Przepis na maczankę krakowską

Cytując słowa wieszcza (Mikołaja Reja) "Polacy nie gęsi, swój język mają...". Ba! Nie tylko język ale też własną wersję popularnego "Pulled pork"! Szarpana wieprzowina była znana w Polsce już w XIX wieku, a szczególną legendą cieszy się jej krakowska odmiana, która wg tradycji była serwowana krakowskim studentom i dorożkarzom. Plotka głosi, iż emigranci polscy zabrali przepis ze sobą do USA, gdzie maczanka krakowska stała się inspiracją dla tamtejszych burgerów :) Delikatna długo pieczona karkówka, mocno doprawiona kminkiem i duszona w cebuli - niesamowicie aromatyczna podawana z bułką i kiszonym ogórkiem. Mmm... Do dzieła!

Okey, okey ale skąd nazwa "Maczanka" ? Po pierwsze mięso dusi się w sosie cebulowo winnym, moczy się i przenika jego wilgocią dlatego jest mega soczyste, po drugie skomponowaną kanapkę najlepiej maczać w tym esencjonalnym sosie.

 

Przygotowanie: 15 minut

Marynowanie: 12-24 godzin

Czas grillowania: 200 minut

Porcja dla: 5-6 osób

 

SKŁADNIKI NA MACZANKĘ KRAKOWSKĄ

 

1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej

1 kg cebuli

750 ml bulionu

300 ml czerwonego wina

3 łyżeczki mielonego kminku

3 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

 

MARYNATA

2-3 łyżki oleju

1 łyżka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego kminku

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka tymianku

1 ząbek czosnku

 

DO PODANIA

6 bułek, najlepiej kajzerki

ogórki kiszone lub konserwowe

musztarda

opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania

 

PRZYGOTOWANIE MACZANKI KRAKOWSKIEJ NA GRILLU GAZOWYM

Dzień przed grillowaniem przygotuj składniki na marynatę i zamarynuj karkówkę. Powinna się marynować od 12 do 24 godzin. 

Przygotuj bulion warzywny lub rosół, czerwone wino oraz przyprawy potrzebne podczas pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 250°C. Na rozgrzanym ruszcie opiecz karkówkę z każdej strony, aby mogła zatrzymać wilgoć wewnątrz, co zapewni jej soczystość. Solidna porcja mięsa wymaga solidnego sprzętu, najwygodniej ją obracać szczypcami Imperial™.

Przełóż karkówkę do brytfanny żeliwnej do żeberek (wyjmij z niej ruszt), dodaj cebulę i przyprawy (na początek 1 łyżeczkę kminku). Wlej 500 ml bulionu oraz 300 ml czerwonego wina. Przykryj brytfannę i ustaw ją na grillu. Palniki pod brytfanną należy wyłączyć, a skrajne ustawić w pozycji MEDIUM / LOW. Zamknij pokrywę grilla i kontroluj temperaturę wewnątrz, aby nie przekraczała 180°C! Grilluj przez 3 godziny w trakcie których 2 razy obróć mięso i dosyp kolejną porcję kminku.

Po 3 godzinach mięso będzie bardzo miękkie. Pamiętaj, że brytfanna jest bardzo gorąca dlatego najlepiej wyciągnij ją przy pomocy rękawic skórzanych. Upieczoną karkówkę wyjmij ostrożnie z brytfanny, najłatwiej będzie posłużyć się długą łopatką Baron™. Do cebuli dodaj pozostałą część bulionu, podgrzewaj sos jeszcze przez chwilę mieszając i dopraw do smaku solą.

Gotową karkówkę należy poszarpać widelcami do szarpania, następnie podawaj w przekrojonej kajzerce, do której najpierw nałóż soczystą porcję sosu cebulowo-winnego. Dodaj musztardy do smaku, pokrojonego w plastry ogórka oraz ulubione dodatki i dodaj kolejną porcję sosu. Możesz nałożyć też trochę sosu na talerz lub do salaterki aby dodatkowo moczyć w niej tą soczystą kanapeczkę.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.