Przepis na golonkę w piwnej marynacie

Golonka w piwnej marynacie to danie tak spektakularne w doznaniach, że przynajmniej raz w roku trzeba ją zjeść, nie oglądając się na ilość kalorii. Przy pomocy  sprawdzonego przepisu oraz grillowi marki Broil King przygotujesz delikatną golonkę w swoim własnym ogrodzie, bez potrzeby wychodzenia do restauracji. Aby golonka w piwie była pyszna i soczysta, wystarczy dodać piwa, miodu i musztardy. Dodatek kiszonej kapusty, przypraw i ziół podkręci smak tak, że będzie wyjątkowo aromatyczna. Przygotowanie golonki w żeliwnej brytfannie do żeberek sprawi, że będzie niesamowicie miękka, a mięso będzie samo odchodziło od kości.

Jeżeli obawiasz się, że to czasochłonne danie to nic bardziej mylnego. Samo mięso potrzebuje czasu na marynowanie, ale Twój udział w przygotowaniu nie zajmie Ci więcej jak 30 minut.

 

Wybierając golonki poszukaj sprawdzonego lokalnego zakładu mięsnego, dowiedz się czy istnieje możliwość przecięcia ich na mniejsze kawałki. Golonki pokrojone na grube (5-7 cm) plastry, krócej się grillują, a kawałki łatwiej podzielić i podawać. Teoretycznie jeden duży plaster to porcja dla jednej osoby.

 

SKŁADNIKI NA GOLONKĘ W PIWNEJ MARYNACIE

4 golonki w plastrach (ok 1,5 kg)

1 puszka piwa, ja wybrałem Cornelius 0% Hazy APA - to świeże piwo o bogatych nutach cytrusowych!

sól, pieprz do natarcia mięsa

1 kg kiszonej kapusty

2 duże cebule

2 marchewki

3-4 liście świeżego majeranku i lubczyku

3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)

kilka liści zielonej kapusty do wyłożenia brytfanny

 

MARYNATA

1 szklanka piwa

1 łyżka miodu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka musztardy francuskiej

 

Dodatkowo do posmarowania na koniec:

1/2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki piwa

 

PRZYGOTOWANIE GOLONKI W PIWNEJ MARYNACIE NA GRILLU GAZOWYM

Przed przystąpieniem do marynowania sprawdź czy skóra golonek jest pozbawiona włosów i w razie potrzeby opal ją, aby je usunąć. Umyte i osuszone golonki natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i zalej nią golonki, pomiędzy kawałki mięsa włóż pokrojone plastry z jednej cebuli. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 do 24 godzin.

Odsączoną z wody kiszoną kapustę wymieszaj z plastrami marchewki oraz z cebulą pokrojoną w grubą kostkę, następnie odstaw na bok - za chwile do niej wrócimy. Żeliwną brytfannę do żeberek posmaruj smalcem. Spód i boki brytfanny wyłóż liśćmi kapusty. Do tak przygotowanej brytfanny przełóż przygotowaną kiszoną kapustę z marchewką i cebulą. Na kapuście ułóż zamarynowane wcześniej golonki i przelej pozostałą marynatę. Dodaj świeże zioła: liście majeranku, lubczyku i liście laurowe. Całość oprósz solą i zalej 1 szklanką piwa.

Odpal palniki i rozgrzej grill do temperatury 250°C. Wstaw do środka brytfannę i przykręć moc palników: boczne ustaw na medium, środkowe pomiędzy medium a low. Grilluj przez 1,5-2 godziny w średniej temperaturze 200°C. Skorzystaj z termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury, aby mieć pewność, że golonki są już upieczone, ich temperatura wewnętrzna powinna wynosić 85-90°C. Na koniec posmaruj golonki mieszanką miodu, piwa i musztardy, następnie piecz bez przykrycia jeszcze przez 10 minut.

Golonkę podawaj od razu po przygotowaniu, razem z porcją warzyw, chrupiącym pieczywem i schłodzonym piwem!

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.