Przepis na golonkę w piwnej marynacie

Jeżeli obawiasz się, że to czasochłonne danie to nic bardziej mylnego. Samo mięso potrzebuje czasu na marynowanie, ale Twój udział w przygotowaniu nie zajmie Ci więcej jak 30 minut.
Wybierając golonki poszukaj sprawdzonego lokalnego zakładu mięsnego, dowiedz się czy istnieje możliwość przecięcia ich na mniejsze kawałki. Golonki pokrojone na grube (5-7 cm) plastry, krócej się grillują, a kawałki łatwiej podzielić i podawać. Teoretycznie jeden duży plaster to porcja dla jednej osoby.
SKŁADNIKI NA GOLONKĘ W PIWNEJ MARYNACIE
4 golonki w plastrach (ok 1,5 kg)
1 puszka piwa, ja wybrałem Cornelius 0% Hazy APA - to świeże piwo o bogatych nutach cytrusowych!
sól, pieprz do natarcia mięsa
1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
2 marchewki
3-4 liście świeżego majeranku i lubczyku
3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)
kilka liści zielonej kapusty do wyłożenia brytfanny
MARYNATA
1 szklanka piwa
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Dodatkowo do posmarowania na koniec:
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki piwa
PRZYGOTOWANIE GOLONKI W PIWNEJ MARYNACIE NA GRILLU GAZOWYM
Przed przystąpieniem do marynowania sprawdź czy skóra golonek jest pozbawiona włosów i w razie potrzeby opal ją, aby je usunąć. Umyte i osuszone golonki natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i zalej nią golonki, pomiędzy kawałki mięsa włóż pokrojone plastry z jednej cebuli. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 do 24 godzin.
Odsączoną z wody kiszoną kapustę wymieszaj z plastrami marchewki oraz z cebulą pokrojoną w grubą kostkę, następnie odstaw na bok - za chwile do niej wrócimy. Żeliwną brytfannę do żeberek posmaruj smalcem. Spód i boki brytfanny wyłóż liśćmi kapusty. Do tak przygotowanej brytfanny przełóż przygotowaną kiszoną kapustę z marchewką i cebulą. Na kapuście ułóż zamarynowane wcześniej golonki i przelej pozostałą marynatę. Dodaj świeże zioła: liście majeranku, lubczyku i liście laurowe. Całość oprósz solą i zalej 1 szklanką piwa.
Odpal palniki i rozgrzej grill do temperatury 250°C. Wstaw do środka brytfannę i przykręć moc palników: boczne ustaw na medium, środkowe pomiędzy medium a low. Grilluj przez 1,5-2 godziny w średniej temperaturze 200°C. Skorzystaj z termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury, aby mieć pewność, że golonki są już upieczone, ich temperatura wewnętrzna powinna wynosić 85-90°C. Na koniec posmaruj golonki mieszanką miodu, piwa i musztardy, następnie piecz bez przykrycia jeszcze przez 10 minut.
Golonkę podawaj od razu po przygotowaniu, razem z porcją warzyw, chrupiącym pieczywem i schłodzonym piwem!
Smacznego !
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz