Tajska sałatka z wołowiną z grilla i dresigniem z limonki i imbiru - Przepis

PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:
- 340 g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 cebulki szalotki, posiekane
- ½ papryczki jalapeño, posiekanej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- 6 kubków mixu sałat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wymieszaj czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z limonki, azjatycki sos chilli i olej sezamowy w szklanej misie lub zamykanej torbie plastikowej. Polędwicę włóż do marynaty i pozostaw w zamknięciu do marynowania na 6 godzin lub na noc.
- Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na HIGH.
- Do przygotowania dressingu, wymieszaj sok z limonki, czosnek, sos sojowy, cebulkę, papryczkę jalapeño i sól w robocie kuchennym przez 20-30 sekund. Do mieszających się składników dolewaj małym strumieniem oliwę z oliwek. Przełóż do małego rondla i podgrzewaj delikatnie aż do wrzenia. Jeżeli masz grilla z kuchenką boczną możesz zrobić to na grillu.
- Zmniejsz temperaturę grilla na średnią i lekko pokryj ruszty olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Połóż polędwicę na ruszcie i piecz z każdej strony po 4 minuty nadając jej pięknie opieczony ślad rusztu na twojej polędwicy. Skorzystaj z metody TEN AND TWO, poznaj ją tutaj.
- Polędwicę potnij na cienkie kawałki i połóż na mixie sałat. Polej gorącym dressingiem po wierzchu i niezwłocznie podaj.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz
Wydrukuj przepis