Przepis na młodą kapustę z boczkiem

Przepis na młodą kapustę z boczkiem, którą przygotowaliśmy na grillu gazowym z wykorzystaniem żeliwnego woka wpisuje się w kapuściany sezon. Młoda kapusta może być dodatkiem do grillowanych dań, doskonale komponuje się z kiełbasą z grilla, grillowaną karkówką czy żeberkami. Przygotowując młodą kapustę możesz ją potraktować jako potrawę typu "zero waste" czyli taką w której wykorzystujemy resztki z innych dań, możesz do niej dodać grillowaną kiełbasę, boczek czy nawet końcówkę sosu do pizzy.

Przyprawiając młodą kapustę pamiętaj o kminku, który wspomaga trawienie i doskonale smakuje z kapustą, jeżeli nie lubisz ziaren kminku wykorzystaj mielony.

 

SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA

  • 1 główka młodej kapusty
  • 350 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej

 

Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem na grillu

 

Zacznij od przygotowania składników, boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i koperek drobno posiekaj, a kapustę poszatkuj. Jeśli tak jak my wykorzystujesz też grillowaną kiełbasę - pokrój ją w plasterki.

 

Wyciągnij z grilla jeden ruszt i aromatyzer w to miejsce włóż żeliwny wok. Przez kilka minut rozgrzewaj grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 180 stopni zmniejsz moc palników do medium, a palnik pod wokiem do low. Spryskaj wok olejem i wrzuć boczek.

Często mieszając, poczekaj aż się zarumieni i dołóż cebulę oraz czosnek. Jeśli boczek jest chudy i wytopiło się niewiele tłuszczu dodaj trochę oleju. Do cebuli dodaj kminek i pikantną przyprawę, podgrzewaj 15 sekund.

Potem stopniowo dodawaj kapustę, będzie Ci się wydawało, że jest jej za dużo ale kapusta traci dużo na objętości, dlatego dokładaj po kilka garści, przemieszaj i poczekaj chwilę aż zrobi się miejsce na kolejną porcję kapusty. Dodaj pokrojoną kiełbasę i zamknij pokrywę grilla. Mieszając co jakiś czas kontroluj stopień miękkości kapusty. Na koniec dopraw całość cukrem, octem winnym i dodaj posiekany koperek. Czas grillowania to ok. 20 minut przy średniej temperaturze 150°C.

 

Podawaj ze świeżym chlebem, pieczonym na grillu i kawałkiem grillowanej kiełbaski.

Tu znajdziesz przepis na: Chleb pszenny pieczony w brytfannie.

 

Smacznego!

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.