Przepis na muffinki z jagodami

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. 30 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C
Ciasto drożdżowe jest pyszne, nie dziwi więc fakt, że niezwykle często gości na naszych stołach. Jego słodka wersja cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza wśród miłośników wypieków. Obok bułeczek i drożdżówek doskonałym pomysłem jest również przygotowanie muffinek! Dzisiejsza propozycja - przepis na muffinki z jagodami zachwyca połączeniem delikatnego i miękkiego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem soczystych jagód. Muffinki sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty, ale również jako słodka przekąska w ciągu dnia. Odkryj, jak proste składniki mogą zmienić się w coś wyjątkowego i pozwól sobie na chwilę relaksu, ciesząc się każdym kęsem!

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 550g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 70g masła
  • 250ml mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Nadzienie jagodowe:

  • 250g jagód (mogą być mrożone)
  • 50g cukru
  • cukier wanilinowy
  • skórka otarta z połowy cytryny

Krem jagodowy:

  • 60g masła
  • 120g serka kremowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka jagód
  • 2-4 łyżeczki mleka
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do przygotowania, wymaga jednak odrobiny cierpliwości, konieczne jest bowiem odstawienie go na jakiś czas do wyrośnięcia.

Lekko ciepłe (około 36°C) mleko, drożdże, masło oraz cukier wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Do rozczynu dodaj mąkę, sól i jajka i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, umieść ją w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).

Jagodowe nadzienie do ciasta

Jagody, cukier, cukier wanilinowy oraz startą skórkę z połowy cytryny umieść w rondelku umiejscowionym na bocznej kuchence grilla. Gotuj całość około 10 minut (do momentu, aż masa będzie gęsta).

Krem do muffinek

Włóż do miski masło oraz cukier puder i ucieraj składniki mikserem, aż do powstania jasnej i puszystej masy. Dodaj serek kremowy i kontynuuj ucieranie. Pod koniec dodaj łyżkę jagód i wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz rozrzedzić ją, dodając mleko.

Muffinki - formowanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto przełóż na opruszony mąką blat i rozwałkuj prostokąt o wymiarach około 30x40. Na rozwałkowane ciasto nałóż masę jagodową i rozprowadź ją dokładnie po całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon i za pomocą ostrego noża odcinaj około 2-3 centymetrowe kawałki. Przy pomocy długiej łopatki przełóż je do natłuszczonej formy do muffinek, a następnie przykryj ścierką i odstaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia.




Włącz 2 skrajne palniki i rozgrzej grill do temperatury 180°C.
Używając rękawicy do grillowania umieść formę z muffinkami w środkowej części grilla. Piecz muffinki około 15-20 minut.

Muffinki z jagodami - sposób podania

Po upieczeniu odstaw muffinki na kilku minut do ostygnięcia. Przy pomocy silikonowego pędzla posmaruj je obficie kremem jagodowym. Smacznego!

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 550g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 70g masła
  • 250ml mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Nadzienie jagodowe:

  • 250g jagód (mogą być mrożone)
  • 50g cukru
  • cukier wanilinowy
  • skórka otarta z połowy cytryny

Krem jagodowy:

  • 60g masła
  • 120g serka kremowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka jagód
  • 2-4 łyżeczki mleka
recipe mask
Przewiń do góry