Pizza z grilla - przepis na ciasto, sos i sposób pieczenia

Pizza z grilla jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii? Sekretem wypieku chrupiącej, włoskiej pizzy na cienkim cieście są piece kamienne opalane drewnem, które rozgrzewają się do wysokiej temperatury. W grillu gazowym w kilka minut uzyskasz równie wysoką temperaturę która, jeśli wykorzystasz odpowiedni kamień, pozwoli Ci upiec idealną pizzę.

Ale, że temperatura to nie wszystko przygotowaliśmy dla Was przepis na klasyczne cienkie ciasto oraz pyszny, prosty sos pomidorowy. Ciasto i sos to podstawa każdej dobrej pizzy, dodatki to sprawa indywidualnych upodobań i wyobraźni.

SKŁADNIKI NA PIZZĘ Z GRILLA NA CIENKIM CIEŚCIE

podane ilości wystarczą do przygotowania ciasta na 3 pizze

350 g mąki 

200 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 

szczypta cukru 

1 łyżka oliwy 

1 łyżeczka soli 

 

Jak przygotować klasyczne włoskie ciasto na pizzę

Podstawą dobrego ciasta jest mąka, do pizzy włosi używają mąki o typie 00, jest to bardzo drobno mielona mąką z dużą ilością glutenu. Jedna z polskich firm wprowadziła jakiś czas temu edycję limitowaną właśnie takiej mąki dedykowaną włoskim wypiekom, można ją znaleźć w niektórych sieciówkach. Dlaczego “typ 00” - sekret tkwi w zawartości glutenu, który nadaje ciastu elastyczność dzięki, której ciasto jest cienkie, chrupiące ale się nie kruszy. W Polsce podobną, niską zawartość popiołu (typy mąki oznacza się w zależności od zawartości popiołu, czyli ile popiołu zostanie po spaleniu 100kg danej maki i to są właśnie te typy 500, 450 i inne) mają pszenne mąki tortowa 450, luskusowa 550 - więc jeżeli macie trudności w zdobyciu “00” możecie je również wykorzystać!


Jak już mamy wybrana mąkę to teraz czas na kolejne składniki: drożdże, wodę, oliwę i sól. Drożdze mogą być świeże lub instant, zaletą tych drugich jest to, że nie trzeba z nich przygotowywać zaczynu. Jeżeli korzystasz ze świeżych rozkrusz je do kubka, dodaj szczyptę cukru, ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz mąkę, wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na 5-10 minut. Jeżeli drożdże są świeże wystarczy kilka minut żeby zobaczyć jak zaczynają pracować. 

Jeżeli do wyrabiania ciasta wykorzystujesz robota na dno misy wlej wyrośnięty zaczyn (lub wodę i drożdże instant), przesianą mąkę, sól i oliwę. Ciasto wyrabiaj przy wykorzystaniu haka początkowo na trybie 1, a po wstępnym połączeniu się składników włącz trochę szybszy bieg. (zobacz w instrukcji robota które prędkości są dedykowane do wyrabiania ciast drożdżowych). Ciasto w robocie wyrabiaj 5-7 minut, powinno być elastyczne, lekko klejące  i odchodzić od ścianek naczynia. 

Ręczne przygotowanie ciasta to ciężka praca i wymaga sporo siły, takie 10 minut intensywnego wyrabiania potrafi zmęczyć ale daje dużą satysfakcję. Jeżeli do przygotowania ciasta używasz swoich rąk - przesiej makę do miski, dodaj sól, drożdże, wodę (lub zaczyn) i oliwę. Wymieszaj składniki łyżką, a gdy wstępnie się połączą przełóż ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiaj używając całej swojej siły :) Podobnie jak w przypadku robota ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, jeżeli po 10 minutach nadal się klei wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut, jeżeli to nie pomoże podsyp delikatnie mąką.

Przechodzimy do czasu wyrastania, jak długo powinno wyrastać ciasto na pizzę? Odpowiemy trochę przewrotnie - tyle ile możesz czekać :)

Z naszego doświadczenia wynika, że dobrze jeśli drożdze mają czas na powolną fermentację, niska temperatura spowalnia ten proces, dzięki czemu ciasto ma lepszą strukturę i jest łatwiej trawione. Jeżeli masz w planie pizzę na kolację to przygotowanie ciasta rano i pozostawienie go na 12 godzin jest dobrym pomysłem, jeszcze lepszym będzie 24 godziny :)

Wyrobione ciasto włóż do miski posmarowanej oliwą, przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie podziel je na części (każda z nich to osobny blat pizzy) uformuj kule, włóż je spowrtoem do miski zawiń folią i odstaw do lodówki. Tak przygotowane ciasto może czekać na upieczenie nawet 48 godzin.

Jak zrobić szybką pizzę? Nie wyklucza to, że nie możesz zrobić pizzy dla niespodziewanych gości! Zacznij od przygotowania ciasta i użyj drożdzy instant. Odłóż w ciepłe miejsce i pozwól mu odpocząć w czasie kiedy będziesz przygotowywać sos i inne składniki. Ciasto będzie miało inną strukturę ale spokojnie dzięki wysokiej temperaturze i wykorzystaniu kamienia pizza będzie bardzo smaczna :)

 

Jak zrobić szybki sos do pizzy?

250 ml passaty pomidorowej

½ puszki pomidorów bez skórki

1 ząbek czosnku

½ cebuli

sól, pieprz, cukier

suszone lub świeże liście oregano i bazylii

łyżka oliwy 

opcjonalnie jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać chilli czy papryczkę jalapeno.

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż chwilę na oliwe. Dodaj passatę, pomidory i zioła - podgrzewaj aż sos zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i pozostaw na 5 minut. Wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeżeli sos jest zbyt kwaśny dodaj trochę cukru.

W przepisie wykorzystujemy passatę pomidorową bo jest to dla nas najszybsza opcja. W sezonie możesz skorzystać ze świeże pomidory lub pomidory z puszki. Żeby ograniczyć czas gotowania, odparowywania wody z pomidorów możesz je wcześniej odcedzić a na koniec całość zblendować.

Jak upiec pizzę na grillu?

Ciasto które odpoczywało w lodówce wyciągnij na 30 minut przed pieczeniem. Przygotuj sos i pozostałe składniki. Kamień do pizzy postaw na rusztach i rozgrzej grill wykorzystując całą moc palników. 

Oprósz blat  i wyrośnięte kule ciasta mąką, i dłońmi uformuj placki wielkości łopaty. Raczej unikaj wałkowania ciasta, “wyciśniesz” z niego cały gaz który nagromadził się podczas fermentacji. Filmik poniżej pokaże Ci jak to najprościej zrobić. 

 

Kiedy grill osiągnie temperaturę 300 stopni jest gotowy do pieczenia. Łopatę do pizzy oprósz mąką, przełóż ciasto, posmaruj sosem dodaj ser i dodatki.

Delikatnym ale dość stanowych ruchem zsuń pizzę z łopaty na rozgrzany kamień, zamknij pokrywę i odczekaj 5 minut.

Po tym czasie pizza powinna już być gotowa. Zobaczysz na jej brzegach pęcherze powietrza, ciasto będzie rumiane a ser stopiony. Jeżeli pieczesz więcej niż 2-3 pizze zmniejsz moc środkowych palników i kontroluj stopień wypieczenia spodu ciasta.

Teraz możesz dodać dodatki, które lepiej smakują bez podgrzewania :) Takie jak sałata, pomidorki czy parmezan. ten ostatni możesz też dorzucić do pieczenia ale ja lubię go dodać na końcu.


Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.