Przepis na chałkę z musem malinowym z grilla

Chałka drożdżowa jest popularnym wyborem na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia, i często jest spożywana z masłem, dżemem lub miodem. Może być też używana jako składnik do kanapek lub zapiekanek, jest to nieco mniej popularna forma. Przepis na chałkę z musem malinowym prosto z grilla jest prosty i szybki - wypróbuj!

Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto do chałki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g masła
- 50g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 150g mleka
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- mak lub sezam (do obtoczenia)
Sos malinowy
- 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
- dwie łyżki brązowego cukru
- połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
- sok z cytryny

Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta

Masło roztopić w rondelku, tylko do jego rozpuszczenia. Do miski wbić jajko, dodać żółtka (w temperaturze pokojowej), roztopione masło, cukier, drożdże i mleko. Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, sól i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Ciastmo można również wyrobić w robocie kuchennym. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 min. lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
Przygotowanie chałki


Wyrośnietę ciasto dzielimy na dwie części - będą nam potrzebne na dwie chałki. Jedną część ciasta dzielimy na osiem równych kawałków i robimy z nich wałeczki. Cztery wałki namaczamy w wodzie i obtaczamy w maku lub sezamie, łączymy w pary równolegle (z makiem i bez maku). Ciasto układamy na kawałku papieru do pieczenia, przekładamy je na przemian jak szachownicę. Końcówki ciasta podwijamy pod spód. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Przykrwywamy ściereczką i odkładamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Pieczenie chałki w grillu gazowym


Do grilla gazowego w miejsce dwóch kratek rusztu wkładamy kamień do pizzy oraz piec. Rozgrzewamy grilla do 200 stoponi. Po uzyskaniu docelowej temperatury zostawiamy włączone 2 planiki pod kamieniem oraz palnik rożna (dopiecze nam chałkę, ponieważ ciepłe powietrze będzie kierowane do wewnątrz pieca).
Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, w miejsca gdzie nie ma sezamu lub maku. Pieczemy od 20 do 25 minut. W trakcie pieczenia obracamy chałkę w piecy ok. 2 razym żeby uzyskać równomierne zarumienienie.
Sos maliny do chałki


W trakcie pieczenia chałki na bocznej kuchence grilla przygotowujemy sos malinowy. Do rondelka dodajemy maliny, cukier, sok z cytryny, pół laski wanilii lub cukier wanilinowy. Laska wanilii podbija smak sosu. Gotujemy wszystko do momentu aż zgęstnieje.
Sposób podania - chałka z sosem malinowym z grilla



Gotową chałkę podajemy z gęstym jogurtem naturalnym, sosem malinowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Chałka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Potrzebne składniki
Składniki na ciasto do chałki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g masła
- 50g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 150g mleka
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- mak lub sezam (do obtoczenia)
Sos malinowy
- 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
- dwie łyżki brązowego cukru
- połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
- sok z cytryny
