- Broil King®
- Blog
- Inne
- Pizza z grilla – odkryj tajniki pieczenia na kamieniu
Pizza z grilla – odkryj tajniki pieczenia na kamieniu
Kamień do pizzy – sekret pizzy premium prosto z grilla
Osiągnięcie perfekcji w wypiekaniu pizzy to kwestia nie tylko krótkiego czasu oraz wysokiej temperatury, co bez problemu zapewniają grille Broil King. Kluczowym dodatkiem, który sprawia, że pizza z grilla smakuje tak wyśmienicie, jest kamień do pizzy. Doskonale imituje on tradycyjny ceglany piec do pizzy, akumulując i równomiernie rozprowadzając ciepło, dzięki czemu spód od pizzy jest idealnie przypieczony i nie przywiera do kamienia. Co więcej, kamień do pizzy można wykorzystać także do przygotowania innych wypieków na grillu, takich jak ciasteczka, chałki, chleb, bagietki, bułeczki czy tarty, dodając im wyjątkowego aromatu i chrupkości.
Kamień do pizzy 98154
W grillach, w których nie zmieści się większy kamień do grillowania, warto postawić na ten o średnicy 33 centymetry. On również niezwykle szybko się nagrzewa i doskonale oddaje ciepło. Pasuje do modeli Gem i Porta-Chef (po prawej lub lewej stronie rusztu, nie na środku), Royal, Monarch i Signet oraz większych.
Pizza z grilla – jak ją upiec?
💡 Podczas pieczenia pizzy można użyć również palnika rożna (w grillach, które zostały w niego wyposażone). Dodatkowy tylny palnik pozwala uzyskać jeszcze większą chrupkość. Należy jednak pamiętać, by obrócić pizzę na kamieniu w trakcie grillowania, w celu równomiernego wypieczenia i uniknięcia przypalenia.
Gotową pizzę z łatwością pokroisz na kawałki za pomocą noża do krojenia.
Jak czyścić kamień do pizzy?
Aby Twoja pizza z grilla zawsze smakowała wyśmienicie, kluczowa jest odpowiednia pielęgnacja kamienia do pizzy. Ze względu na swoją porowatość kamienie od Broil King nie powinny być myte za pomocą detergentów, gdyż mogą wchłonąć substancje, które negatywnie wpłyną na ich działanie. Bardzo istotne jest również to, że kamienie są podatne na wahania temperatury (pod wpływem dużych skoków mogą nawet popękać), ważne jest więc by ich unikać. W tym celu zawsze rozgrzewaj i pozwól ostygnąć kamieniowi razem z grillem. Przypalone pozostałości po pizzy najłatwiej usuwać za pomocą nożyka czy kamyka szamotowego zaraz po grillowaniu. Możesz także opłukać kamień pod bieżącą wodą, ale pamiętaj o ostrożności i konieczności pozostawienia go na kilka dni do wyschnięcia.
Kamienie do pizzy oraz piec otwierają drzwi do świata doskonałych smaków i aromatów, jakie oferuje pizza z grilla. Dzięki tym akcesoriom każda pizza zyskuje niebywałą chrupkość i głębię smaku, która jest trudna do osiągnięcia w tradycyjnych warunkach. Zdecydowanie warto cieszyć się każdą chwilą spędzoną przy grillu, eksperymentując z różnorodnością przepisów i czerpiąc radość z każdego kęsa doskonale wypieczonej pizzy.