Przepis na pizzę neapolitańską

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 30 min. / 3 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni
Trudno znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku pizzy. Wśród wielu wersji prym wciąż wiedzie pizza neapolitańska. Cienkie ciasto zakończone puszystym, pulchnym brzegiem, sos z aromatycznych pomidorów i obfite nadzienie to kwintesencja włoskiej kuchni, gdzie pizza to nie tylko danie, ale sztuka i tradycja. Możliwość osiągania wysokich temperatur przez grille Broil King oraz dzisiejszy przepis na pizzę neapolitańską pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem w zaciszu domowym. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zadowoli każde podniebienie.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę (6 kulek 250g):

  • 900g mąki typ 00
  • 570g bardzo zimnej wody
  • 1,30g świeżych drożdży
  • 20g soli morskiej

Dodatki do pizzy:

  • puszka pomidorów san marzano
  • 2-3 kulki sera mozzarella
  • 2 paczki szynki parmeńskiej
  • rukola
  • bazylia
  • parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • podsypka do pizzy
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę neapolitańską nie jest trudne w przygotowaniu, wymaga jednak odrobiny zaangażowania i precyzji. Do jego zrobienia dobrze użyć wagi kuchennej oraz jubilerskiej. Wówczas będziesz mieć pewność, że wszystkie składniki zostały dobrze odmierzone.
Po odmierzeniu składników przejdź do przygotowania ciasta. Zimną wodę, drożdże oraz sól połącz w misce, mieszając do czasu aż sól i drożdże całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodaj połowę mąki i mieszaj energicznie, aby pozbyć się jak największej liczby grudek. Do rzadkiego ciasta dodaj resztę mąki i wyrabiaj około 10-15 minut (do momentu, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk i miski).
Gotowe ciasto odłóż na 15 minut odpoczynku, po tym czasie złóż je jednokrotnie (naciągnij z każdej strony i przyklej do środka, a następnie uformuj kulkę). Dzięki temu ciasto będzie idealnie napowietrzone. Gotowe ciasto umieść w pojemniku pod przykryciem i odstaw na 3 godziny (w temperaturze pokojowej).

Ciasto na pizzę - przechowywanie

Po odstaniu 3 godzin w temperaturze pokojowej umieść ciasto w lodówce na 12 godzin, a następnie wyciągnij i odstaw na kolejne 3 godziny. Po tym czasie uformuj 6 kulek (po około 250 g każda). Umieść kulki w pojemniku posypanym podsypką do pizzy (dzięki temu unikniesz ich zlepienia). Zostaw pojemnik na 6 godzin w temperaturze pokojowej.

Tak przygotowanego ciasta możesz użyć również do zrobienia pizzy calzone.

Jak zrobić sos do pizzy?

Sekret smaku idealnej neapolitańskiej pizzy tkwi w świeżych, wysokiej jakości składnikach. Sos do pizzy to nic innego, jak ugniecione pomidory z puszki z dodatkiem soli. Wybierz odmianę san marzano. Ich intensywny smak i konsystencja nie wymaga ulepszania.

Formowanie pizzy

Po zrobieniu sosu możesz już rozgrzać grilla. Umieść prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem do pizzy w miejscu dwóch kratek rusztu (do ich wyciągnięcia użyj uchwytu wielofunkcyjnego) i ustaw maksymalną moc palników.
Oprósz blat podsypką do pizzy i ułóż na nim kulkę. Delikatnie zagnieć ciasto (nie używaj wałka). Począwszy od środka, zacznij rozciągać ciasto na boki tak, aby pozostawić nieco grubsze brzegi.

Jakie dodatki do pizzy?

Posmaruj ciasto dwoma łyżkami sosu, połóż pokrojoną w plastry mozzarellę oraz 2-3 plastry szynki. Jeśli wolisz, możesz umieścić szynkę na cieście dopiero po upieczeniu pizzy.

Pieczenie pizzy na grillu

Tak przygotowaną pizzę umieść na łopacie i wrzuć na rozgrzany kamień. Piecz każdą pizzę na grillu 3 minuty.

Sposób podania

Na upieczonej pizzy ułóż rukolę, kilka liści bazylii, świeżo tarty parmezan. Polej oliwą z oliwek i oprósz zmielonym pieprzem. Pokrój pizzę za pomocą noża do pizzy Broil King i rozkoszuj się jej doskonałym smakiem!

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę (6 kulek 250g):

  • 900g mąki typ 00
  • 570g bardzo zimnej wody
  • 1,30g świeżych drożdży
  • 20g soli morskiej

Dodatki do pizzy:

  • puszka pomidorów san marzano
  • 2-3 kulki sera mozzarella
  • 2 paczki szynki parmeńskiej
  • rukola
  • bazylia
  • parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • podsypka do pizzy
recipe mask
Przewiń do góry