strony. Warzywa powinny mieć ładny kolor, być miękkie ale nadal sprężyste.

 

Grillowane cukinie i bakłażany podawaj z pokruszonym serem i pomidorkami, skropione przygotowanym dressingiem. Oprósz je solą i świeżo mielonym pieprzem lub płatkami chilli, dodaj kilka listków bazylii lub tymianku.

 

Smacznego!

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

https://www.broilking.pl/akcesoria-do-grilla/narzedzia/lopatka-imperial  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.