Przepis na chałkę z musem malinowym z grilla

Chałka drożdżowa to popularny wybór na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Często spożywa się ją z masłem, dżemem lub miodem. Może być też używana jako składnik do kanapek lub zapiekanek, jest to jednak nieco mniej popularna forma. Przepis na chałkę z musem malinowym prosto z grilla jest niezwykle prosty i szybki - wypróbuj!

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto do chałki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g mleka
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • mak lub sezam (do obtoczenia)

Składniki na sos malinowy:

  • 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
  • sok z cytryny
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta

Masło roztopić w rondelku, tylko do jego rozpuszczenia. Do miski wbić jajko, dodać żółtka (w temperaturze pokojowej), roztopione masło, cukier, drożdże i mleko. Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, sól i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto można wyrobić również w robocie kuchennym. Po wyrobieniu, należy przykryć je ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 40 minut lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.

Przygotowanie chałki

Wyrośnietę ciasto dzielimy na dwie części - będą nam one potrzebne na dwie chałki. Jedną część ciasta dzielimy na osiem równych kawałków i robimy z nich wałeczki. Cztery wałki namaczamy w wodzie i obtaczamy w maku lub sezamie, łączymy w pary równolegle (z makiem i bez maku). Ciasto układamy na kawałku papieru do pieczenia i przekładamy na przemian jak szachownicę. Końcówki ciasta podwijamy pod spód. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Uformowaną chałkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 min w ciepłe miejsce.

Pieczenie chałki w grillu gazowym

Do grilla gazowego w miejsce dwóch kratek rusztu wkładamy kamień do pizzy oraz piec. Rozgrzewamy grilla do 200 stopni. Po uzyskaniu docelowej temperatury zostawiamy włączone 2 palniki pod kamieniem oraz palnik rożna (dopiecze nam chałkę, ponieważ ciepłe powietrze będzie kierowane do wewnątrz pieca).

W miejscach pozbawionych sezamu lub maku należy posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy od 20 do 25 minut. W trakcie pieczenia obracamy chałkę w piecu około dwa razy, aby uzyskać równomierne zarumienienie.

Sos malinowy do chałki

W trakcie pieczenia chałki, na bocznej kuchence grilla przygotowujemy sos malinowy. Do rondelka dodajemy maliny, cukier, sok z cytryny, pół laski wanilii lub cukier wanilinowy. Laska wanilii podbija smak sosu. Gotujemy wszystko do momentu aż zgęstnieje.

Sposób podania - chałka z sosem malinowym z grilla

Gotową chałkę podajemy z gęstym jogurtem naturalnym, sosem malinowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Chałka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto do chałki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g mleka
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • mak lub sezam (do obtoczenia)

Składniki na sos malinowy:

  • 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
  • sok z cytryny
recipe mask
Przewiń do góry