Karkówka z grilla w piwnej marynacie - przepis

Letnie grillowanie kojarzy nam się ze szklanką zimnego piwa ale możemy go użyć również do przygotowania piwnej marynaty. Pamiętaj, że podgrzanie piwa powoduje, że alkohol się ulatnia a marynata nadaje mięsu specyficzny smak i wilgotność. Rodzaj piwa, który wybierzesz jest dowolny, możesz użyć lekkiego jasnego piwa lub jeszcze mocniej podbić smak wykorzystując ciemne słodowe.

Naszym zdaniem to idealny przepis na karkówkę do przygotowania na grillu gazowym dla kibiców piłki nożnej :)

 

Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny marynowanie karkówki w piwnej marynacie

Czas pieczenia: 20 minut

 

SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ Z GRILLA:

800 g karkówki w grubych plastrach

SKŁADNIKI NA PIWNĄ MARYNATĘ:

1 szklanka piwa

2 łyżki oliwy

2 łyżka octu jabłkowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki majeranku

szczypta rozmarynu

sól, pieprz, słodka papryka

 

PROPONOWANE WARZYWA NA GRILLA

gotowane ziemniaczki

cukinia

pomidorki

pieczarki

czerwona cebula

oliwa

ulubione przyprawy

 

JAK PRZYGOTOWAĆ PIWNĄ KARKÓWKĘ ?

Mięso umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i oprósz słodką papryką. Przygotuj piwną marynatę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj oliwę, ocet oraz musztardę. Wsyp pozostałe przyprawy i wymieszaj. W naczyniu lub woreczku strunowym układaj warstwami mięso i przelewaj je marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na noc.

Warzywa pokrój na duże kawałki, wymieszaj z oliwą i ulubionymi przyprawami. Możesz je grillować wykorzystując brytfannę perforowaną, płytę żeliwną lub w formie szaszłyków.

Rozgrzej grilla gazowego, ustaw palniki w pozycji średniej i posmaruj ruszt olej. Odsącz z nadmiaru marynaty i połóż na grillu. Karkówkę grilluj ok. 10 minut z każdej strony, aby uzyskać charakterystyczną kartkę obracaj mięso co 5 minut.

Ponieważ czas pieczenia zależy od kilku czynników i może się różnić - polecam kontrolować temperaturę mięsa za pomocą termometru błyskawicznego. Wieprzowina powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 80 stopni.

Równocześnie z mięsem grilluj warzywa, palnik nad którym je położysz ustaw w pozycji minimalnej. 

Karkówkę z grilla podawaj z warzywami i ulubionymi sosami oraz... oczwyiście ze szklanką dobrze schłodzonego piwa.

 

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.