Przepis na grillowaną pierś z kaczki

Jeśli szukasz pomysłu na ekskluzywne danie, którym zaskoczysz najbliższe Ci osoby, to właśnie mam coś takiego! Pieczona kaczka to danie, które kojarzy się z luksusem i jest testem dla wielu mistrzów kuchni. Grillowanie piersi z kaczki rozpoczynamy od wytopienia tłuszczu i podpieczenia skórki, a najlepszy rezultat uzyskasz wykorzystując funkcjonalność dwustronnych rusztów żeliwnych Broil King. Co więcej w najnowszych grillach z serii Baron™ możemy ruszty ułożyć ukośnie, co jeszcze bardziej potęguje efektywne odprowadzenie nadmiaru tłuszczu. W tym przepisie wykorzystujemy również dwie strefy ciepła, co jeszcze bardziej pokazuje możliwości grilla. Aby uzyskać najlepszy rezultat pamiętaj o monitorowaniu temperatury.

PRZYGOTWANIE GRILLOWANEJ PIERSI Z KACZKI NA GRILLU GAZOWYM

Ruszty obróć na stronę rynienkową i jeśli Twój grill na to pozwala, ustaw w pozycji ukośnej. Grill rozgrzewamy od razu mając na uwadze powstanie dwóch stref ciepła. W początkowej fazie pierś będziemy grillować w strefie gorącej, w drugiej w nieco chłodniejszej, dlatego 2 palniki ustaw w pozycji MEDIUM, a pozostałe na MINIMUM.

Ostrożnie natnij skórę w romby, tak aby nie naciąć mięsa. Obficie natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Sondę termometru wbij tak, aby jej czubek znajdował się w najgrubszej części piersi. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250ºC, zakręć na chwile palniki i spryskaj ruszty olejem roślinnym przy pomocy rozpylacza oleju. Włącz ponownie palniki, pamiętając o ustawieniu dwóch stref ciepła. Pierś z kaczki połóż skórą do dołu, na ruszcie pod którym palniki są ustawione na MEDIUM. Grilluj przez 4 minuty. Skóra powinna być mocno przypieczona ale nie spalona, dlatego na bieżąco kontroluj stopień wypieczenia. Czas grillowania po tej stronie może się różnić w zależności od ilości tłuszczu. Przełóż mięso na drugą stronę i grillujemy 3 minuty.

Teraz połóż kaczkę na ruszcie pod którym ustawiona była niższa moc palników, następnie zamknij pokrywę i grilluj przez 5 minut. Po tym czasie obróć pierś na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut połóż na grillu szparagi. Ściągnij pierś z rusztu kiedy osiągnie temperaturę wewnętrzną 65ºC. Daj jej odpocząć przez 5-10 minut, w tym czasie temperatura wewnętrzna wzrośnie o kolejne 5-10ºC. Pamiętaj aby sondy termometru wyjąć dopiero po tym czasie, zapobiegnie to utracie soków.

Kaczkę pokrój w plastry i podawaj z grillowanymi szparagami w towarzystwie mixu sałat z truskawkami, oblanymi sosem balsamicznym.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z KACZKI Z GRILLA

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek

DO PODANIA

  • mix sałat
  • truskawki
  • sos balsamiczny
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z KACZKI Z GRILLA

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek

DO PODANIA

  • mix sałat
  • truskawki
  • sos balsamiczny
recipe mask
Przewiń do góry