Przepis na grillowane podudzia z kurczaka w marynacie z whisky z pieczonymi warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 40 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Najbardziej pożądany kurczak to soczysty kurczak. Podstawą jest dobrze skomponowana marynata. Marynata z dodatkiem whisky sprawia, że mięso jest kruche, soczyste i ma bardzo oryginalny smak. Grillując z użyciem stojaka do grillowania bezpośredniego, unikniemy sytuacji, kiedy marynata z dodatkiem miodu, czy alkoholu przypali nam się w kontakcie z rusztem. Mając dedykowane akcesoria grillowanie kurczaka to czysta przyjemność. Ale! Uwaga na zapachy wydobywające się z grilla– sprowadzą do nas wszystkich głodnych sąsiadów.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę

  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g Whisky
  • 70 g musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
  • 3 łyżki miodu

Pozostałe składniki

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka, lub podudzi i pałek
  • Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa CH&S Garlic & Herb
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty whisky do podudzi z kurczaka

Składniki na marynatę dokładnie połączyć w miseczce. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski i starannie natrzeć marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Co najmniej 30 minut przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki by nabrało pokojowej temperatury. . Zamarynowanego kurczaka ułożyć na dwóch poziomach stojaka do pieczenia bezpośredniego, stojak ustawić na brytfance (spływające soki będą jeszcze bardziej aromatyzować mięso).

Przygotowanie warzyw na grilla

Warzywa pokroić w niewielką kostkę, polać oliwą z oliwek i dodać łyżkę przyprawy CH&S Garlic & Herb, wymieszać dokładnie.

Grillowanie podudzi i ćwiartek z kurczaka

Grill nagrzać do 200°C. Grillować ćwiartki ok. 70 minut, mięso po sprawdzeniu termometrem musi mieć ok. 80°C.  Co ok. 20 minut mięso, za pomocą pędzelka, posmarować pozostałą marynatą. Kiedy upłynie połowa czasu zamienić miejscami poziomy stojaka (dolny ruszt przełożyć na górę). Przyprawione warzywa przełożyć do wąskiej brytfanki perforowanej i zacząć grillować po ok. 30 minutach od wstawienia kurczaka. Warzywa przemieszać od czasu do czasu za pomocą łopatki.  

Podawanie grillowanych podudzi i ćwiartek z kurczaka w marynacie whisky

Podawaj z pieczonymi warzywami zaraz po ugrillowaniu!

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę

  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g Whisky
  • 70 g musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
  • 3 łyżki miodu

Pozostałe składniki

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka, lub podudzi i pałek
  • Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa CH&S Garlic & Herb
recipe mask
Przewiń do góry