Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
40min / 19minIlość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKoreańskie szaszłyki z grilla to popularna i pyszna potrawa, która idealnie nadaje się na imprezy w plenerze, grillowanie w ogródku lub na spotkania rodzinne. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno jest wart poświęconego czasu. Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla są aromatyczne dzięki marynacie w imbirze, dodatku pasty gochujang oraz soku z cytryny.

Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub jeden duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego

Sposób przygotowania
Sos koreański


Przygotuj sos na bocznej kuchence Twojego grilla! Do rondelka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir, dodaj cukier, miód, ocet, pastę, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj ok. 7-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił. Gotowy sos powinien być gęsty, dzięki temu z łatwością posmarujemy szaszłyki i sos zostanie na mięsie.
Przygotowanie mięsa z kurczaka




Podwójną pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimyu w kosteczkę. Imbir kroimy w plasterki, kurczaka przekładamy do miski, polewamy odrobiną białego wina, obtaczamy z imbirze i dodajemy świeżo mielony pieprz. Odstawiamy na 30 minut, po upłwyie czasu ściągmy imbir z kurczaka, aby nie przypalił się podczas grillowania.
Zieloną cebulkę kroimy w paseczki i nabijamy na szpikulce do szaszłyków, na przemian z kurczakiem. Uważamy, żeby cebulka nie odstawała za mocno, aby podczas grillowania nie przypaliły się jej końce.
Grillowanie szaszłyków


Grilla rozgrzewamy do ok. 200°C. Do grillowania szaszłyków możemy użyć szpikluców do szaszłyków bądź całego zestawu do szaszłyków - tym sposobem nasze szaszłyki będą grillowane pośrednio, bezproblemowo będziemy mogli je obracać, kawałki nam nie spadaną, a szaszłyki będą równomiernie wypieczone z każdej strony.
Całość smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i grillujemy po ok 4-5 minut z każdej strony.
Przygotowanie brokuła na grillu


Do małej miski wlej oliwę, dodajemy pieprz i sól, całość mieszamy. Brokuł kroimy na pół i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Brokuł kładziemy na papier rzeźniczy, zwijamy i dusimy na grillu ok 20 min, aż zmięknie. (w ostateczności folię aluminiową - jednak rekomendujemy papier). Kiedy brokuł będzie już miękki wyciągamy go z papieru i kładziemy bezpośrednio na ruszt, grillujemy ok 4 minuty z każdej strony. Cytrynę kroimy na pół i również grillujemy, gotowego brokuła skraplamy z sokiem z ugrillowanej cytryny.
Szaszłyki po koreańsku - sposób podania

Szaszłyki podajemy z grillowanym brokułem i ugotowanym ryżem. Możemy serwować je z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaczki z grilla czy warzywa przygotowane w woku żeliwnym.

Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub jeden duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego
