- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na warzywa stir fry z grillowanym kurczakiem w stylu teriyaki
Przepis na warzywa stir fry z grillowanym kurczakiem w stylu teriyaki

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. 20 min. / 10 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKKuchenka boczna
TAKStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
75°CTemperatura w grillu (°C)
200°CSoczysty grillowany kurczak w aromatycznej marynacie teriyaki i kolorowe warzywa smażone metodą stir fry to duet, który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przygotowane w żeliwnym woku na grillu Broil King warzywa zachowują chrupkość i intensywny kolor, a mięso nabiera wyjątkowego, grillowego aromatu. To danie, które przeniesie Cię w klimaty azjatyckiej kuchni prosto z własnego ogrodu.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Warzywa stir fry w żeliwnym woku:
- 1 czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski)
- 1 marchewka (julienne lub cienkie plasterki)
- 1 mała cukinia (półplasterki)
- 1 czerwona cebula (piórka)
- 100 g zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 kawałek imbiru (około 2 cm, starty)
- 2 łyżki oleju roślinnego (sezamowego lub kokosowego)
Sos stir fry:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
Grillowany kurczak w stylu teriyaki:
- 500 g mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
- 3 łyski jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub starty)
- 1 łyżeczka startego imbiru
Dodatkowo do podania:
- ugotowany ryż jaśminowy
- prażony sezam
- szczypiorek

Sposób przygotowania
Marynowanie kurczaka
Przygotowania rozpocznij od zamarynowania mięsa. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, a następnie zalej nią kurczaka w misce lub woreczku strunowym. Odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2-3 godziny, by mięso wchłonęło aromaty.
Warzywa stir fry - jak je przygotować?
Gdy mięso się marynuje, przygotuj warzywa i sos. Pokrój warzywa zgodnie ze wskazówkami z listy składników. Wszystkie składniki na sos umieść zaś w miseczce i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.
Kurczak teriyaki na grillu
Po zamarynowaniu mięsa przejdź do grillowania. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego ustaw ruszt w pozycji rynienkowej. Włącz palniki i ustaw je na średnią moc. Wyjmij udka z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Spryskaj ruszt olejem (świetnie sprawdzi się do tego rozpylacz Evo), a następnie, używając szczypiec, ułóż mięso na grillu. Grilluj 4-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości udek. Gotowe kawałki przełóż na górną półkę grilla, aby utrzymały ciepło, i przejdź do przygotowania warzyw stir fry.
Warzywa stir fry z żeliwnego woka
Wyjmij żeliwną kratkę z tradycyjnego palnika bocznego lub stalowy ruszt z palnika na podczerwień. W ich miejsce wstaw pierścień, a następnie umieść w nim żeliwny wok, który pozostanie stabilny podczas gotowania.
Włącz palnik, ustaw wysoką moc i rozgrzewaj wok przez 3-5 minut. Wlej olej, a następnie wrzuć czosnek i imbir. Mieszaj przez 15-20 sekund, aż uwolnią aromat.
Warzywa dodawaj partiami:
- najpierw marchewkę i fasolkę - smaż przez minutę, cały czas mieszając
- następnie papryki i cebulę - kolejne 2 minuty smażenia i intensywnego mieszania
- na końcu cukinię i grzyby - smaż kolejne 2 minuty
Po tym czasie wlej do woka cały przygotowany wcześniej sos i mieszaj, aż dokładnie pokryje warzywa. Gdy staną się chrupiące, ale miękkie, zdejmik wok z palnika.
Sposób podania
Warzywa stir fry podawaj z ryżem i pokrojonym w paski kurczakiem. Całość posyp świeżą dymką oraz prażonym sezamem.

Potrzebne składniki
Warzywa stir fry w żeliwnym woku:
- 1 czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski)
- 1 marchewka (julienne lub cienkie plasterki)
- 1 mała cukinia (półplasterki)
- 1 czerwona cebula (piórka)
- 100 g zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 kawałek imbiru (około 2 cm, starty)
- 2 łyżki oleju roślinnego (sezamowego lub kokosowego)
Sos stir fry:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
Grillowany kurczak w stylu teriyaki:
- 500 g mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
- 3 łyski jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub starty)
- 1 łyżeczka startego imbiru
Dodatkowo do podania:
- ugotowany ryż jaśminowy
- prażony sezam
- szczypiorek
