- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa
Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 10 min.
Ilość osób:
5Temperatura w grillu (°C)
180Karp na wigilijnym stole ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla tej pierwszej grupy przygotowaliśmy już dwie propozycję na tą szlachetną rybę przygotowaną na grillu: karp na desce cedrowej oraz grillowane dzwonka z karpia. Natomiast dla osób poszukujących alternatywy mamy przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa. Krewetki mają delikatne mięso, kojarzą nam się z luksem i są proste w przygotowaniu.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA
- 1 kg krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sok z wyciśniętej cytryny
- 1 cała cytryna
- 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
SOS HARISSA
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z SOSEM HARISSA NA GRILLU

Na początek należy przygotować prostą marynatę do krewetek, w rondelku wymieszaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty sok z 1 cytryny, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Przełóż krewetki i marynatę do naczynia, odstaw na 2 godziny. W misce zmieszaj wszystkie składniki na pikantny sos harissa.
Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Krewetki delikatnie nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków i grilluj na ruszcie lub stojaku do szaszłyków. Niektóre grille pozwalają również wpiąć szpikulce w górną półkę odkładczą grilla. Krewetki grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony. 1 całą cytrynę podziel na mniejsze ćwiartki i delikatnie zgrilluj, taki lekko skarmelizowany sok z cytryny doskonale uzupełnia smak gotowego dania. Całość podaj w towarzystwie sosu harissa, najlepiej w osobnej salaterce do maczania.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA
- 1 kg krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sok z wyciśniętej cytryny
- 1 cała cytryna
- 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
SOS HARISSA
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
