Przepis na żeberka z grilla w miodowej glazurze

Po lekkich i szybkich potrawach przyszedł czas na solidną porcję grillowanego mięsa. Tym razem mam dla Ciebie przepis na grillowane żeberka. Soczyste i aromatyczne mięso, które w połączeniu ze słodkawą glazurą z miodu i masła nabiera całkowicie nowej formy. Po skosztowaniu odkryjesz bogaty smak z wyraźnymi nutami musztardy, miodu i wyrazistych przypraw - czosnku, papryki oraz imbiru. Te żeberka są naprawdę proste w przygotowaniu, a czas grillowania jest krótszy niż w kultowych żeberkach 3-2-1. Jeżeli nie masz pomysłu na to co przyrządzić na następną ucztę z grilla lub jesteś fanem żeberek tak jak ja, koniecznie skorzystaj z przepisu. Spędzisz przy grillu kilkanaście minut resztę zrobi za Ciebie Broil King ;) 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 3 h 30 minut
Porcja dla: 5-7 osób

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ŻEBERKA W MIODZIE

  • 3 kawałki żeberek wieprzowych tzw. paski
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy

PRZYPRAWA DO ŻEBEREK:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • ½ łyżeczki imbir
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu

MIODOWA GLAZURA:

  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu barbeque 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ŻEBEREK W MODZIE NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od zdjęcia membrany znajdującej się po wewnętrznej części płata żeberek. Podważ jeden koniec nożem, a następnie z pomocą papierowego ręcznika pociągnij mocno, aby zdjąć membranę z całego kawałka. Wymieszaj składniki na przyprawę do żeberek. Połącz musztardę z miodem. Oczyszczone mięso posmaruj miodem z musztardą, oprósz przyprawą i włóż do stojaka do żeberek i pieczeni. Dzięki niemu kawałki mięsa zostaną równomiernie podpieczone.

Pod jednym z bocznych rusztów wstaw skrzynkę do wędzenia, wsyp do niej 2 szklanki pelletu lub wiórek do wędzenia. Jeżeli decydujesz się na użycie wiórek, pamiętaj o ich wcześniejszym namoczeniu. Pod środkowymi rusztami wstaw brytfannę ze stali szlachetnej z woda lub sokiem jabłkowym i plastrami cebuli, kawałkami jabłek lub pomarańczy. Twoja potrawa nabierze nowych walorów smakowych i aromatycznych.

Odpal boczne palniki i ustaw pokrętła na minimum, takie ustawienie utrzymuj przez cały proces grillowania. Optymalna temperatura w trakcie przygotowywania żeberek to 120°-150°C, jeżeli temperatura jest zbyt wysoka zamknij jeden z bocznych palników.

Na środkowych rusztach ustaw stojak do żeberek i pieczeni. Zamknij pokrywę grilla i nie otwieraj przez 2 godziny. Po tym czasie, przełóż żeberka do żeliwnej brytfanny. Wyciągnij z grilla skrzynkę do wędzenia i stalową brytfannę. Pozostały w brytfannie płyn przelej do żeliwnej brytfanny do żeberek. Zamknij brytfannę i wstaw do grilla na kolejna godzinę. Nie zmieniaj ustawień palników. 

Wykorzystując boczna kuchenkę przygotuj glazurę do żeberek, podgrzej masło z miodem i dodaj ulubiony sos np. barbeque. Przełóż żeberka na ruszt i posmaruj je ciepłą glazurą. Podpiekaj ok 30 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.