Pellet - Przepis na mostek wołowy

Grillowanie to bez wątpienia sport narodowy Polaków. Sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu, w dobrym towarzystwie i przy wyśmienitym jedzeniu. Ale co wyróżnia prawdziwego pit mastera spośród wszystkich zwolenników grillowanej kiełbaski? To umiejętność obrobienia porządnego kawałka mięsa, poświęcony czas na przygotowanie produktu oraz cierpliwe doglądanie grillowanej porcji, aż osiągnie apogeum smaku i aromatu. Panie i Panowie, przed Wami przepis na Mostek Wołowy - święty Graal każdego Pit Mastera.

 

SKŁADNIKI NA DOSKONAŁY MOSTEK WOŁOWY

3,5kg mostek wołowy (brisket)

1 puszka piwa imbirowego

1 opakowanie przyprawy do steków

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

MARYNATA

1 szklanka whiskey

1 szklanka miodu

 

PRZYGOTOWANIE DOSKONAŁEGO MOSTKU WOŁOWEGO NA GRILLU PELLET

Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw mostek przyprawą do steków. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb WĘDZENIE (107°C). Przyprawiony mostek wołowy ułuż na ruszcie tłustą stroną do dołu i zamknij pokrywę. Użyj sond termometru, aby precyzyjnie kontrolować temperaturę wewnętrzną, wbij je na przeciwległych stronach mięsa.

 

Instrukcja obsługi Pellet Regal™                         Instrukcja obsługi Pellet Baron™

 

Mostek wołowy wymaga specjalnego traktowania oraz czasu, dlatego grilluj go w trybie WĘDZENIE przez kolejne 6-7 godzin. Co godzinę smaruj mięso przygotowanym sosem miodowo-whiskey, świetnie sprawdzi się rondelek z silikonowym pędzelkiem. Piecz do uzyskania temperatury wewnętrznej 71ºC. Gdy zostanie ona osiągnięta wyjmij mięso i owiń w pergamin, następnie przełóż do brytfanny ze stali szlachetnej i dodaj piwo imbirowe. Wstaw do grilla i wepnij ponownie sondy termometru. Grilluj bez zmiany ustawień do osiągnięcia temperatury wewnętrzenj 95ºC. Wyjmij mięso i pozwól odpocząć. 

 

W trakcie grillowania dużych porcji mięsa dochodzi do zjawiska "The Stall", dowiesz się o nim więcej z artykułu na naszym blogu.

Mostek wołowy można serwować zarówno na gorąco jak i na zimno. Najlepiej pokroić go w plastry i podawać na świeżym pieczywie lub w formie szarpanej wołowiny.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.