Przepis na młodą kapustę z boczkiem

Przyprawiając młodą kapustę pamiętaj o kminku, który wspomaga trawienie i doskonale smakuje z kapustą, jeżeli nie lubisz ziaren kminku wykorzystaj mielony.
SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA
- 1 główka młodej kapusty
- 350 g wędzonego boczku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej
Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem na grillu
Zacznij od przygotowania składników, boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i koperek drobno posiekaj, a kapustę poszatkuj. Jeśli tak jak my wykorzystujesz też grillowaną kiełbasę - pokrój ją w plasterki.
Wyciągnij z grilla jeden ruszt i aromatyzer w to miejsce włóż żeliwny wok. Przez kilka minut rozgrzewaj grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 180 stopni zmniejsz moc palników do medium, a palnik pod wokiem do low. Spryskaj wok olejem i wrzuć boczek.
Często mieszając, poczekaj aż się zarumieni i dołóż cebulę oraz czosnek. Jeśli boczek jest chudy i wytopiło się niewiele tłuszczu dodaj trochę oleju. Do cebuli dodaj kminek i pikantną przyprawę, podgrzewaj 15 sekund.
Potem stopniowo dodawaj kapustę, będzie Ci się wydawało, że jest jej za dużo ale kapusta traci dużo na objętości, dlatego dokładaj po kilka garści, przemieszaj i poczekaj chwilę aż zrobi się miejsce na kolejną porcję kapusty. Dodaj pokrojoną kiełbasę i zamknij pokrywę grilla. Mieszając co jakiś czas kontroluj stopień miękkości kapusty. Na koniec dopraw całość cukrem, octem winnym i dodaj posiekany koperek. Czas grillowania to ok. 20 minut przy średniej temperaturze 150°C.
Podawaj ze świeżym chlebem, pieczonym na grillu i kawałkiem grillowanej kiełbaski.
Tu znajdziesz przepis na: Chleb pszenny pieczony w brytfannie.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz