Przepis na grillowany stek T-Bone

T-Bone swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T. Ta kość dzieli steka na dwie części, mniejsza to polędwica a większa rostbef. T-Bone to steki, które są cięte dość grubo, dlatego potrzebują trochę więcej czasu na grillu i termometru do kontrolowania temperatury :) Sposobów na uzyskanie idealnie wypieczonego steka jest kilka ale zanim odpowiemy na pytanie jak przygotować klasycznego steka T-Bone na grillu gazowym, musimy się na chwilę zatrzymać i napisać o dwóch ważnych rzeczach.

Podstawowa kwestia to jakość mięsa, dobry stek to dobrej jakości wołowina. Mięso powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła, szukajcie sklepów, które dadzą Wam pewność, że mięso pochodzi od bydła ras mięsnych, doskonale jeśli jest również sezonowane. Mięso na dobrego steka to element na którym naprawdę nie warto oszczędzać. Jeżeli wasze próby przygotowania steka kończyły się na twardym, gumowatym mięsie to nasza rada - nie zniechęcaj się i kup dobre mięso ! Jeżeli nie masz w okolicy sprawdzonego dostawcy to zamów w sieci. My nasze steki T-Bone kupiliśmy w sprawdzonym sklepie internetowym BeefShop.pl Przeczytaj nasz wywiad ze specjalistą w tej dziedzinie :)

 

Druga sprawa to kontrola wewnętrznej temperatury, ponieważ zazwyczaj grillujemy na dworze, gdzie warunki atmosferyczne zmieniają się i nie możemy w 100% ufać grillowaniu na czas. Jeżeli chcesz być pewien, że Twój stek jest idealnie wysmażony musisz kontrolować temperaturę wewnętrzną. Serio, nie ma innego sposobu. Wykorzystując tylko system czasowy możesz mieć szczęście i Twój stek może być ok ale wystarczy cieplejszy dzień, trochę wyższa temperatura startowa mięsa, cieńszy stek i mięso może być wypieczone zbyt mocno. Jeżeli już inwestujesz w dobrej jakości mięso i chcesz przygotować idealnego steka z grilla to szkoda ryzykować. Termometr pozwoli Ci kontrolować temperaturę mięsa i będziesz mieć pewność, że stopień wysmażenia jest taki jak chcesz.

 

A teraz wracamy do naszego mięsa, jak przygotować na grillu gazowym idealnego steka?

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA T-BONE

 

do podania (opcjonalnie)

  • dobrej jakości stek o grubości min. 3 cm

  • oliwa, sól i pieprz

  • masło

  • czosnek

  • gałązka rozmarynu

 

Dobry, sezonowany stek nie potrzebuje marynowania a do doprawienia wystarczy oliwa, sól i świeżo mielony pieprz. Jest kilka szkół, które mówią o soleniu, nie soleniu, soleniu ale wcześniej... nie wchodzimy tu w polemikę, ale dzielimy się naszym doświadczeniem ;)

Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę otoczenia, dlatego wyciągnij je z lodówki na 30 minut przed grillowaniem. Natrzyj stek oliwą i oprósz grubą warstwą soli i pieprzu. Ważne aby przyprawione mięso nie czekało na grillowanie, dlatego zrób to chwilę przed położeniem na ruszt.

 

Rozgrzej ruszt ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, kiedy temperatura wewnątrz grilla osiągnie 300ºC możesz zacząć grillować. Jeżeli masz termometr z dwoma sondami (#61935), włóż jedną z nich w najgrubszą część mięsa ale tak, żeby nie dotykała kości. Na termometrze możesz wybrać sobie stopień wysmażenia mięsa lub sam ustawić wybraną temperaturę. Pamiętaj, że po ściągnięciu steka z grilla jego temperatura wewnętrzna jeszcze się podniesie, dlatego warto ją kontrolować i na bieżąco reagować na zmiany.

Na rozgrzany, posmarowany tłuszczem ruszt kładziemy mięso. Naszego T-Bone'a grillujemy przez 10 minut (przy grubszych stekach, mięso może potrzebować do 14 minut) obracając go w między czasie 4 razy czyli grillujemy metodą Ten and Two. To metoda o której więcej przeczytasz w tym artykule, daje Ci gwarancję uzyskania diamentowego wzoru na mięsie. Po 10 minutach stek osiągnie temperaturę wewnętrzną ok. 55ºC. Wtedy ściągamy go z grilla i zostawiamy na kilka minut aby odpoczęło w tym czasie temperatura powinna podnieść się do 58-60ºC. Jeżeli jest chłodniejszy dzień możesz przykryć mięso folią aluminiową.

W trakcie grillowania na bocznej kuchence rozpuszczamy masło do którego dodajemy rozgnieciony dłonią ząbek czosnku oraz gałązkę rozmarynku. Steka podajemy wyciętego z kości tak aby rostbef i polędwica były podane osobno. Mięso możesz pokroić w grube plastry i polać roztopionym masłem.

 

Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny

Stopień wysmażenia
Temperatura wewnętrzna
Cechy charakterystyczne
Extra-rare or Blue (bleu) 26°C - 28°C mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe
Rare 49°C - 51°C miękkie w dotyku
Medium Rare 55°C - 57°C stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć
Medium 60°C - 63°C dla tych co nie mogą się zdecydować 
Medium Well 65°C - 69°C zwiększona twardość
Well Done 71°C twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.