Karkówka z grilla w piwnej marynacie - przepis

Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny marynowanie karkówki w piwnej marynacie
Czas pieczenia: 20 minut
SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ Z GRILLA:
- 800 g karkówki w grubych plastrach
SKŁADNIKI NA PIWNĄ MARYNATĘ:
- 1 szklanka piwa
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżka octu jabłkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki majeranku
- szczypta rozmarynu
- sól, pieprz, słodka papryka
PROPONOWANE WARZYWA NA GRILLA
- gotowane ziemniaczki
- cukinia
- pomidorki
- pieczarki
- czerwona cebula
- oliwa
- ulubione przyprawy
JAK PRZYGOTOWAĆ PIWNĄ KARKÓWKĘ ?
Mięso umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i oprósz słodką papryką. Przygotuj piwną marynatę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj oliwę, ocet oraz musztardę. Wsyp pozostałe przyprawy i wymieszaj. W naczyniu lub woreczku strunowym układaj warstwami mięso i przelewaj je marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na noc.
Warzywa pokrój na duże kawałki, wymieszaj z oliwą i ulubionymi przyprawami. Możesz je grillować wykorzystując brytfannę perforowaną, płytę żeliwną lub w formie szaszłyków.
Rozgrzej grilla gazowego, ustaw palniki w pozycji średniej i posmaruj ruszt olej. Odsącz z nadmiaru marynaty i połóż na grillu. Karkówkę grilluj ok. 10 minut z każdej strony, aby uzyskać charakterystyczną kartkę obracaj mięso co 5 minut.
Ponieważ czas pieczenia zależy od kilku czynników i może się różnić - polecam kontrolować temperaturę mięsa za pomocą termometru błyskawicznego. Wieprzowina powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 80 stopni.
Równocześnie z mięsem grilluj warzywa, palnik nad którym je położysz ustaw w pozycji minimalnej.
Karkówkę z grilla podawaj z warzywami i ulubionymi sosami oraz... oczywiście ze szklanką dobrze schłodzonego piwa.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz