Przepis na pizzę z borowikami z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 7 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sekret udanej pizzy tkwi w odpowiedniej mące i temperaturze. Najlepsza mąka do ciasta na pizzę to ta, o typie 00. Idealne wypieczenie uzyskać zaś można dzięki wysokiej temperaturze (około 300°C), którą bez problemu w kilka chwil osiągają grille Broil King oraz dedykowanym akcesoriom. Dzisiejszy przepis na pizzę z borowikami, orzechami włoskimi, serem brie i jajkiem na kwaśnej śmietanie jest tego doskonałym przykładem.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 220g mąki pszennej 00
  • 30g oliwy z oliwek
  • 15g świeżych drożdży
  • 110g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz do pizzy:

  • 5 borowików - świeże lub mrożone
  • 100g sera brie
  • 100g mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeżo mielony pieprz i sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta do pizzy

W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 00 i dodaj rozpuszczone drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli. Dokładnie zagnieć ciasto na pizzę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Przygotowanie pizzy

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego umieść w miejscu 2 kratek rusztu prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem.

Borowiki pokrój w plastry i połóż na posmarowanym olejem rzepakowym ruszcie, na stronie stożkowej. Zacznij rozgrzewać grill do 300°C. Borowiki potrzebują ok. 2 minut z jednej i z drugiej strony, nie dopuść do ich przypalenia, bo będą gorzkie. Podgrillowane borowiki zdejmij z rusztu. Piec do pizzy nagrzewaj pod zamkniętą pokrywą grilla.

Blat stołu oprósz mąką, wyłóż na niego ciasto i za pomocą rąk najpierw uformuj placek, a później - operując palcami - postaraj się uzyskać okrąg o grubości ok 4 mm. Możesz użyć wałka, jednak ciasto na pizzę nie lubi być wałkowane, ponieważ pod naciskiem uciekają pęcherzyki powietrza, odpowiedzialne za jego strukturę. Kiedy okrąg ma średnicę ok. 28 cm, jest gotowy do przełożenia na dedykowaną łopatę do pizzy. Łopatę oprósz mąką i postaraj się delikatnie wsunąć pod ciasto.

Grillowanie pizzy z borowikami

Kiedy ciasto będzie na łopacie, posmaruj je kwaśną śmietaną, wyłóż borowiki, kawałki sera brie, jajko, mozzarellę i orzechy włoskie. Zdecydowanym ruchem zsuń pizzę na nagrzany kamień. Pizzę grilluj około 7 minut. Pizza z borowikami jest gotowa, kiedy spód jest sztywny, a ranty delikatnie zarumienione.

Podawanie pizzy z grilla

Gotową pizzę polej miodem, posyp posiekaną pietruszką i oprósz świeżo zmieloną solą i pieprzem. 

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 220g mąki pszennej 00
  • 30g oliwy z oliwek
  • 15g świeżych drożdży
  • 110g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz do pizzy:

  • 5 borowików - świeże lub mrożone
  • 100g sera brie
  • 100g mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeżo mielony pieprz i sól
recipe mask
Przewiń do góry