Boczek grillowany ze śliwką lub morelą - przepis

Te szybkie, proste przekąski zawsze znikają jako pierwsze. Połączenie słodkich, miękkich owoców ze słonym, przypieczonym boczkiem to smak który idealnie zaostrza apetyt. Przygotowuj boczek z grilla ze śliwką lub morelą na samym początku, dzięki temu, że nie potrzebują dużo czasu na grillu gazowym możesz szybko podać przystawkę i goście już spokojniejsi będą czekać na ciąg dalszy.

Boczek z grilla ze śliwką lub morelą - ile czasu

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut

 

Grillowany boczek ze śliwką lub morelą - składniki

SKŁADNIKI

2 opakowania wędzonego boczku - ok 20 plasterków
20 suszonych śliwek lub/i moreli
majeranek - opcjonalnie

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

1 pakowanie mieszanki sałat z rukolą
1/2 szklanki orzechów włoskich
150 g sera blue, gorgonzola lub innego

SKŁADNIKI NA SOS

1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej

Boczek grillowany ze śliwką lub morelą - jak przygotować ?

Sos możesz przygotować wcześniej. Wystarczy, że odmierzysz wszystkie składniki do małego słoiczka i połączysz składniki energicznie nim potrząsając. Gotowy sos możesz przechowywać poza w chłodnym, zacienionym miejscu.

Śliwki i morele zawiń w plastry boczku, możesz je wcześniej oprószyć majerankiem. Nabij na metalowe szpikulce do grillowania lub wykałaczki. Pamiętaj jeżeli używasz wykałaczek namocz je wcześniej w wodzie aby się nie spaliły.

Żeby mieć większą kontrolę nad grillowaniem wykorzystaj metodę pośrednią. Grill rozgrzej do temperatury 180 stopni, boczne palniki ustaw w pozycji średnio-niskiej, a środkowe w niskiej. Grilluj nad środkowymi palnikami korzystając ze stojaka na szaszłyki. Możesz również wykorzystać górną półkę ustawiając wszystkie palniki na pozycji średnio-niskiej. Grilluj 3-4 minuty z każdej strony.

W między czasie do miski wrzuć mieszankę sałat, dodaj pokrojony w kostkę ser (żeby łatwiej pokroić miękki ser włóż go na chwilę do zamrażarki) oraz pokruszone w palcach orzechy. Wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem i podawaj z ciepłymi śliwkami w boczku. Możesz je również podać samodzielnie jako zakąskę.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.