Grillowana polenta - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

25 min. / 20 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Polenta z grilla to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jest świetnym starterem, ale również dodatkiem do grillowanych potraw. 

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Grillowana polenta - składniki

  • 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego Polenta)
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka masła 
  • Gałązka rozmarynu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie kaszy do polenty

Na kuchence bocznej w grillu gazowym zagotuj wodę z solą. Następnie powoli wsypuj polentę, jednocześnie energicznie mieszając ją rózgą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj świeży rozmaryn i masło. Gorącą polentę, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną oliwą z oliwek. Polenta powinna mieć 1 cm grubości. Pamiętaj o uformowaniu krawędzi. Następnie odstaw polentę do ostygnięcia.

Po ostygnięciu pokrój polentę w dowolny kształt. My pokroiliśmy w prostokąty.

Grillowanie polenty

Rozgrzej grilla i ustaw pokrętła w połowie, pokryj ruszt olejem i ułóż polentę na ruszcie w pozycji rynienkowej. Będzie gotowa, gdy zobaczysz, że jest złota.

Podawanie grillowanej polenty

Podając możesz skropić ją oliwą z oliwek, posypać parmezanem i rozmarynem.

Potrzebne składniki

Grillowana polenta - składniki

  • 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego Polenta)
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka masła 
  • Gałązka rozmarynu
recipe mask
Przewiń do góry