Przepis na wołowe szaszłyki teriyaki

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

45 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250

Teriyaki to japoński sposób na przygotowanie potraw. Dzięki zastosowanej marynacie pieczone i grillowane dania posiadają pięknie błyszczącą się glazurę. Sos teriyaki łączy w sobie różne smaki, od słodkiego miodu przez słony sos sojowy oraz charakterystyczą ostrość dla imbiru i czosnku. Sos teriyaki zawiera sporo cukru, dlatego najlepiej sprawdza się w potrawach, które szybko przygotujesz na grillu. Nasza propozycja to wołowe szaszłyki z dodatkiem ananasa i czerwonej cebuli. Jeżeli masz możliwość - wybierz świeżego ananasa, jest smaczniejszy i zdrowszy od tego w puszce. Nie przejmuj się, że do szaszłyków potrzebujesz tylko kawałka, grillowane plastry z ananasa są pyszne i doskonale pasują do dań z grilla. W treści przepisu znajdziesz też pomysł na szybką ananasową salsę.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WOŁOWE SZASZŁYKI TERIYAKI Z GRILLA GAZOWEGO

  • 500 g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 plastry ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • do podania: sezam, szczypiorek lub kolendra
  • opcjonalnie: grillowany ananas, salsa z ananasa (przepis na dole strony)
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie: sos teriyaki i szaszłyki wołowe

Wymieszaj sos teriyaki za startym kawałkiem imbiru oraz przeciśnętym przez praskę czosnkiem. Wołowinę pokrój na większe kawałki, włóż do strunowego woreczka lub miseczki i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz i pokrój ananasa na kawałki, a cebulę na 6 części i podziel ją na warstwy. Zamarynowane mięso nabij na metalowe szpikulce lub patyczki (najlepiej namoczyć patyczki w wodzie, żeby się nie spaliły). Pomiędzy kawałki wołowiny włóż przygotowanenego wcześniej ananasa i czerwoną cebulę. Przed położeniem na grill możesz posypać przygotowane szaszłyki odrobiną soli. Do pozostałej marynaty dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego, wykorzystamy go do posmarowania szaszłyków i grillowanego ananasa.

Grillowanie szaszłyków

Rozgrzej grill do 250ºC, następnie grilluj pośrednio przez 8-10 minut w miedzyczasie obracając szaszłyki na grillu. 2-3 minuty przed końcem posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą. Do grillowania najwygodniej będzie wykorzystać stojak i szpikulce znajdujące się w zestawie do szaszłyków (#69138) lub wpiąć podwójne szpikulce do szaszłyków (#64049) w górną półkę grilla. W czasie grillowania szaszłyków możesz przygotować dodatkowe kawałki ananasa, połóż je na rozgrzanym i natłuszczonym ruszcie oraz posmaruj je marynatą.

Podawanie szaszłyków

Salsę z ananasa możesz przygotować ze świeżego lub z grillowanych wcześniej plastrów. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę, wymieszać z czerwoną cebulą i papryczką chilli. Całość należy skropić sokiem z cytryny oraz miodem, na koniec dodając posiekaną miętę.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WOŁOWE SZASZŁYKI TERIYAKI Z GRILLA GAZOWEGO

  • 500 g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 plastry ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • do podania: sezam, szczypiorek lub kolendra
  • opcjonalnie: grillowany ananas, salsa z ananasa (przepis na dole strony)
recipe mask
Przewiń do góry