Przepis na polędwicę wołową z grilla z instrukcją grillowania

Polędwica wołowa to najlepsze (no może poza porządnym stekiem heart) co może trafić na grilla, dlatego wymaga dobrego traktowania. Poniżej zdradzamy nasz niezawodny sposób na grillowaną polędwicę wołową. Technika ta została wymyślona przez samego właściciela firmy - Teda. Przepis ten daje niemal 99% pewności uzyskania idealnego stopnia wysmażenia mięsa. Postępując zgodnie za wskazówkami uzyskasz również piękny, diamentowy wzór, który jest zawsze ozdobą stołu i znakiem rozpoznawczym dań przygotowanych na Broil King'u. Naszym zdaniem to jeden z naszych najlepszych przepisów. 

PRZEPIS NA POLĘDWICĘ WOŁOWĄ Z GRILLA

  • 1,5 kg polędwicy wołowej

  • 50 ml oliwy

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka grybo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

 

do podania (opcjonalnie):

  • grillowane pieczywo

  • sos z zielonego pieprzu (przepis znajdziesz poniżej)

 

Jak przygotować polędwicę wołową na grilla ?

Umyj mięso i wysusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli polędwica nie jest oczyszczona ze ścięgien, musisz je usunąć przed grillowaniem. Będzie Ci do tego potrzebny ostry nóż o cienkim końcu. Na jednym krańcu polędwicy natnij mięso pod ścięgnem, wsuń nóż i odetnij nożem wzdłuż polędwicy. Oczyść w ten sposób całą polędwicę.

Polędwicę możesz zamarynować dzień wcześniej, jednak dobrej jakości wołowina, a przy tym tak delikatna jak polędwica, nie potrzebuje długiego czasu marynowania. Natrzyj swoje mięso oliwą, w miseczce wymieszaj sól, pieprz oraz czosnek i wetrzyj je w mięso. Odstaw na 30 do 60 minut, polędwica przed grillowaniem powinna osiągnąć temperaturę pokojową (ok 15-17ºC).

Jak grillować polędwicę wołową na grillu gazowym?

Aby łatwiej było Ci zrozumieć nasz sposób grillowania wyobraź sobie, że polędwica w przekroju ma kształt trójkąta i obracamy ją na ruszcie 3 razy, grillujemy w dwóch turach po 9 minut w między czasie mięso odpoczywa. Poniżej znajdziesz dokładną istrukcję krok po kroku, a dla pewności mięso kontrolowaliśmy używając termometru, który pozwolił nam obserwować cały proces i podzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami.

Używając całej mocy grilla rozgrzej go do 200ºC, następnie przekręć pokrętła do pozycji między medium a low, ruszty pokryj olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.

Polędwicę połóż na ruszcie pod kątem 45º (tak, aby wskazywała godzinę 10), po 3 minutach przetocz ją na drugi, a po kolejnych 3 minutach na trzeci bok. Ważne aby polędwicę toczyć,a nie podnosić aby uzyskać jeden ciągły sear-mark, czyli znak przysmażenia. 

Do odliczania czasu najlepiej wykorzystać lampkę do rusztu LED z minutnikiem (#60938). Ustawiamy ją na 3 obroty po 3 minuty, znacząco ułatwi to grillowanie. 

Po pierwszych 9 minutach zdejmij polędwicę z grilla, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 15 minut (jeżeli jest chłodniejszy dzień przykryj dodatkowo całość bawełnianą ściereczką). W czasie odpoczynku temperatura wewnętrzna polędwicy wzrośnie o ponad 20ºC ! Wiemy to dzięki termometrowi z dwoma sondami (#61935).

Po upływie 15 minut połóż polędwicę ponownie na grillu (tym razem powinna wskazywać godzinę 2). Grilluj kolejne 9 minut, obracając mięso co 3 minuty. Po tym czasie mięso powinno osiągnąć temperaturę wewnętrzną 55º czyli, jeżeli lubisz wołowinę w stopniu wysmażenia rare to możesz już ją podawać. My celujemy w medium-rare, aby osiągnąć taki stopień przykrywamy mięso folią i zostawiamy na kolejne 10 minut, w czasie których temperatura podniesie się o kolejne 5º. 

 

Polędwiczki wołowe nie są równomiernie grube na całej długości. Z tego względu cieńsza część będzie mocniej wysmażona a grubsza mniej. Można to wykorzystać podając mięso naszym gościom. Osoby które chcą mocniej wysmażone mięso, dostają kawałki z początku, a wielbiciele bardziej krwistej wołowiny otrzymują grubszą część. 

Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny

Stopień wysmażenia
Temperatura wewnętrzna
Cechy charakterystyczne
Extra-rare or Blue (bleu) 26°C - 28°C mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe
Rare 49°C - 51°C miękkie w dotyku
Medium Rare 55°C - 57°C stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć
Medium 60°C - 63°C dla tych co nie mogą się zdecydować 
Medium Well 65°C - 69°C zwiększona twardość
Well Done 71°C twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

 

 

Dzięki temu, że polędwiczkę toczylismy po ruszcie i grillowaliśmy ją najpierw na godzinie 10:00, poźniej na godzinie 2:00 uzyskaliśmy piękny diamentowy wzór. 

Ponieważ czas grillowania zależy również od warunków atmosferycznych, wagi mięsa i jego temperatury początkowej, dla pewności sprawdź temperaturę wewnętrzną mięsa za pomocą termometru z dwoma sondami. Jeżeli potrzebujesz podnieść ją jeszcze trochę lub wolisz mięso mocniej wysmażone, możesz położyć polędwicę jeszcze na kilka minut na górnej półce grilla. Drugim sposobem jest zwiększenie czasu grillowania każdej ze stron z 3 minut do 3:30 lub nawet 4 czy 5 minut. W zależności od tego jakiego rezultatu oczekujesz. 

Pamiętaj, że przed podaniem mięso musi odpocząć więc bez względu na to jaką metodą grillujesz daj mu chwilę zanim je pokroisz. Polędwica wołowa smakuje wyśmienicie podana z grillowanym pieczywem i wyrazistym sosem takim jak np. pieprzowy, Bearnaise lub chimichurri. Przepis na ten ostatni znajdziesz w przepisie na polędwiczki wieprzowe.

Razem z przepisem na grillowaną polędwicę wołową powiemy Ci jak przygotować sos z marynowanego zielonego pieprzu. Przygotujesz go na bocznej kuchence w trakcie odpoczynku mięsa. Co potrzebujesz do przygotowania sosu z zielonego pieprzu?

 

SKŁADNIKI NA SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU

50 g zielonego marynowanego pieprzu (bez zalewy)

2 łyżki masła

2 szalotki

50 ml whiskey lub burbona

75 ml białego wina

125 ml śmietanki 30% (½ szklanki)

sól do smaku

 

Zanim zaczniesz gotować, odmierz i przygotuj poszczególne składniki. Szalotkę drobno posiekaj, a połowę pieprzu rozgnieć w moździerzu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szalotkę i poczekaj aż się zeszkli. Dorzuć pieprz, a po 2 minutach wlej whiskey, przechylając lekko patelnię podpal alkohol (przy większym wietrze jest to dość trudne, dlatego możesz użyć zapalniczki). Kiedy płomień zgaśnie wlej wino, pozwól mu się trochę zredukować i dodaj śmietankę. Gotuj na średnim gazie, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku i podawaj razem z pokrojoną w grube plastry grillowana polędwicą wołową.

 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.