Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 10 min.

plate

Ilość osób:

5
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Karp na wigilijnym stole ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla tej pierwszej grupy przygotowaliśmy już dwie propozycję na tą szlachetną rybę przygotowaną na grillu: karp na desce cedrowej oraz grillowane dzwonka z karpia. Natomiast dla osób poszukujących alternatywy mamy przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa. Krewetki mają delikatne mięso, kojarzą nam się z luksem i są proste w przygotowaniu.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA

  • 1 kg krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • 1 cała cytryna
  • 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

SOS HARISSA

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z SOSEM HARISSA NA GRILLU

Na początek należy przygotować prostą marynatę do krewetek, w rondelku wymieszaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty sok z 1 cytryny, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Przełóż krewetki i marynatę do naczynia, odstaw na 2 godziny. W misce zmieszaj wszystkie składniki na pikantny sos harissa.

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Krewetki delikatnie nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków i grilluj na ruszcie lub stojaku do szaszłyków. Niektóre grille pozwalają również wpiąć szpikulce w górną półkę odkładczą grilla. Krewetki grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony. 1 całą cytrynę podziel na mniejsze ćwiartki i delikatnie zgrilluj, taki lekko skarmelizowany sok z cytryny doskonale uzupełnia smak gotowego dania. Całość podaj w towarzystwie sosu harissa, najlepiej w osobnej salaterce do maczania.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA

  • 1 kg krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • 1 cała cytryna
  • 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

SOS HARISSA

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry