Tajska sałatka z wołowiną z grilla i dresigniem z limonki i imbiru - Przepis

Świeża i smaczna sałatka z grilla dobrze pasująca do diety nisko węglowodanowej!

PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:

  • 340 g polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 cebulki szalotki, posiekane
  • ½ papryczki jalapeño, posiekanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • 6 kubków mixu sałat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszaj czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z limonki, azjatycki sos chilli i olej sezamowy w szklanej misie lub zamykanej torbie plastikowej. Polędwicę włóż do marynaty i pozostaw w zamknięciu do marynowania na 6 godzin lub na noc.
  2. Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na HIGH.
  3. Do przygotowania dressingu, wymieszaj sok z limonki, czosnek, sos sojowy, cebulkę, papryczkę jalapeño i sól w robocie kuchennym przez 20-30 sekund. Do mieszających się składników dolewaj małym strumieniem oliwę z oliwek. Przełóż do małego rondla i podgrzewaj delikatnie aż do wrzenia. Jeżeli masz grilla z kuchenką boczną możesz zrobić to na grillu. 
  4. Zmniejsz temperaturę grilla na średnią i lekko pokryj ruszty olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Połóż polędwicę na ruszcie i piecz z każdej strony po 4 minuty nadając jej pięknie opieczony ślad rusztu na twojej polędwicy. Skorzystaj z metody TEN AND TWO, poznaj ją tutaj. 
  5. Polędwicę potnij na cienkie kawałki i połóż na mixie sałat. Polej gorącym dressingiem po wierzchu i niezwłocznie podaj.

 

Smacznego!

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.