Pellet - Przepis na łopatkę wieprzową (Pulled Pork)

Kolejny przepis z rodzaju "Must do it" - musisz go zrobić, jeżeli uważasz siebie za prawdziwego grillowego fanatyka. Długo pieczona łopatka wieprzowa, szczególnie w wersji pulled pork, to najpopularniejsze danie w stylu low&slow, do którego doskonale sprawdza się grill na Pellet. Przygotowanie wymaga ogromniej cierpilwości oraz sporo przacyń, ale wszystko to rekompensuje smak, który jest nieziemski!

 

SKŁADNIKI NA ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ (PULLED PORK)

3,5 kg łopatki bez kości

4 łyżki musztardy

ocet winny

przyprawa BBQ

250 ml bulionu (opcjonalnie)

pergamin do pieczenia

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

GLAZURA

Whiskey z miodem wymieszane w proporcji 50/50

 

PRZYGOTOWANIE ŁOPATKI WIEPRZOWEJ NA GRILLU PELLET

Zacznijmy od przygotowania mięsa. Zanim je przyprawisz należy je wykąpać w mieszaninie octu winnego z wodą, ułatwi to zmywanie luźnych strzępów mięsa, tłuszczu i krwi, a także pomoże lepiej przylegać przyprawom. Po tej czynności natrzyj mięso przyprawą do BBQ. Nie podaję dokładnej proporcji, ponieważ wszystko zależy od wielkości porcji, ważne aby mięso dokładnie pokryć przyprawą. Jeżeli mięso posiada widoczne miejsce po usuniętej kości, również w tym miejscu intensywnie przypraw.

 

Łopatka wieprzowa to solidna porcja mięsa, dlatego czas przygotowania różni się w zależności od wielkości oraz ilości tłuszczu, ale w łatwy sposób możemy zaplanować czas przygotowania. Przyjmujemy , że wędzenie potrwa przez 1,5-2 godziny na każde 0,5 kg wagi. W przypadku kawałka 3,5 kg będzie to 10,5 -14 godzin - w końcu to prawdziwe LOW&SLOW :) Im dłużej, tym mięso delikatniejsze. Pamiętaj aby co godzinę nasmarować mięso przygotowaną glazurą.

 

Aby mieć wszystko pod kontrolą niezbędny będzie termometr z wbijanymi sondami, na szczęście grill na pellet jest już w taki wyposażony, należy umieścić sondy w najgrubszych miejscach po obu końcach mięsa. Jeżeli w mięsie znajduje się kość, sonda nie może się z nią stykać! Dodatkowo warto przygotować bulion, który będziemy wstrzykiwać za pomocą strzykawki do marynaty, pomoże to zachować soczystość oraz spulchni mięso.

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb WĘDZENIE (107°C). Mięso połóż bezpośrednio na ruszcie i pozwól mu spokojnie wędzić się przez dłuższy czas. Pamiętaj, że częste otwieranie pokrywy spowalnia proces wędzenia i powoduje zmiany temperatury, dlatego kluczowe jest korzystanie z odczytów sond termometru.

 

Gdy łopatka osiągnie temperaturę wewnętrzną 71°C, mięso należy zawinąć w pergamin (ostatecznie może być to folia aluminiowa), pomoże to uzyskać piękną przypieczoną skórkę, jednocześnie chroniąc przed nadmierną utratą wilgotności. W razie potrzeby obwiąż sznurkiem. W tym czasie mięso powinno nieco ostygnąć, więc poczekaj aż znowu osiągnie 71°C. Mniej więcej w połowie wędzenia wstrzyknij w kilku miejscach przygotowany wcześniej bulion.

 

Następnie podnieś temperaturę grilla do 121°C i pozwól, aby mięso piekło się do osiągnięcia temp. wew. 91°C - jeżeli zamierzasz później przechowywać mięso w lodówce lub do 96°C - gdy będziesz podawał od razu. W przypadku podania od razu mięso należy odstawić na 30 minut aby odpoczęło.

Łopatka wieprzowa jest doskonała zarówno w formie plastrów, jak i popularnego pulled pork. Aby podać ją w formie szarpanej wieprzowiny posłuż się widelcami do szarpania mięsa, a gdy Twoja łopatka jest bardzo duża użyj szarpacza do mięsa zakładanego na wiertarkę - pozwoli to zaoszczędzić mnóstwo czasu i energi poświęconej na rozdrobnienie mięsa.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.