Grillowana polenta - przepis

Grillowana polenta - składniki
- 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego Polenta)
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka masła
- Gałązka rozmarynu
Grillowana polenta - jak przygotować
Na kuchence bocznej w grillu gazowym zagotuj wodę z solą. Następnie powoli wsypuj polentę, jednocześnie energicznie mieszając ją rózgą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj świeży rozmaryn i masło. Gorącą polentę, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną oliwą z oliwek. Polenta powinna mieć 1 cm grubości. Pamiętaj o uformowaniu krawędzi. Następnie odstaw polentę do ostygnięcia.
Po ostygnięciu pokrój polentę w dowolny kształt. My pokroiliśmy w prostokąty.
Rozgrzej grilla i ustaw pokrętła w połowie, pokryj ruszt olejem i ułóż polentę na ruszcie w pozycji rynienkowej. Będzie gotowa, gdy zobaczysz, że jest złota.
Podając możesz skropić ją oliwą z oliwek, posypać parmezanem i rozmarynem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz