Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa

Karp na wigilijnym stole ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla tej pierwszej grupy przygotowaliśmy już dwie propozycję na tą szlachetną rybę przygotowaną na grillu: karp na desce cedrowej oraz grillowane dzwonka z karpia. Natomiast dla osób poszukujących alternatywy mamy przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa. Krewetki mają delikatne mięso, kojarzą nam się z luksem i są proste w przygotowaniu.

 

SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA

1 kg krewetek koktajlowych

2 ząbki czosnku

sok z wyciśniętej cytryny

1 cała cytryna

1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym

sól i pieprz do smaku

pęczek natki pietruszki

 

SOS HARISSA

1 szklanka ketchupu

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1,5 łyżki stołowej pasty harissa

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka tartego chrzanu

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z SOSEM HARISSA NA GRILLU

Na początek należy przygotować prostą marynatę do krewetek, w rondelku wymieszaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty sok z 1 cytryny, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Przełóż krewetki i marynatę do naczynia, odstaw na 2 godziny. W misce zmieszaj wszystkie składniki na pikantny sos harissa.

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Krewetki delikatnie nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków i grilluj na ruszcie lub stojaku do szaszłyków. Niektóre grille pozwalają również wpiąć szpikulce w górną półkę odkładczą grilla. Krewetki grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony. 1 całą cytrynę podziel na mniejsze ćwiartki i delikatnie zgrilluj, taki lekko skarmelizowany sok z cytryny doskonale uzupełnia smak gotowego dania. Całość podaj w towarzystwie sosu harissa, najlepiej w osobnej salaterce do maczania.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.