Przepis na rydze z grilla na chlebku drożdżowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Pory roku znacznie różnią się między sobą. Wraz z nastaniem kolejnej zmieniają się nie tylko widoki za oknem, ale również preferencje smakowe wielu z Nas. Sezonowe produkty dają szereg możliwości i wzbogacają smak niejednej potrawy. Doskonałym tego przykładem są grzyby. Stanowią one niemal znak rozpoznawczy jesieni. Każdy ich miłośnik wie, że aromatyczne rydze doskonale sprawdzają się jako składnik jajecznicy, zup czy sosów. Ich smak idealnie komponuje się jednak również z wszelkiego rodzaju drożdżowymi wypiekami. Sprawdź dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak niesamowicie smakuje połączenie dobrze przypieczonych grzybów z delikatnym, chrupiącym chlebkiem.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przyrządzenia rydzów:

  • 16 rydzów (po 4 na jeden szaszłyk)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 100g masła (pół kostki)
  • olej
  • pieprz i sól do smaku

Składniki potrzebne do przyrządzenia chlebka:

  • 330g mąki pszennej
  • 200g wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 15g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • olej

Dodatkowo:

  • garść startego parmezanu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na chlebek i oczyszczanie rydzów

Do miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i cukier i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dodaj mąkę, oliwę oraz sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Po tym czasie odłóż je do natłuszczonego naczynia i przykryj ścierką. Odstaw masę na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinna podwoić swoją obiętość.

Czekając, aż ciasto urośnie, przejdź do przygotowania grzybów. Oczyść rydze za pomocą wilgotnej ściereczki. Starannie odetnij końcówki, zostawiająć nie więcej niż 3-milimetrowe kawałki.

Przygotowanie pozostałych składników

Oczyszczone grzyby nabij na szpikulce do szaszłyków (po 4 sztuki na każdy szpikulec). Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, a cebulę pokrój w paski.

Grillowanie grzybów

Przełóż wcześniej przygotowaną cebulę na rozgrzaną płytę żeliwną (lub planchę) i smaż na oleju, aż do jej zarumienienia. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj całość łopatką.

Na samej górze połóż przygotowane wcześniej szaszłyki z rydzów. Pomiędzy grzybami umieść kawałki masła. Przypraw składniki pieprzem i solą i grilluj około 4-5 minut. Pod koniec grillowania posyp całość natką pietruszki.

Przyrządzanie chlebka

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj owalne placki, posmaruj olejem i połóż na grilla. Piecz placki około 3-4 minuty z każdej ze stron, kontrolując często, by uniknąć zbyt mocnego przypieczenia.

Sposób podania

Na upieczone chlebki połóż podpieczoną cebulkę z czosnkiem, dodaj rydze i oprósz do smaku startym parmezanem.

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przyrządzenia rydzów:

  • 16 rydzów (po 4 na jeden szaszłyk)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 100g masła (pół kostki)
  • olej
  • pieprz i sól do smaku

Składniki potrzebne do przyrządzenia chlebka:

  • 330g mąki pszennej
  • 200g wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 15g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • olej

Dodatkowo:

  • garść startego parmezanu
recipe mask
Przewiń do góry