- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla
Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/23.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKoreańskie szaszłyki z grilla to popularna i pyszna potrawa, która idealnie nadaje się na imprezy w plenerze, grillowanie w ogródku lub na spotkania rodzinne. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zdecydowanie wart jest poświęconego czasu. Szaszłyki po koreańsku z grilla są aromatyczne dzięki marynacie w imbirze, dodatku pasty gochujang oraz soku z cytryny.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/02.jpg)
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub 1 duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański:
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Sos koreański
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-05.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-06.jpg)
Przygotuj sos na bocznej kuchence Twojego grilla! Do rondelka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Dodaj cukier, miód, ocet, pastę, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj około 7-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił. Gotowy sos powinien być gęsty, dzięki temu z łatwością posmarujesz szaszłyki, a sos zostanie na mięsie.
Przygotowanie mięsa z kurczaka
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-11.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-10.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-01.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-02.jpg)
Grillowanie szaszłyków
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-12.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-07.jpg)
Przygotowanie brokuła na grillu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-03.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-04.jpg)
Do małej miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz i sól, całość mieszamy. Brokuł kroimy na pół i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Brokuł kładziemy na papier rzeźniczy, zwijamy i dusimy na grillu około 20 min, aż zmięknie (w ostateczności można użyć foli aluminiowej - jednak rekomendujemy papier). Kiedy brokuł będzie już miękki, wyciągamy go z papieru i kładziemy bezpośrednio na ruszt. Grillujemy około 4 minuty z każdej strony. Cytrynę kroimy na pół i również grillujemy, gotowego brokuła skraplamy z sokiem z ugrillowanej cytryny.
Szaszłyki po koreańsku - sposób podania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-08.jpg)
Szaszłyki podajemy z grillowanym brokułem i ugotowanym ryżem. Możemy serwować je z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaczki z grilla czy warzywa przygotowane w woku żeliwnym.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-szaszlyki-po-koreansku-z-grilla/23.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub 1 duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański:
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)