Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

40 min. / 19 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Koreańskie szaszłyki z grilla to popularna i pyszna potrawa, która idealnie nadaje się na imprezy w plenerze, grillowanie w ogródku lub na spotkania rodzinne. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy zdecydownanie wart jest poświęconego czasu. Szaszłyki po koreańsku z grilla są aromatyczne dzięki marynacie w imbirze, dodatku pasty gochujang oraz soku z cytryny.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Świeży imbir
  • Białe wino
  • Pieprz
  • 3 pęczki zielonej cebulki
  • 2 małe brokuły lub 1 duży
  • 40g oliwy z oliwek
  • Sól
  • Cytryna

Składniki na sos koreański:

  • 6 ząbków czosnku
  • 10g świeżego imbiru
  • 30g cukru trzcinowego
  • 40g miodu płynnego
  • 40g octu ryżowego
  • 40g pasty gochujang
  • 30g keczupu
  • 15g sosu sojowego
  • 15g oleju sezamowego
recipe mask

Sposób przygotowania

Sos koreański

Przygotuj sos na bocznej kuchence Twojego grilla! Do rondelka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Dodaj cukier, miód, ocet, pastę, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj około 7-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił. Gotowy sos powinien być gęsty, dzięki temu z łatwością posmarujesz szaszłyki, a sos zostanie na mięsie.

Przygotowanie mięsa z kurczaka

Podwójną pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimyu w kosteczkę. Imbir kroimy w plasterki, kurczaka przekładamy do miski, polewamy odrobiną białego wina, obtaczamy z imbirze i dodajemy świeżo mielony pieprz. Odstawiamy na 30 minut, po upłwyie czasu ściągmy imbir z kurczaka, aby nie przypalił się podczas grillowania.

Zieloną cebulkę kroimy w paseczki i nabijamy na szpikulce do szaszłyków, na przemian z kurczakiem. Uważamy, żeby cebulka nie odstawała za mocno, aby podczas grillowania nie przypaliły się jej końce.

Grillowanie szaszłyków

Grilla rozgrzewamy do ok. 200°C. Do grillowania szaszłyków możemy użyć szpikluców do szaszłyków bądź całego zestawu do szaszłyków - tym sposobem nasze szaszłyki będą grillowane pośrednio, bezproblemowo będziemy mogli je obracać, kawałki nam nie spadaną, a szaszłyki będą równomiernie wypieczone z każdej strony.

Całość smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i grillujemy po ok 4-5 minut z każdej strony.

Przygotowanie brokuła na grillu

Do małej miski wlej oliwę, dodajemy pieprz i sól, całość mieszamy. Brokuł kroimy na pół i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Brokuł kładziemy na papier rzeźniczy, zwijamy i dusimy na grillu ok 20 min, aż zmięknie. (w ostateczności folię aluminiową - jednak rekomendujemy papier). Kiedy brokuł będzie już miękki wyciągamy go z papieru i kładziemy bezpośrednio na ruszt, grillujemy ok 4 minuty z każdej strony. Cytrynę kroimy na pół i również grillujemy, gotowego brokuła skraplamy z sokiem z ugrillowanej cytryny.

Szaszłyki po koreańsku - sposób podania

Szaszłyki podajemy z grillowanym brokułem i ugotowanym ryżem. Możemy serwować je z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaczki z grilla czy warzywa przygotowane w woku żeliwnym.

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Świeży imbir
  • Białe wino
  • Pieprz
  • 3 pęczki zielonej cebulki
  • 2 małe brokuły lub 1 duży
  • 40g oliwy z oliwek
  • Sól
  • Cytryna

Składniki na sos koreański:

  • 6 ząbków czosnku
  • 10g świeżego imbiru
  • 30g cukru trzcinowego
  • 40g miodu płynnego
  • 40g octu ryżowego
  • 40g pasty gochujang
  • 30g keczupu
  • 15g sosu sojowego
  • 15g oleju sezamowego
recipe mask
Przewiń do góry