Przepis na warzywa stir fry z grillowanym kurczakiem w stylu teriyaki

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. 20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

75°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C

Soczysty grillowany kurczak w aromatycznej marynacie teriyaki i kolorowe warzywa smażone metodą stir fry to duet, który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przygotowane w żeliwnym woku na grillu Broil King warzywa zachowują chrupkość i intensywny kolor, a mięso nabiera wyjątkowego, grillowego aromatu. To danie, które przeniesie Cię w klimaty azjatyckiej kuchni prosto z własnego ogrodu.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Warzywa stir fry w żeliwnym woku:

  • 1 czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski)
  • 1 marchewka (julienne lub cienkie plasterki)
  • 1 mała cukinia (półplasterki)
  • 1 czerwona cebula (piórka)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 kawałek imbiru (około 2 cm, starty)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (sezamowego lub kokosowego)

Sos stir fry:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)

Grillowany kurczak w stylu teriyaki:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
  • 3 łyski jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub starty)
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Dodatkowo do podania:

  • ugotowany ryż jaśminowy
  • prażony sezam
  • szczypiorek
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie kurczaka

Przygotowania rozpocznij od zamarynowania mięsa. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, a następnie zalej nią kurczaka w misce lub woreczku strunowym. Odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2-3 godziny, by mięso wchłonęło aromaty.

Warzywa stir fry - jak je przygotować?

Gdy mięso się marynuje, przygotuj warzywa i sos. Pokrój warzywa zgodnie ze wskazówkami z listy składników. Wszystkie składniki na sos umieść zaś w miseczce i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.

Kurczak teriyaki na grillu

Po zamarynowaniu mięsa przejdź do grillowania. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego ustaw ruszt w pozycji rynienkowej. Włącz palniki i ustaw je na średnią moc. Wyjmij udka z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Spryskaj ruszt olejem (świetnie sprawdzi się do tego rozpylacz Evo), a następnie, używając szczypiec, ułóż mięso na grillu. Grilluj 4-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości udek. Gotowe kawałki przełóż na górną półkę grilla, aby utrzymały ciepło, i przejdź do przygotowania warzyw stir fry.

Warzywa stir fry z żeliwnego woka

Wyjmij żeliwną kratkę z tradycyjnego palnika bocznego lub stalowy ruszt z palnika na podczerwień. W ich miejsce wstaw pierścień, a następnie umieść w nim żeliwny wok, który pozostanie stabilny podczas gotowania.

Włącz palnik, ustaw wysoką moc i rozgrzewaj wok przez 3-5 minut. Wlej olej, a następnie wrzuć czosnek i imbir. Mieszaj przez 15-20 sekund, aż uwolnią aromat.

Warzywa dodawaj partiami:

  • najpierw marchewkę i fasolkę - smaż przez minutę, cały czas mieszając
  • następnie papryki i cebulę - kolejne 2 minuty smażenia i intensywnego mieszania
  • na końcu cukinię i grzyby - smaż kolejne 2 minuty

Po tym czasie wlej do woka cały przygotowany wcześniej sos i mieszaj, aż dokładnie pokryje warzywa. Gdy staną się chrupiące, ale miękkie, zdejmik wok z palnika.

Sposób podania

Warzywa stir fry podawaj z ryżem i pokrojonym w paski kurczakiem. Całość posyp świeżą dymką oraz prażonym sezamem.

Potrzebne składniki

Warzywa stir fry w żeliwnym woku:

  • 1 czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski)
  • 1 marchewka (julienne lub cienkie plasterki)
  • 1 mała cukinia (półplasterki)
  • 1 czerwona cebula (piórka)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 kawałek imbiru (około 2 cm, starty)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (sezamowego lub kokosowego)

Sos stir fry:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)

Grillowany kurczak w stylu teriyaki:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
  • 3 łyski jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub starty)
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Dodatkowo do podania:

  • ugotowany ryż jaśminowy
  • prażony sezam
  • szczypiorek
recipe mask