Przepis na pizzę z borowikami z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 7 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sekretem udanej pizzy jest mąka i odpowiednia temperatura. Mąka 0 jest do zdobycia w popularnych supermarketrach, z kolei dedykowany piec z kamieniem do pizzy daje możliwość szybkiego i efektywnego wypieku. Pizzę jak z neapolitańskiej trattorii możesz teraz przygotować we własnym ogrodzie bądź tarasie, ponieważ grille Broil King uzyskują temperaturę 300 stopni celsjusza, a dedykowane akcesoria do pizzy umożliwiają wypiek tego przepysznego dania. Kamień do pizzy powoduje, że spód jest kruchy i dopieczony, a nakładany na niego piec równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni pizzy pięknie rumieniąc . Przepis na pizzę z borowikami, orzechami włoskimi, serem brie i jajkiem na kwaśnej śmietanie jest banalnie prosty, a smakuje wyśmienicie. 

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 220g mąki pszennej 0
  • 30g oliwy z oliwek
  • 15g świeżych drożdży
  • 110g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz do pizzy

  • 5 borowików - świeże lub mrożone
  • 100g sera brie
  • 100g mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeżo mielony pieprz i sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta do pizzy

W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 0 i dodaj rozpuszczone drożdze z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykruj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Przygotowanie pizzy

Zanim nagrzejesz grilla umieść w miejsce rusztu prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem.

Borowiki pokrój w plastry i połóż na posmarownaym olejem rzepakowym ruszcie, na stronie stożkowej. Zacznij rozgrzewać grill do 300°C. Borowiki potrzebują ok. 2 minut z jednej i z drugiej strony, nie dopuść do ich przypalenia, bo będą gorzkie. Podgrillowane borowiki zdejmij z rusztu. Piec do pizzy nagrzewaj pod zamkniętą pokrywą grilla.

Blat stołu oprósz mąką, wyłóż na niego ciasto i za pomocą rąk najpierw uformuj placka, a później - operując palcami - postaraj się uzyskać okrąg o grubości ok 4mm. Możesz użyć wałka, jednak ciasto na pizzę nie lubi być wałkowane, ponieważ pod naciskiem uciekają pęcherzyki powietrza, które nadają ciastu wyjątkową strukturę. Kiedy okrąg ma średnicę ok. 28cm jest gotowy do przełożenia na dedykowaną łopatę do pizzy. Łopatę oprósz mąką i postaraj się delikatnie wsunąć pod ciasto.

Grillowanie pizzy z borowikami

Kiedy ciasto będzie na łopacie posmaruj je kwaśną śmietaną, wyłóż borowiki, kawałki sera brie, jajko, mozzarellę i orzechy włoskie. Zdecydowanym ruchem zsuń pizzę na nagrzany kamień.  Pizzę grilluj ok 7 minut. Pizza z borowikami będzie gotowa kiedy spód jest szytwny, a ranty delikatnie zarumienione.

Podawanie pizzy z grilla

Gotową pizzę polej miodem, posyp posiekaną pietruszką i oprósz świeżo zmieloną solą i pieprzem. 

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 220g mąki pszennej 0
  • 30g oliwy z oliwek
  • 15g świeżych drożdży
  • 110g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz do pizzy

  • 5 borowików - świeże lub mrożone
  • 100g sera brie
  • 100g mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeżo mielony pieprz i sól
recipe mask
Przewiń do góry