Boczek grillowany ze śliwką lub morelą - przepis

Boczek z grilla ze śliwką lub morelą - ile czasu
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Grillowany boczek ze śliwką lub morelą - składniki
SKŁADNIKI
- 2 opakowania wędzonego boczku - ok 20 plasterków
- 20 suszonych śliwek lub/i moreli
- majeranek - opcjonalnie
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
- 1 pakowanie mieszanki sałat z rukolą
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 150 g sera blue, gorgonzola lub innego
SKŁADNIKI NA SOS
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Boczek grillowany ze śliwką lub morelą - jak przygotować ?
Sos możesz przygotować wcześniej. Wystarczy, że odmierzysz wszystkie składniki do małego słoiczka i połączysz składniki energicznie nim potrząsając. Gotowy sos możesz przechowywać poza w chłodnym, zacienionym miejscu.
Śliwki i morele zawiń w plastry boczku, możesz je wcześniej oprószyć majerankiem. Nabij na metalowe szpikulce do grillowania lub wykałaczki. Pamiętaj jeżeli używasz wykałaczek namocz je wcześniej w wodzie aby się nie spaliły.
Żeby mieć większą kontrolę nad grillowaniem wykorzystaj metodę pośrednią. Grill rozgrzej do temperatury 180 stopni, boczne palniki ustaw w pozycji średnio-niskiej, a środkowe w niskiej. Grilluj nad środkowymi palnikami korzystając ze stojaka na szaszłyki. Możesz również wykorzystać górną półkę ustawiając wszystkie palniki na pozycji średnio-niskiej. Grilluj 3-4 minuty z każdej strony.
W między czasie do miski wrzuć mieszankę sałat, dodaj pokrojony w kostkę ser (żeby łatwiej pokroić miękki ser włóż go na chwilę do zamrażarki) oraz pokruszone w palcach orzechy. Wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem i podawaj z ciepłymi śliwkami w boczku. Możesz je również podać samodzielnie jako zakąskę.
Kucharz Broil King
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz